* 93 grădinițe, școli și licee din municipiu și județ au aplicat în cadrul proiectului “Dotarea cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale a unităților de învățământ preuniversitar și a unităților conexe”, finanțat prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) * numai pentru unitățile de învățământ din municipiu, valoarea investițiilor în școli se ridică la peste 46,3 milioane lei * liceele brăilene s-au arătat interesate și să obțină finanțarea pentru înființarea de laboratoare digitale inteligente, unde pot obține fonduri de 60.000 euro pentru fiecare “SmartLab”
Ministerul Educației a anunțat în decembrie anul trecut că alocă o sumă record, de peste 1 miliard de euro, pentru “schimbarea la față” a școlilor din România, prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). La mai bine de o lună de la deschiderea apelului de proiecte, la începutul lunii februarie 2023, lucrurile păreau că se mișcă cu viteza melcului și România risca să rateze o nouă șansă de a investi în educația copiilor. La acel moment, la nivel național, doar patru școli aplicaseră în cadrul acestui program, iar două dintre proiecte erau greșite. Din fericire, unitățile de învățământ și instituțiile publice au pus apoi osul la treabă și toate școlile eligibile din municipiul și județul Brăila au depus proiecte pentru a obține finanțare în vederea dotării sălilor de clasă cu mobilier nou sau a laboratoarelor și cabinetelor școlare cu echipamente IT și materiale didactice. Concret, vorbim despre 93 de grădinițe, școli gimnaziale, licee și unități conexe. Iar valoarea investițiilor prin PNRR în aceste școli, dacă toate proiectele vor fi aprobate, se ridică la zeci de milioane lei.
Peste 9 milioane de euro pentru dotarea claselor și laboratoarelor
Vorbim doar despre municipiul Brăila, unde 45 unități de învățământ s-au arătat dornice de a atrage fonduri prin PNRR. În luna martie, în Consiliul Local Municipal a fost adoptat proiectul de hotărâre “Educație pentru performanță” în vederea depunerii acestuia pentru finanțare în cadrul apelului de proiecte cu titlul “Dotarea cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale a unităților de învățământ preuniversitar și a unităților conexe”, derulat prin PNRR. Proiectul “Educație pentru performanță” are o valoare totală de 46,3 milioane lei.
În proiectul de hotărâre apare și lista unităților de învățământ din municipiu care vor să acceseze fonduri pentru dotarea sălilor de clasă. Astfel, proiecte au depus 12 din cele 14 grădinițe, 18 din cele 19 școli gimnaziale și 16 din cele 17 licee.
Sigurele unități de învățământ din municipiu care nu au fost eligibile să depună proiecte sunt Grădinița nr. 36 ”Furnicuța” și Grădinița nr. 48 ”Luceafărul”, cele două fiind complet modernizate anul trecut de Primăria Brăila prin proiecte cu fonduri europene, Școala Gimnazială “Anton Pann”, care a obținut finanțare prin alt proiect și Liceul Tehnologic “Gh. K. Constantinescu”, care poate primi o alocare separată în cadrul unei linii de finanțare dedicată liceelor agricole.
45 de școli vor bani prin PNRR și în județ
În județ, potrivit datelor transmise de Consiliul Județean și Inspectoratul Școlar Județean Brăila, 45 școli din totalul celor 46 unități de învățământ cu personalitate juridică au dorit să profite de această oportunitate de a obține fonduri nerambursabile. La acestea se adaugă Palatul Copiilor, Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă și Centrul Județean pentru Resurse și Asistență Educațională. Singura școală care nu a fost eligibilă să aplice în cadrul acestui proiect este cea de la Frecăței, fiind deja prinsă într-un proiect național privind reducerea abandonului școlar.
La nivelul școlilor din județ proiectele sunt depuse de fiecare UAT în parte.
Proiectele au fost depuse, ce urmează?
Pe 29 martie s-a încheiat etapa de depunere a proiectelor pentru linia de finanțare “Dotarea cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale a unităților de învățământ preuniversitar și a unităților conexe”, iar acum se derulează perioada de evaluare a documentelor. Evaluarea proiectelor se va face în două etape: evaluarea cantitativă a proiectelor - evaluarea eligibilității solicitanților și proiectelor și evaluarea calitativă a proiectelor.
Potrivit ghidului publicat de Ministerul Educației, cererea de finanțare va fi verificată din punct de vedere al conformității administrative, a eligibilității precum și din punct de vedere tehnico-financiar, de către o comisie de evaluare, pe baza unor grile de evaluare. Pentru a primi finanțare în cadrul apelului un proiect trebuie să obțină minimum 70 de puncte din punctajul maxim de 100 puncte. Toate cererile de finanțare care au obținut un punctaj final de 70 puncte vor fi aprobate pentru finanțare, în limita bugetului disponibil. Lista finală cu școlile câștigătoare urmează să fie publicată la finalul lunii aprilie. În luna mai ar trebui derulate achizițiile, iar implementarea investiției va fi finalizată până la 30 septembrie 2023.
”SmartLab” pentru 17 școli din Brăila
Pe lângă apelul privind dotarea cu mobilier școlar, liceele din Brăila au putut depune proiecte și pentru modernizarea laboratoarelor de informatică prin programul “SmartLab”. Potrivit ghidului de finanțare, un liceu poate obține prin PNRR suma de 60.000 euro pentru dezvoltarea unui ”laborator digital inteligent” - “SmartLab”. Cu acești bani, unitatea de învățământ poate achiziționa echipamente tehnologice (inclusiv mobilier ergonomic adaptat și integrat specific), conținut educațional (care va acoperi domenii din programa școlară și de software/licență cu specific educațional care să asigure distribuirea centralizată, în rețeaua locală, a materialelor didactice pe dispozitive) și pot folosi banii pentru a conecta dispozitivele din laboratorul inteligent la rețeaua de comunicații a unității de învățământ. De asemenea, acest program va finanța și instruirea cadrelor didactice pentru utilizarea echipamentelor aferente conceptului de laborator inteligent digital integrat.
În ghidul solicitantului se mai precizează că liceele pot aplica și pentru un al doilea laborator inteligent, dacă numărul de elevi înscriși în anul școlar 2022 – 2023 este de minimum 500. Astfel, așa cum ne-au declarat reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Brăila, 17 unități de învățământ din Brăila, printre care se numără Școala Profesională “Emil Drăgan” Gradiștea și Palatul Copiilor Brăila s-au arătat dornice de a accesa fonduri și prin acest program al Ministerului Educației.