Bani pentru Casa Albă | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal
Proiect depus din nou pentru reabilitare cu fonduri europene

Bani pentru Casa Albă

• președintele Consiliului Județean Brăila, Francisk Iulian Chiriac (liderul PSD Brăila), a anunțat recent că lucrările de reabilitare de la Palatul Administrativ merg mai departe • acesta a mai adăugat și că se va încerca depunerea unei noi cereri, pentru obținerea de finanțare de la Uniunea Europeană pentru reabilitarea și refuncționalizarea clădirii • consilierii municipali au aprobat într-o ședință extraordinară a CJ Brăila, atât o nouă valoare a indicatorilor tehnico-economici, cât și proiectul privind reabilitarea palatului administrativ în valoare totală de 22.559.217 lei cu TVA

 

Administrația PSD încearcă să reabiliteze Palatul Administrativ Brăila cu bani europeni în continuare, chiar dacă primul proiect depus pentru eficientizarea energetică a clădirii nu s-a putut încadra până la finele lui decembrie 2023, termenul final stabilit. Asta a precizat președintele Consiliului Județean Brăila, Francisk Iulian Chiriac, în cadrul ședinței ordinare din 27 februarie. La vremea respectivă, la rubrica ”Alte probleme” consilierul județean PNL Brăila Alexandru Bucălău a solicitat o informare privind stadiul lucrărilor care se realizează la Palatul Administrativ, dar și care mai este sursa de finanțare în prezent. Președintele CJ Brăila a explicat că se lucrează și că se încearcă în continuare realizarea reabilitării clădirii cu fonduri europene pe noul exercițiu financiar.

”Au decopertat absolut tot. O să înceapă efectiv de la etajul 4. Au așteptat primăvara ca să facă și anveloparea exterioară. Deci pe acoperiș. Eu sper ca până la sfârșitul anului să avem prima parte a Palatului făcută. Să fie reabilitat tot. Apoi Prefectura se va muta în locul Consiliului Județean și să începem și această parte de renovare. Ținând cont de sursa de finanțare, suntem pe un proiect european”, a declarat Chiriac în plen.

Șeful CJ Brăila a adăugat atunci că va urma o ședință extraordinară pe 28 februarie în care vor fi aprobați indicatorii tehnico-economici ai acestui proiect, având în vedere că 29 februarie a fost ultima zi în care se mai putea depune cererea de finanțare.

 

Proiectul privind Palatul Administrativ, reșapat și aprobat în ședință extraordinară

Într-adevăr, pe 28 februarie, consilierii județeni s-au întrunit în cadrul unei ședințe extraordinare pentru a aproba două proiecte legate strict de Palatul Administrativ. Mai precis, aprobarea documentației tehnico-economice (faza Proiect tehnic) și a indicatorilor tehnico-economici pentru reabilitarea și refuncționalizarea clădirii Palatului Administrativ, Piața Independenței nr. 1, Brăila. De asemenea, proiectul propriu-zis privind reabilitarea și refuncționalizarea clădirii, dar și a cheltuielilor necesare.

Din referatul de aprobare aflăm că acest proiect va fi depus spre finanțare în cadrul Programului Regional Sud-Est 2021-2027, Prioritatea 2 – O regiune cu localități prietenoase cu mediul, Obiectiv Specific 2.1 – Promovarea eficienței energetice și reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, Acțiunea 2.1

Cu alte cuvinte, principalul obiectiv al acestei investiții vizează modernizarea și eficientizarea energetică a clădirii.

”Se propun lucrări ce vizează creșterea performanței energetice a clădirii, ceea ce va avea ca efect reducerea consumurilor energetice pentru încălzirea spațiilor utilizate, respectiv, reducerea costurilor de întreținere cu încălzirea și reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră. De asemenea, se propun lucrări de modernizare și refuncționalizare a spațiilor în care își desfășoară activitatea atât aparatul de specialitate al Consiliului Județean Brăila, cât și celelalte entități publice ce dețin dreptul de folosință gratuită”, se arată în referat.

Astfel, la solicitarea CJ Brăila, în baza legislației în vigoare, devizul general se actualizează când au loc modificări legislative ce afectează valoarea proiectelor. Din Devizul General actualizat de proiectantul ARHITONE SRL, în februarie 2024, au rezultat următoarele valori ale indicatorilor tehnico-economici: 21.571.317 lei cu TVA, valoarea totală a investiției, din care Construcția plus Montajul 14.154.472 lei cu TVA. Graficul general de realizare a investiției publice prevede o durată de 21 de luni pentru executarea lucrărilor din proiect.

 

Ce investiții se fac în clădirea administrativă

Din proiectul privind reabilitarea Palatului Administrativ aprobat de plenul CJ Brăila, aflăm că pentru creșterea eficienței energetice a clădirii se propun o serie de lucrări ce vizează creșterea performanței energetice, respectiv: termoizolarea pereților exteriori; schimbarea tâmplăriei exterioare cu una din aluminiu; refacerea termoizolației și a hidroizolației la nivel terase; toate circuitele de distribuției agent termic pentru încălzire din interiorul clădirii se vor dezafecta, iar în locul acestora se vor monta circuite noi. Se vor monta ventiloconvectoare, alimentate cu agent termic de încălzire iarna și agent termic de răcire pe timp de vară și recuperatoare de căldură în spațiile constant utilizate; pentru producerea agentului termic de răcire se va monta un chiller în exteriorul clădirii, lângă centrala termică existentă. Se vor înlocui cele 3 lifturi existente; instalație energie regenerabilă-panouri solare fotovoltaice.

În ceea ce privește modernizarea și refuncționalizarea spațiilor, se propun următoarele lucrări: refacerea finisajelor interioare-tencuieli și zugrăveli/placaje ceramice; refacerea pardoselilor; se va înlocui complet instalația electrică; se vor realiza instalația de detecție incendiu și instalația de stingere incendiu, conform proiectului avizat de ISU; se va realiza o instalație voce-date, televiziune cu circuit închis; dar și un sistem de protecție de șoc electric; instalație de paratrăsnet; se vor executa lucrări necesare pentru conformare la legislația privind accesibilitatea persoanelor cu dizabilități.

Valoarea totală a proiectului ”Reabilitarea și refuncționalizarea clădirii Palatului Administrativ, Piața Independenței, nr.1, Brăila” este de 22.559.217,52 lei cu TVA.

Ambele puncte aflate pe ordinea de zi care au avut ca temă reabilitarea clădirii administrației brăilene au fost aprobate cu unanimitate de voturi.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro