Bani pentru biblioteci | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal
Administrația Chiriac. Hub-uri de dezvoltare digitală în județ

Bani pentru biblioteci

• consilierii județeni s-au reunit, marți dimineață, într-o ședință extraordinară pentru a aproba un proiect ce își propune să realizeze hub-uri de dezvoltare digitală în bibliotecile publice brăilene • pentru acest lucru a fost necesară creionarea unui acord de parteneriat între Consiliul Județean Brăila, Biblioteca Județeană ”Panait Istrati” Brăila, cele trei orașe din județ și 16 comune • proiectul vizează renovarea bibliotecii din comuna Gradiștea, condusă de un primar liberal, echiparea acesteia cu echipamente moderne, precum și dotarea altor 20 de biblioteci, astfel încât să deservească populația, în special comunitățile defavorizate pe care să le ajute la dezvoltarea competențelor digitale • se încearcă obținerea finanțării prin Planul Național de Redresare și Reziliență • valoarea totală eligibilă a acestui proiect este de 381.000 euro, respectiv 1.882.902 lei fără TVA

 

Proiect interesant pentru bibliotecile brăilene în valoare de aproape 400.000 euro. Consilierii județeni au participat marți-dimineață la o ședință extraordinară pentru a aproba un singur proiect: ”Hub-uri de dezvoltare digitală în bibliotecile publice brăilene”. Pe scurt, este vorba despre încercarea de a obține fonduri prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) pentru dotarea mai multor biblioteci brăilene în ideea de a deservi și mai bine comunitățile din care fac parte. Unitatea administrativ teritorială Județul Brăila este entitatea care va depune cererea de finanțare pentru acest proiect, astfel că a fost nevoie de realizarea unui acord de parteneriat între Consiliul Județean, Biblioteca Județeană ”Panait Istrati” Brăila, cele trei orașe Ianca, Făurei și Însurăței, precum și alte 16 comune. În acest context, consilierii județeni au aprobat proiectul, cheltuielile legate de acesta, precum și acordul dintre părți.

După cum reiese din documentația aflată la mapa consilierilor, se încearcă încadrarea în apelul de proiecte nr. 2 cu titlul ”Finanțarea bibliotecilor pentru a deveni hub-uri de dezvoltare a competențelor digitale”, finanțat în cadrul Pilonului II al PNRR, Componenta C7 - Transformare digitală, Investiția I17. ”Scheme de finanțare pentru biblioteci, pentru a deveni hub-uri de dezvoltare a competențelor digitale”.

Din referatul de aprobare aflăm că Unitatea administrativ-teritorială Județul Brăila, în calitate de solicitant eligibil, urmează să depună cerere de finanțare pentru acest proiect într-un termen cât mai scurt. Obiectivul general vizează îmbunătățirea competențelor digitale de bază ale cetățenilor din comunitățile cu acces limitat la formarea digitală și ale grupurilor defavorizate din Județul Brăila și implicit din regiune, prin renovarea și dotarea cu echipamente TIC (Tehnologia Informației și Comunicațiilor) și echipamente tehnice a unei biblioteci din mediul rural și totodată prin echiparea a 21 de biblioteci județene, orășenești, rurale cu echipamente informatice noi. Din aceeași documentație aflăm că biblioteca din Comuna Gradiștea, condusă de PNL-istul Andrei Petre, a fost selectată pentru a beneficia de cele mai multe astfel de dotări.

 

Ce își propune acest proiect ambițios

După cum reiese din referatul de aprobare al acestui proiect, există trei obiective specifice. În primul rând, îmbunătățirea competențelor digitale de bază a minim 2.500 de persoane din comunitățile defavorizate din județul Brăila, prin realizarea de cursuri de formare organizate în biblioteca renovată și transformată în hub digital și în bibliotecile dotate cu echipamente informatice noi, bazate pe programe de formare dezvoltate de Banca Mondială. De asemenea, modernizarea infrastructurii digitale din bibliotecile din județul Brăila, prin dotarea cu echipamente informatice noi. Totodată, creșterea calității vieții cetățenilor din comunitățile din județul nostru, prin accesul la echipamente digitale moderne. Promovarea accesului egal la o educație digitală de calitate și creșterea atractivității acesteia în rândul cetățenilor din comunitățile cu acces limitat la formarea digitală, printr-o strânsă colaborare cu școli și profesori.

”Proiectul «Hub-uri de dezvoltare digitală în bibliotecile publice brăilene» a fost elaborat în urma consultării tuturor unităților administrativ-teritoriale din județ și a Bibliotecii Județene «Panait Istrati» cu privire la nevoile identificate pentru fiecare bibliotecă publică, ce pot primi finanțare prin apelul de proiecte sus-menționat. Prin proiect se propune renovarea unei biblioteci din mediul rural (UAT Gradiștea) și echiparea acesteia cu calculatoare și echipamente tehnice, pentru a fi transformată în hub de dezvoltare a competențelor digitale și dotarea unui număr de 21 de biblioteci cu echipamente informatice, precum și formarea unui număr minim de 2.500 cetățeni din comunitățile defavorizate pentru dezvoltarea competențelor digitale de bază”, se precizează în cadrul materialului aprobat de consilier.

Din aceeași sursă aflăm că există 21 de parteneri în acest proiect: CJ Brăila în calitate de lider al parteneriatului, Biblioteca Județeană ”Panait Istrati” Brăila, Comuna Gradiștea, orașele Făurei, Ianca și Însurăței, comunele: Cazasu, Chiscani, Gemenele, Măxineni, Movila Miresii, Racovița, Romanu, Roșiori, Salcia Tudor, Stăncuța (două biblioteci în Stăncuța și Cuza Vodă), Șuțești, Traian, Unirea (tot două biblioteci, în Unirea și Valea Cânepii), comuna Bărăganul, precum și Scorțaru Nou.

Ținând cont de faptul că proiectul propus depășește țintele minime de biblioteci stabilite conform ghidului de finanțare, se solicită finanțarea suplimentară pentru 10 biblioteci din opt UAT-uri de la nivelul județului, din care Stăncuța și Unirea pentru câte două biblioteci în Stăncuța și Cuza Vodă, respectiv în Unirea și Valea Cânepii. Mai precis, 10.000 euro, respectiv 49.420 lei pentru achiziția/modernizarea de echipamente informatice pentru o bibliotecă. Valoarea totală eligibilă a acestui proiect este de 381.000 euro, respectiv 1.882.902 lei, fără TVA”, mai aflăm din documentație.

În raport se mai precizează că acest parteneriat a fost necesar pentru depunerea cererii de finanțare în conformitate cu ghidul solicitantului. Totodată că proiectul are ca termen de finalizare 30 iunie 2026.

Ședința s-a desfășurat prin platforma online în sistem de videoconferință. Totul s-a derulat în aproximativ 3 minute. Președintele CJ Brăila, Francisk Iulian Chiriac (liderul PSD Brăila) a dat citire proiectului, l-a supus votului și a fost aprobat în unanimitate, fără discuții. Au absentat doar Marian Căpățînă (PNL) și consilierul județean Vasile Constantin Varga.

 

 

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro