Banii școlilor, la mâna PNL | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal
Dragomir vrea ca ministerul Educației să îl sancționeze pe Canciu

Banii școlilor, la mâna PNL

* după ce consilierii municipali PNL, în frunte cu Cătălin Canciu, s-au abținut de la vot la o modificare a bugetului ce viza sumele repartizate de ANAF pentru școli și licee, primarul Marian Dragomir a anunțat că va povesti episodul la nivelul Ministerului Educației * asta deoarece speră ca gestul inspectorului școlar general Brăila să nu rămână nesancționat * totodată, edilul-șef a ținut să explice pașii privind repartizarea sumelor de la Centru, pentru a demonta acuzațiile consilierului legate de faptul că primăria nu ar fi dorit inițial să solicite mai mulți bani pentru unitățile de învățământ * și PSD Brăila a transmis un comunicat de presă în care i-a atacat pe consilierii liberali și pe șeful ISJ pentru votul din ședința de luni * de cealaltă parte, Cătălin Canciu a precizat că a vorbit la rândul său la nivelul ministerului și că este convins că demersul primarului Brăilei nu se va bucura de succes

 

Conflictul dintre primarul Marian Dragomir și șeful Inspectoratului Școlar Județean Brăila, Cătălin Canciu, trece la un alt nivel. După episodul în care consilierii municipali ai PNL, în frunte cu Canciu, s-au abținut de la votul proiectului ce modifica bugetul municipiului cu sumele venite de la nivel guvernamental pentru unitățile de învățământ, edilul-șef a anunțat că va povesti acest incident la Ministerul Educației și va solicita luarea de măsuri împotriva actualului inspector școlar general Brăila. Mai mult, după acuzațiile recente ale președintelui organizației municipale a liberalilor brăileni, conform căruia angajații Primăriei Brăila ar fi încercat să negocieze cu directorii de școli și licee să accepte sumele propuse inițial de la Centru, care erau unele mult mai mici decât cele 20,9 milioane lei ce s-au aprobat în final, Dragomir a dorit să explice exact cum s-a făcut repartizarea. Acesta ne-a pus la dispoziție și câteva documente din care reiese modul în care s-au purtat corespondențe între ANAF, Primărie și unitățile de învățământ.

”Repartizarea inițială de către Ministerul Finanțelor prin ANAF a banilor reprezentând costul standard per elev pentru grădinițe, școli și licee a generat o supărare foarte mare deoarece sumele alocate nu ajungeau pentru plata utilităților. Procedura este următoarea: Ministerul Educației trimite către Ministerul Finanțelor sumele; Ministerul Finanțelor propune hotărârea de guvern; Guvernul aprobă și trimite către ANAF; ANAF Brăila împarte banii pe trimestre și transmite sumele către primării (conform adreselor anexate); Primăriile nu opresc nici măcar 1 leu și exact aceeași sumă o retransmit către unitățile de învățământ; Directorii școlilor au solicitat bani mai mulți motivând cu facturile enorme care au venit pentru încălzire; Primăria Brăila le-a dat dreptate și a susținut alocarea unor sume mai mari în primul trimestru, transmițând solicitări către Ministerul Finanțelor și ANAF (conform adreselor anexate); ANAF a reanalizat alocarea sumelor după adresele Primăriei Brăila și a retransmis sume mai mari către unitățile de învățământ (conform adresei anexate)”, a explicat primarul.

Dragomir l-a acuzat pe Cătălin Canciu și de faptul că era plecat ”în plimbare pe banii școlilor” în Portugalia în perioada când municipalitatea încerca să rezolve aceste situații privind repartizarea banilor către școli. Primarul  a mai precizat, ieri, că avea de gând să trimită o adresă la ministerul Educației prin care să îi ceară ministrului Sorin-Mihai Cîmpeanu să ia măsuri împotriva lui Canciu.

”Inspectorul școlar Canciu care ar fi trebuit să se implice era plecat la plimbare în Portugalia pe banii școlilor. Trist, penibil, dar adevărat. Toate aceste demersuri pentru alocarea unor sume mai mari au fost făcute doar de Primăria Brăila și școli. Singura implicare a lui Canciu pentru primirea unor sume de bani mai mari a fost în ziua de salariu!!! Cu aceste aspecte procedurale clarificate sunt convins că după citirea acestui material, inspectorul școlar Canciu își va lua notițe cum se repartizează banii din costul standard per elev, astfel încât să nu mai fie prins și data viitoare cu lecția neînvățată. Din păcate pentru el, marți, zi cu ghinion, Primăria Brăila va transmite o adresă scrisă Ministerului Educației privind modul în care Canciu Cătălin, care este concomitent inspector școlar și consilier municipal a încercat blocarea alocării suplimentare de bani de la guvern pentru școli, fapt care ar fi condus la închiderea școlilor prin neplata facturilor pentru încălzire, iluminat, internet etc. și ar fi crescut sumele datorate prin acumularea de penalități. Vom vedea dacă ministrul își va mai asocia imaginea cu un astfel de personaj sau va elibera învățământul brăilean de această dictatură a incompetenței”, a adăugat Dragomir.

 

Primarul susține că șeful ISJ calculează prost procentajul pentru partea de funcționare a bugetului

 

După ce liberalul Cătălin Canciu a explicat că nu a putut vota un buget care alocă mai mulți bani pentru partea de funcționare decât pentru cea de dezvoltare, edilul-șef a dorit să sublinieze că lucrurile nu stau chiar așa simplu cum le descrie șeful ISJ Brăila. Ba mai mult, acesta l-a acuzat că a greșit în momentul în care a calculat procentele privind repartiția banilor pentru partea de funcționare și cea de dezvoltare a bugetului local, deoarece pentru salarii ar fi vorba doar de un procent de 14%.

”CANCIU ESTE PROST… LA MATEMATICĂ. A mințit când a spus că bugetul de funcționare al primăriei este de 62% pentru a plăti salariile și doar 37% pentru dezvoltare. Nu știu de unde a copiat prost acele procente ca și data trecută când l-am prins cu proiectele furate din alt oraș, mințind că le-a făcut el, dar o să vă detaliez repartizarea bugetului Primăriei Brăila pentru funcționare, dezvoltare, salarii (cu toate subordonatele), fonduri europene și învățământ pentru a demonta aceste minciuni și a demonstra adevărul. Bugetul Primăriei Braila este de 614.495.000 lei, structurat astfel: 47,51% Bugetul pentru Dezvoltare 275.003.000 lei (suma detaliată în lista de investiții) ^ 17.000.000 lei reprezentând 2 acorduri cadru pentru infrastructura din Brăila; 15% fonduri pentru funcționarea Seroplant (inclusiv pomi, garduri vii, gazon, irigații etc.), SUPAGL (inclusiv banii pentru asfaltare cu divizia primăriei), Poliția Locală, Casa de Cultură (Zilele Municipiului Brăila și toate celelalte festivaluri, concerte etc.), Teatrul «Maria Filotti» și Teatrul de Păpuși; 14% cheltuielile salariale ale primăriei; 9,5% cheltuieli de asistență socială (cheltuieli 4 cămine de bătrâni, indemnizații persoane cu handicap, tichete grădiniță etc.), în condițiile în care în Municipiul Brăila mai sunt doar 23 de persoane asistate social cu drept de muncă; 4% abonamente gratuite elevi, studenți și pensionari; 2,4 % funcționare 3 creșe; 2% burse elevi; 1% împrumuturi și dobânzi ISPA din mandatul primarului Anton Lungu; 4,59% iluminat public stradal, încălzire sedii primărie etc.”, a explicat Dragomir.

Primarul a mai punctat că 67% din totalul bugetului de dezvoltare este reprezentat de proiecte cu fonduri europene; 70% din bugetul de dezvoltare alocat învățământului (reprezentat de proiecte cu fonduri europene); 86% din lucrările de investiții în infrastructură sunt finanțate de asemenea cu fonduri de la UE și doar 14% din bugetul local.

”Este de neînțeles de ce Președintele Organizației Municipale PNL Brăila, inspector școlar și consilier muncipal a instigat ceilalți consilieri PNL să nu voteze un astfel de buget, dar mai ales alocarea unor sume suplimentare pentru învățământ cu excepția încăpățânării de a se opune primarului Dragomir și a bloca bugetul municipiului. Din fericire, consilierii PSD și PMP au votat bugetul și s-a evitat în ultimul moment închiderea școlilor cumulat cu acumularea de penalități la gaze și energie electrică, a conchis edilul-șef.

 

Șeful PSD Brăila consideră că «Politica PNL - marca Canciu - dăunează grav învățământului brăilean»

 

Și președintele PSD Brăila, senatorul Ion Rotaru, a transmis ieri un comunicat de presă legat de scandalul iscat între primar și șeful ISJ, subliniind că potrivit Legii Educației Naționale, inspectoratele școlare județene aplică politicile și strategiile Ministerului Educației în teritoriu în folosul școlii. Acesta a dorit să puncteze că Art. 9 alin. 4 din lege spune că „Ministerul Educației stabilește anual costul standard per preșcolar/elev, cost care stă la baza finanțării de bază. De suma aferentă beneficiază toți preșcolarii și elevii din învățământul preuniversitar.”, prin urmare faptul că membrii PNL din CLM nu au votat o hotărâre care stabilea suplimentarea bugetului, urmare a repartizării suplimentare de sume de către ANAF, înseamnă chiar o încălcare a legii de organizare și funcționare a învățământului, dar și un vot împotriva școlii brăilene.

”Eforturile și insistența Primăriei Brăila de a obține sumele necesare pentru buna funcționare a școlii sunt subminate tocmai de cel care ar trebui să fie cel mai interesat și implicat pentru rezolvarea problemei și alături de acesta, de consilierii PNL. Se pare că modificarea bugetului municipiului Brăila, în sensul alocării mai multor bani pentru funcționarea unităților de învățământ a lezat orgoliul politic al inspectorului școlar general Cătălin Canciu, aceasta fiind singura explicație a absurdului situației de la ședința CLM Brăila. Refuzul consilierilor PNL în frunte cu inspectorul școlar de a vota pentru proiectul prin care se alocă mai mulți bani școlilor și grădinițelor este o atitudine iresponsabilă și lipsită de echilibru. Prin asta șeful ISJ dovedește că-i pasă mai mult de răfuielile politice, decât de instituția pe care o conduce. Este o marotă a PNL de a se opune la tot ceea ce vine dinspre PSD, indiferent cât de benefic ori folositor este”, se arată în comunicatul lui Rotaru.

Senatorul a mai atras atenția că în opinia sa, școala trebuie să fie sprijinită, nu politizată și tocmai de aceea persoanele care se află la conducerea ISJ ar trebui să aibă o poziție echilibrată și responsabilă.

 

Canciu susține că demersul primarului nu va avea efect

 

Contactat după ce primarul Marian Dragomir a amenințat că se va adresa ministrului Educației ca urmare a votului consilierilor liberali pe tema repartizării sumelor pentru școli, Cătălin Canciu a declarat că nu se așteaptă ca acest demers să se bucure de prea mare succes. Acesta a afirmat că a purtat la rândul său o discuție la nivelul ministerului și a povestit versiunea sa, precum și faptul că liberalii brăileni nu pot vota un buget care este structurat în mare parte pe bani pentru partea de funcționare și foarte puțin pentru dezvoltare.

”Am explicat că noi suntem 7 și ei sunt 18 plus 2 în CLM Brăila. Gestul de ieri (n.r. - luni) este unul politic și nu are absolut nimic de-a face cu sistemul de educație. Noi nu am votat bugetul pentru că nu votăm un buget socialist, structurat astfel că peste 62% înseamnă funcționare, adică plata unor angajați și după aceea ceea ce mai rămâne pentru dezvoltare. Ce m-a deranjat pe mine este că a spus că pe banii școlii am plecat în Portugalia. Este o nebunie! Domnul primar are în ADN clar sorgintea comunistă a Anei Pauker. De politruc la organizația de bază sătească. În sensul că «burghezii sug sângele poporului». Eu o să vă trimit o fotografie cu cele trei proiecte ale noastre. Avem unul pe problema refugiaților, cu cinci parteneri, un proiect pe abandonul școlar cu alți cinci parteneri (Turcia, Islanda, Portugalia, Germania, Suedia) și încă unul pe probleme de mediu. Asta înseamnă la nivelul inspectoratului un buget de 150.000 euro. Bani care reprezintă finanțarea în totalitate - statul român nu dă un leuț - pe aceste trei proiecte Erasmus. Sunt multe mobilități. Noi suntem 22 de inspectori. Mergem pe rând. Eu sunt manager în toate aceste trei proiecte și trebuie să le onorez. Mai ales că în proiectul din Portugalia am fost în calitate de coordonator, pentru că România a fost coordonatorul proiectului. Nu iau bani de la nimeni. Nici nu este eligibil să îmi dea o școală, să îmi plătească mobilitatea, cum nici eu nu pot să iau pe cineva din afara instituției. Și de aici o întreagă nebunie: «Canciu a plecat în Portugalia»! Da, dar pe acest proiect privind abandonul școlar”, a declarat Canciu.

Șeful ISJ Brăila a reluat ideea că din informațiile pe care le deține, angajații Primăriei ar fi contactat directorii de școli și ar fi făcut presiuni în primă fază pentru ca prima variantă a repartizării de sume, care era una mult mai sărăcăcioasă, să fie acceptată, însă s-au izbit de refuzul directorilor.

Întrebat dacă se așteaptă la repercusiuni de la nivelul Ministerului Educației, Canciu s-a arătat sceptic.

”Nu cred. Oamenii aceia sunt cu picioarele pe pământ și nu cred că pentru convingerile mele politice și mai mult, pentru activitatea mea de ales local trebuie să sufăr la locul de muncă. Pentru că asta se înțelege, nu? Sunt cetățean al României, sunt într-un stat de drept, în care nu are nimic de a face stabilitatea de la locul de muncă, cu convingerile mele politice. Că aici vorbim de faptul că sunt ales local. Eu când am votat nu m-am dus la cauză. De ce s-a modificat bugetul? Eu nu l-am votat pentru că ar fi fost un vot pentru ultima sa formă. Iar acest buget nu este ceea ce ne definește pe noi ca liberali”, a mai afirmat acesta.

Totodată, Canciu a ținut să mai adauge că deși edilul-șef a vorbit în mai multe rânduri despre investiții în școli, multe dintre acestea s-ar realiza pe fonduri europene, exact prin programe Erasmus cum a fost cel pentru care a mers în Portugalia. De asemenea, că în cadrul acestor zeci de proiecte, în Brăila vin anual sute de parteneri ai școlilor și liceelor, chiar și pentru cele din mediul rural, care sunt cazați în oraș, loc unde respectivii oaspeți cheltuie bani.

În final, Cătălin Canciu s-a arătat extrem de dezamăgit de abordarea primarului în tot acest episod privind repartizarea banilor de la centru către unitățile de învățământ.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro