Bolnavii de hepatita C şi HIV/SIDA au o şansă în faţa bolii. Guvernul a aprobat, miercuri, un proiect de act normativ pentru alocarea de fonduri suplimentare în domeniul sănătăţii şi introducerea unor noi medicamente destinate tratamentului unor afecţiuni, precum hepatita C sau HIV/SIDA.
Numai anul acesta, în Brăila trei pacienţi au fost diagnosticaţi cu hepatita C, iar în anul anterior s-au înregistrat 6 astfel de cazuri. În ceea ce priveşte virusul HIV/SIDA, din ianuarie şi până în prezent au apărut 5 noi cazuri de infecţie cu HIV şi 6 cazuri diagnosticate cu SIDA. "La nivelul judeţului, numărul celor infectaţi cu virusul HIV a ajuns la 69, în timp ce numărul cazurilor de SIDA a ajuns la 51", ne-a declarat dr. Valerică Avram, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Brăila.
Potrivit ministrului Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, noul tratament pentru boala infecţioasă ce afectează ficatul - hepatita C - ar putea ajunge în România în următoarele două săptămâni, făcând referire în special la tratamentul fără interferon. Din cauză că interferonul are efecte adverse greu de suportat, specialiştii în domeniu au descoperit o nouă formă de tratare a hepatitei C. Luna trecută, în Londra a avut loc cel mai mare congres internaţional pentru studiul ficatului, în cadrul căruia au fost prezentate studii despre terapia fără interferon cu antivirale care acţionează direct asupra virusului, tratament administrat pe cale orală, după cum scriu site-urile de specialitate.
Într-o primă etapă, vor beneficia de tratament pacienţii aflaţi într-un stadiu avansat de fibroză, precum şi pacienţi aflaţi în stadiul F4 (ciroză - n.r.) şi care nu au răspuns la tratamentele anterioare, după cum a anunţat, luni, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate într-un comunicat de presă.
România va fi printre primele ţări est-europene care introduce tratamentele de ultimă generaţie pentru hepatita C.