Mergi la conţinutul principal

Banii înapoi pentru brăilenii amendați aiurea în pandemie

* brăilenii amendați în pandemie din cauza formularului digital de intrare în țară (PLF), care au solicitat restituirea banilor și-au primit deja banii înapoi * acest lucru a fost posibil după ce amenzile pentru necompletarea PLF au fost anulate prin Legea 257/2022  * numai la Brăila au fost emise în acest sens peste 2.000 de procese verbale de contravenţie, a căror valoare totală depășește suma de 3 milioane de lei

 

După anularea amenzilor aplicate pentru necompletarea PLF, statul a început să restituie sumele încasate din plata acestor amenzi. Atenție însă, banii se returnează doar la cerere, solicitare pe care contravenientul trebuie să o depună la organul fiscal de executare competent în termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a ordinului ministrului în acest sens, adică până la jumătatea lunii noiembrie. Astfel, la Brăila au fost legalizate până acum un număr de 112 de hotărâri judecătorești, fiind deja 39 de solicitări de plată onorate, potrivit Direcției de Sănătate Publică (DSP) Brăila. ”La data prezentă avem un număr de 112 de hotărâri judecătorești (...), sunt 40 de solicitări de restituiri, din care 39 deja onorate vineri, cu suma de 22.570 de lei, iar una primită astăzi (n.r.-ieri, 3 octombrie a.c. ) cu valoarea de 520 lei, care va fi onorată în zilele următoare”, a declarat pentru ”Obiectiv-Vocea Brăilei”, directorul DSP Brăila, Gabriel Ciochină. În acest sens, la Brăila, înainte de anularea amenzilor pentru necompletarea PLF, DSP Brăila a emis 2.331 de procese verbale de contravenție, ale căror valori depășesc 3,6 milioane de lei. 3.682.500 de lei, mai exact.

După cum știți, în urma intrării în vigoare a OUG 129/2021, începând cu luna decembrie, mii de români au fost amendați contravențional, după ce s-au întors din străinătate, pentru că nu au completat formularul  fie din lipsă de informare, fie pentru că nu au știut cum să acceseze platforma sau pentru că, dintr-o eroare tehnică sau problemă birocratică, datele acestora nu au ajuns la DSP. Formularul a fost eliminat în luna martie 2022, când în România a încetat starea de alertă și ulterior s-a decis anularea amenzilor, prin Legea 257/2022, care stabilește că amenzile contravenționale date pentru necompletarea formularului PLF și neplătite, se anulează și se scad din evidențele organelor de executare.

Vă reamintim că, la Brăila, nu primiți doar cuantumul amenzii plătit de contravenient, așa cum prevede Legea nr. 257/2022, ci și banii pentru cheltuielile de judecată, dacă ați contestat în instanță procesele verbale de contravenție.  De asta se ocupă, în mod voluntar, reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Brăila, în baza cererii solicitantului (care se găsește pe site) și a transmiterii unui extras de cont.

Așadar, dacă vă numărați printre cei care au fost amendați în pandemie din cauza formularului digital de intrare în țară și vreți să vă primiți banii înapoi, mai aveți la dispoziție 6 săptămâni pentru a depune cerere de restituire a sumelor echivalente amenzilor.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

Arbo300x600

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro