Operatorul public de salubritate la care municipalitatea deţine pachetul majoritar de acţiuni - SC ECO SA Brăila a anunţat că Fiscul local i-a direcţionat deja banii disponibili în contul său de trezorerie către creditorii privaţi care aveau înfiinţate popriri cu titlu executoriu. "Este vorba despre suma de aproape 79.000 lei, bani ce au ajuns, proporţional cu sumele de recuperat, la creditorii noştri privaţi, care au în derulare executări silite pe contul nostru de disponibil din trezorerie. Asta în contextul în care se apropie termenul limită până la care trebuie să achităm obligaţiile fiscale pentru a nu pierde eşalonarea cu Fiscul. Am fost la mai multe discuţii cu Administraţia Finanţelor Publice Brăila, iar susţinerile repetate ale organului fiscal potrivit cărora societatea nu ar avea creanţe fiscale care să intre sub incidenţa prevederilor Codului de Procedură Fiscală sunt total nejustificate şi nelegale. Am fost în audienţă la directorul general al Direcţiei Regionale Fiscale Galaţi, Eugen Ciorici, de la care aşteaptăm un răspuns clar cu privire la situaţia noastră, mai ales că atitudinea Fiscului local şi măsurile dispuse nu fac altceva decât să ne conducă la situaţia în care vom pierde eşalonarea obligaţiilor fiscale cu efect dezastruos asupra activităţii companiei. Iar asta în contextul în care am parcurs deja 4 ani din cei 5 din graficul de eşalonare", ne-a declarat Alexandru Micu, directorul SC ECO SA.
Termenul până la care agentul economic trebuie să-şi achite rata lunară din eşalonare expiră la 15 martie, depăşirea acestei scadenţe ducând automat la pierderea înţelegerii cu Fiscul. De asemenea, până pe 25 ale lunii, ECO trebuie să achite şi obligaţiile fiscale lunare curente.
CLM a garantat cu trei terenuri eşalonarea datoriilor ECO către Fisc
Pierderea înţelegerii cu Fiscul privind eşalonarea la plată a obligaţiilor fiscale ale ECO conduce automat la situaţia în care se va ajunge la valorificarea celor trei loturi de teren cu care municipalitatea, prin Consiliul Local Municipal, a garantat eşalonarea în urmă cu 4 ani.
De cealaltă parte, şeful Administraţiei Finanţelor Publice Brăila, Mihaela Ciorăşteanu, a explicat: "Regretăm situaţia celor de la SC ECO SA, deşi instituţia noastră a încercat de fiecare dată să sprijine contribuabilul, bineînţeles, în cadrul legal. Modificările aduse Codului de procedură civilă, cu referire la articolul 781, aliniat 5 litera c, dar şi învechirea titlurilor executorii pe contul de disponibil al agentului economic în trezorerie, toate cu o valoare cumulată de circa 2,8 milioane lei, ne obligă însă să aplicăm legislaţia chiar şi în detrimentul contribuabilului. Dorinţa dumnealor de a stinge cu prioritate obligaţia fiscală nu se mai poate aplica, date fiind noile condiţii legislative. Ca soluţie de sprijin ar fi accesarea prevederilor OUG nr. 44/2015, privind acordarea unor facilităţi fiscale, prin plata până la 31 martie a obligaţiilor fiscale existente la 31 septembrie 2015, cu efect imediat scutirea integrală a penalităţilor şi a unei cote semnificative din accesoriile bugetare. Dar şi în această variantă, contribuabilul are nevoie de sprijinul creditorilor săi, care au poprit contul de disponibil al agentului economic în Trezorerie", ne-a declarat sursa citată. De asemenea, Ciorăşteanu a punctat faptul că deja unii creditori ai ECO au demarat în instanţă procedura de validare a popririlor, context în care se va ajunge la executarea trezoreriei.
Rata restantă la eşalonare, cu termen scadent 15 martie, este de 4.908 lei, iar obligaţia fiscală curentă a contribuabilului, cu scadenţă la 25 martie, este de aproape 173.000 lei.