La începutul săptămânii, a avut loc un seminar organizat de Confederaţia Sindicală Naţională "Meridian" la Constanţa, unde liderii de sindicat au fost informaţi despre sumele de bani care se acordă atât tinerilor şomeri aflaţi în evidenţele statului şi care îşi găsesc un loc de muncă, cât şi angajatorilor. Seminarul "Măsuri de dezvoltare a resurselor umane, inserţiei profesionale şi incluziunii sociale a tinerilor" a făcut parte din proiectul "Pro Juvenes - Parteneriat transnaţional pentru o piaţă inclusivă a muncii pentru tineri".
Angajatorii care oferă locuri de muncă tinerilor şomeri primesc sume consistente. Pe lângă banii de la stat, se mai acordă şi câteva sute de euro din fonduri europene, în baza unor ghiduri de implementare a programului "Garanţia pentru tineri". De exemplu, pentru un stagiar, angajatorul acestuia încasează 750 de lei de la bugetul statului, plus 300 de euro lunar din fonduri europene. Stagiatura presupune studii superioare, iar timp de şase luni angajatorii care încadrează stagiari printr-un act adiţional la contractul individual de muncă primesc de la stat cei 750 de lei.
Un alt exemplu îl constituie ucenicul. Ucenicia presupune contract de muncă, iar tânărul şomer este plătit să înveţe meseria. Pe întreaga perioadă de ucenicie se acordă angajatorului suma de 300 de lei, iar din fonduri europene - 250 de euro lunar. În funcţie de nivelul de calificare, această sumă poate fi acordată pe o perioadă cuprinsă între 1 şi 3 ani.
Şi centrele de evaluare de competenţe care evaluează şi recunosc competenţele profesionale obţinute în sistem nonformal şi informal vor beneficia de o alocare medie de 400 de euro pentru fiecare tânăr evaluat. Suma provine din fonduri europene. De asemenea, tot 400 de euro pentru fiecare tânăr primesc şi furnizorii de formare profesională autorizaţi, care organizează cursuri de acest gen.
1.000 de euro şi 3.500 de lei, primă de instalare
Un tânăr şomer aflat în evidenţele statului, care îşi găseşte de muncă şi îşi schimbă domiciliul în localitatea unde se află respectivul loc de muncă primeşte de la stat 3.500 de lei, primă de instalare, iar din fondurile europene, încă 1.000 euro. În prezent, o persoană care face naveta la o distanţă mai mare de 50 de kilometri, încasează 1.000 de lei. Aceasta va primi în plus 250 de euro.
Nici cei care au spirit antreprenorial nu au fost uitaţi. Tinerii care iniţiază o afacere şi creează întreprinderi mici şi mijlocii, cu accent pe cele cu profil non-agricol din mediul urban vor putea primi o finanţare sub formă de pachete integrate în valoare de aproximativ 30.000 de euro, din Fondul Social European şi/sau Iniţiativa privind Ocuparea Tinerilor, potrivit comunicatului de presă emis de Confederaţia Sindicală Naţională "Meridian".
"Toate aceste facilităţi urmăresc scăderea sărăciei în rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 18 şi 25 de ani, care, de altfel, reprezintă obiectivul major al Programului «Garanţia pentru tineri». Simulările arată că implementarea integrală a programului ar reduce rata totală a sărăciei cu 0,4 în 2016, iar sărăcia în rândul tinerilor cu vârste între 18 şi 25 de ani ar scădea cu 1,7%", se precizează în acelaşi comunicat.
În prezent, angajatorii care încadrează cu contract de muncă pe perioadă nedeterminată absolvenţi ai unor instituţii de învăţământ primesc lunar, la cerere, pe o perioadă de 12 luni, pentru fiecare absolvent anumite sume de bani. Spre exemplu, pentru cei care au urmat ciclul inferior al liceului sau o şcoală de artă şi meserii, un angajator primeşte 500 de lei de persoană. Dacă acesta din urmă creează un loc de muncă pentru un tânăr care are diplomă de şcoală postliceală, primeşte 600 de lei, iar în cazul unui absolvent de facultate, subvenţia creşte la 750 de lei. Cifrele ne-au fost oferite de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Brăila.
"În primul semestru al acestui an, AJOFM Brăila a subvenţionat, din bugetul asigurărilor pentru şomaj, 53 de locuri de muncă, în medie, pe lună, iar subvenţiile acordate au fost în valoare totală de 159.480 lei. De aceste subvenţii au beneficiat 47 de angajatori, în medie, pe lună", au precizat reprezentanţii agenţiei brăilene pentru "Obiectiv - Vocea Brăilei".