Bani pentru turism în Lacu Sărat | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Bani pentru turism în Lacu Sărat

• autoritățile brăilene au decis să aloce bani în plus față de ceea ce deja dăduseră către Asociația de Cooperare și Parteneriat Local pentru Dezvoltarea Stațiunii ”Lacul Sărat” Brăila la începutul anului • în ședințele ordinare din luna august, atât consilierii municipali cât și cei județeni au aprobat suplimentarea cuantumului contribuției cu câte 400.000 lei fiecare • pe lângă cele două entități și comuna Chiscani contribuie cu o sumă egală, astfel că Asociația a încasat 1.200.000 lei suplimentar pentru funcționare și pentru proiectele pe care le are în derulare în Stațiune

 

Pentru investiții este nevoie de bani! Cam acesta a fost mesajul transmis de Adunarea Generală a Acționarilor a Asociației de Cooperare și Parteneriat Local pentru Dezvoltarea Stațiunii ”Lacul Sărat” Brăila, entitatea care se ocupă de modernizarea obiectivului turistic. Mai exact, deși la începutul anului, Primăria Municipiului Brăila, Primăria Chiscani și Consiliul Județean Brăila au alocat fiecare câte 700.000 lei către Asociația ”Lacul Sărat” pentru 2024 (în total 2.100.000 lei), în luna august a fost nevoie de o suplimentare a cuantumului contribuției cu încă 400.000 lei de fiecare. Cu alte cuvinte, discutăm despre încă 1.200.000 lei bani în plus pentru funcționarea ADI ”Lacul Sărat” și pentru continuarea investițiilor din stațiune.

Consilierii municipali au aprobat în ședința ordinară de CLM din 14 august această suplimentare, iar consilierii județeni în ședința ordinară din 29 august, în ambele cazuri votul a fost unanim.

După cum reiese din rapoartele de specialitate ale proiectelor și după cum am precizat în alte ediții ale cotidianului ”Obiectiv – Vocea Brăilei”, proiectul privind constituirea ADI ”Lacul Sărat” a fost aprobat în luna martie 2020, întâi de Consiliul Local al Comunei Chiscani, apoi de CLM Brăila, respectiv, CJ Brăila. De altfel, în februarie 2024, consilierii municipali au aprobat cuantumul cotizației aferente acestui an pentru Asociație, în valoare de 700.000 lei, conform prevederilor Hotărârii Adunării Generale a Acționarilor a ADI ”Lacul Sărat”, iar în martie și CJ Brăila a făcut același lucru.

În luna iulie însă, Asociația a transmis adrese către autoritățile implicate prin care a solicitat suplimentarea cuantumului cotizației cu încă 400.000 lei.

Motivarea propunerii de suplimentare a cuantumului reiese din documentația transmisă de Asociație către autorități.

”Urmare a demarării unor proiecte de dezvoltare și modernizare în Stațiunea Lacu Sărat, având ca scop promovarea turismului balneo-climateric, și având în vedere prevederile Statutului Asociației de Cooperare și Parteneriat Local pentru Dezvoltarea Stațiunii Lacul Sărat Brăila, care menționează la art. 9, alineatul (3) că «Veniturile Asociației se asigură din contribuții, cotizații, dobânzi, donații, sponsorizări, subvenții, contravaloarea serviciilor de consultanță și din alte surse atrase prin proiecte,finanțări din fonduri interne și internaționale» și la art. 17, lit. (b) că membrii au obligația «să achite asociației o contribuție anuală stabilită prin hotărârea Adunării Generale a Asociaților», se propune ca pentru anul 2024, să se suplimenteze cuantumul cotizației/contribuției, aferent fiecărui asociat”, se precizează în documentul respectiv.

 

Pentru ce obiective a solicitat ADI «Lacul Sărat» mai mulți bani

Potrivit anexelor atașate proiectelor de hotărâri pe tema suplimentării de fonduri, AGA Asociației a stabilit o listă cu obiectivele propuse pentru acest an, unde a fost nevoie de mai mulți bani. Astfel, discutăm despre: Întreținerea curentă și periodică a străzilor, trotuarelor și aleilor din stațiune (obiectiv multianual ce se realizează printr-un acord cadru semnat pe trei ani în valoare de 5.350.000 lei). Acesta avea destinată suma de 157.000 lei și se dorește rectificarea la o valoare de 485.000 lei; Achiziționare și plantarea de arbori ornamentali – avea 18.000 lei și se propune scăderea sumei cu 1.000 lei; Servicii de marcaj rutier și semnalizare rutieră (alocare de 40.000 lei care se menține); Achiziție de jardiniere din lemn. Avea inițial propus în buget 10.000 lei și s-a suplimentat suma până la 40.000 lei; Lucrări de întreținere a zonei de promenadă din fața Mânăstirii Sf. Pantelimon și a parcului din fața Vilei Lăcrămioara – înlocuirea pavajului și bordurilor. Are 2.800.000 lei alocați; Lucrări de refacere și întreținere a fântânii arteziene amenajate în zona de promenadă din fața Mânăstirii Sf. Pantelimon. Se propune o creștere de la 50.000 lei la 350.000 lei; Servicii de proiectare (Faza SF), în cadrul proiectului privind luarea de măsuri pentru îmbunătățirea dezvoltării serviciilor de turism în Stațiune, prin Programul Regional Sud-Est 2021-2027. Inițial propunerea pentru secțiunea de Dezvoltare era de 3.125.000 lei pentru a fi cheltuiți în acest an și potrivit datelor din proiect, în urma suplimentării se va ajunge la 3.822.000 lei.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro