Banii europeni pentru dezvoltare rurala vor putea fi accesati pina la sfirsitul anului | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Banii europeni pentru dezvoltare rurala vor putea fi accesati pina la sfirsitul anului

Obtinerea fondurilor pentru dezvoltare rurala, promise Romaniei de Uniunea Europeana, este conditionata de elaborarea si aprobarea a doua documente principale: Planul National Strategic pentru Dezvoltare Rurala (PNSDR) si Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR).
Cele doua documente, se pare, nu sint usor de realizat pentru ca, iata, sintem in luna noiembrie si inca nu am primit OK-ul Comisiei Europene. Pentru a afla care e situatia in prezent, cum au trecut fermierii peste 2007, un an in care Romania nu a primit nici un euro de la Comunitate, dar si care sint sansele ca in 2008 sa putem recupera banii necheltuiti in 2007, am invitat, simbata, in emisiunea pe care o realizez la postul local de televiziune Antena 1, "Hoinari prin Baragan", pe Gheorghe Voicu, directorul Oficiului Judetean de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit Braila. Desi, intr-o anumita masura, s-a aratat ingrijorat ca aplicarea PNDR a intirziat atit de mult, pe parcursul emisiunii, Voicu a explicat ca banii alocati anului 2007 nu sint pierduti, ei vor putea fi chetuiti in 2008. Cea mai buna veste a fost insa aceea ca pina la sfirsitul lunii pe saitul Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (fosta Agentie Sapard) vor fi publicate ghidurile solicitantilor pentru trei masuri, iar in primele luni ale anului viitor si ale altor 15 - 17 masuri. Ba, chiar, a subliniat Voicu, in urma mai multor intilniri, pe care pe parcursul anului specialistii OJPDFRP le-au avut cu potentiali beneficiari, fermieri sau autoritati locale, citeva zeci de proiecte sint foarte clar stabilite, imediat dupa publicarea ghidului putind incepe efectiv scrierea lor. Aceste proiecte au sanse mari ca pina la sfirsitul anului sa poate fi depuse pentru declararea conformitatii si eligibilitatii. Pentru ca o alta veste foarte buna este aceea ca PNDR prevede o serie de facilitati pentru beneficiari si o serie de imbunatatiri a modalitatilor si conditiilor de accesare. Prin noile prevederi, care dau atributii sporite reprezentantelor Agentiei din teritoriu, beneficiarii sint scutiti de drumurile pina la Biroul Regional din Constanta, timpii dintre diferitele etape ale derularii proiectului sint micsorati, iar cele mai importante decizii, cum ar fi conformitatea si eligibilitatea, sint luate direct la nivel de judet, in cazul nostru la Braila.

Fondurile destinate anului 2007 se reporteaza pe 2008

Banii europeni sint alocati pe 4 axe de dezvoltare, suma prevazuta pentru primii 7 ani (2007 - 2013) depasind 7,5 miliarde de euro. Desi punerea in practica a PNDR ar fi trebuit sa inceapa inca din luna ianuarie, din cauza unor neclaritati de elaborare, greseli de care se fac vinovate autoritatile romane, nici pina in prezent Comisia Europeana nu si-a dat acordul final. Totusi, asa cum precizam ceva mai sus, banii pentru 2007 nu se pierd, ei putind fi cheltuiti si anul viitor. "Banii de anul acesta nu se pierd, ii reportam pe anul viitor. Important este sa fim foarte bine mobilizati astfel incit la momentul aprobarii PNDR noi sa avem deja conturate foarte clar anumite proiecte, sa putem absorbi aceste sume. Avem certitudinea ca pina la sfirsitul anului vom avea liber de la UE pentru 3 masuri: 1.2.1. ; 1.2.3. si 3.2.2., masuri care se refera la modernizarea fermelor, procesarea produselor agricole si reabilitarea satelor (infrastructura, drumuri, retele de apa si canalizare, statii de epurare). Finantarea nerambursabila este de maxim 70 % pentru activitatile generatoare de profit si de 100% pentru cele care nu genereaza profit. Pachetul consistent de 15, poate 17 masuri, va putea fi accesat insa anul viitor, prioritare pentru Ministerul Agriculturii fiind masurile care vizeaza sprijinirea tinerilor, a agriculturii ecologice, produsele traditionale si zonele defavorizate. Nu avem insa vesti bune pentru cei care asteapta masurile privind pensionarea timpurie, masura 1.1.3, singura componenta a PNDR pe acest segment, nu e clar stabilita. Deocamdata exista renta viagera si din acest motiv masura 1.1.3 nu se va aborda nici anul viitor, sigur nu o vom avea in portofoliul nostru de gestionare", a subliniat directorul OJPDRP.
Totodata Voicu a tinut sa atraga atentia asupra efectului extraordinar pe care il vor avea aceste fonduri pentru mediul rural, dar si ca pentru anul viitor avem de cheltuit peste 2 miliarde de euro.
Emisiunea "Hoinari prin Baragan" este difuzata in fiecare simbata, incepind cu ora 11.00 si in reluare martea, ora 11.00.

"Sapard" a fost un succes

Pe masurile 1.1, 3.1 si 3.4 ale Programului "Sapard", la nivelul judetului Braila au fost atrase fonduri de circa 50 milioane euro. Pe Masura 1.1. , privind dezvoltarea procesarii produselor agricole s-au realizat 11 proiecte, in valoare de aproape 15 milioane euro, acoperind o paleta completa de domenii, procesare carne, lapte si cereale. Pe Masura 3. 1, modernizarea exploatatiilor agricole, au fost atrase 26 milioane euro, cu 111 proiecte, preponderent pe achizitia de utilaje. Astfel, parcul de utilaje agricole s-a imbogatit cu 26 de tractoare, cu o putere cuprinsa intre 100 - 150 CP, 30 bucati intre 150 si 200 CP, si 5 buc cu peste 200 CP. Pe Masura 3.4, privind dezvoltarea unor afaceri care sa aduca venituri altenative, s-au realizat investitii in valoare de 781.000 euro, reprezentind 6 proiecte, respectiv infiintarea unor exploatatii apicole, piscicole, un popas turistic si doua ferme de crestere a melcilor.
De precizat ca "Sapard" a fost un program destinat perioadei de pre-aderare, un instrument financiar prin care Comunitatea Europeana a sprijinit fermierii romani sa se doteze la standardele occidentale. Totodata, in anul 2006, prin programul "Fermierul", in judet au fost realizate 53 de proiecte, in valoare de 10 milioane euro. Marele avantaj al acestui program are legatura insa cu modul de colaborare al fermierilor cu unitatile bancare. In urma lui, relatia agricultor - banca s-a imbunatatit simtitor, la acest moment, mai multe unitati avind deja birouri speciale pentru creditele agricole.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro