Mergi la conţinutul principal

Bani mai puţini pentru primării de la Centru

• este vorba despre repartizarea pe unităţi administrativ-teritoriale a fondului pus la dispoziţia CJ Brăila, reprezentând cota de 6% din impozitul pe venit estimat a se încasa la bugetul de stat pe anul 2020 • în total 27.316.000 lei, bani alocaţi pentru susţinerea programelor de dezvoltare locală, pentru proiecte de infrastructură şi cheltuieli de funcţionare ale comunelor şi oraşelor • suma este mai mică faţă de anul trecut cu aproximativ 1.176.000 lei

 

Consilierii judeţeni s-au întrunit recent în cadrul unei şedinţe extraordinare, în prezenţa primarilor, pentru a aproba banii veniţi de la Centru spre a fi repartizaţi către unităţile administrativ teritoriale (UAT) din judeţul Brăila. Este vorba despre un proiect de hotărâre privind repartizarea către comune şi oraşe a fondului la dispoziţia Consiliului Judeţean reprezentând cota de 6% din impozitul pe venit estimat a se încasa la bugetul de stat pe anul 2020. Discutăm despre un total de 27.316.000 lei, mai puţin cu 1.176.000 lei faţă de anul trecut când suma a fost de 28.492.000 lei (dar atunci cota din impozitul pe venit  a fost de 7,5%). Banii sunt alocaţi pentru susţinerea programelor de dezvoltare locală, pentru proiecte de infrastructură care necesită cofinanţare locală, precum şi pentru cheltuielile de funcţionare, pe care unităţile administrativ teritoriale din judeţ, în mod justificat, nu le pot finanţa din veniturile proprii, inclusiv din impozitul pe venit repartizat şi din sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale, în acest an. 

Din raportul proiectului aflăm că suma corespunzătoare cotei de 6% din impozitul pe venit estimat a se încasa la bugetul de stat în 2020 a fost repartizată în mod egal judeţelor de către CJ Brăila. Asta conform legislaţiei în vigoare. Tot în proiect se specifică faptul că pentru repartizarea celor 27.316.000 lei, Consiliul Judeţean Brăila a solicitat UAT-urilor sumele necesare pentru susţinerea programelor de dezvoltare locală, susţinerea programelor de infrastructură care necesită cofinanţare locală.

Banii s-au împărţit în felul următor: comunele au primit în total 20.677.000 lei, oraşele 3.725.000 lei, iar Municipiul Brăila 2.914.000 lei. Cei mai mulţi bani au mers către comuna Surdila Greci - 578.000 lei, urmată de Romanu cu 571.000 lei, Jirlău cu 569.000 lei, Galbenu - 568.000 lei. La pol opus, cei mai puţini bani au fost repartizaţi comunelor Chiscani - 428.000 lei şi Cireşu cu 418.000 lei. Sumele repartizate celor trei oraşe sunt următoarele: Ianca a primit cel mai mult - 1.422.000 lei, Însurăţei - 1.258.000 lei şi Făurei 1.045.000 lei.

“Suma este mai mică. Am făcut o repartizare exact ca anul trecut în funcţie de procent. Am scăzut la comune cu câteva sute, dar per total, pentru fiecare comună am considerat, ca şi anul trecut, că a fost o împărţire echitabilă. Şi nu am luat în calcul elementul foarte important - numărul de locuitori. Am spus ca fiecare comună să se dezvolte aşa cum am promis, unitar. Ca judeţul să aibă dezvoltare unitară şi primarii să îşi poată acoperi aceste cheltuieli”, a declarat Chiriac.

Proiectul a fost aprobat în unanimitate.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro