Mergi la conţinutul principal
Câte 7.500 lei lunar pentru fiecare deputat și senator

Bani mai mulți la parlamentari

• cele două Camere au modificat, pe 10 februarie, valoarea sumelor forfetare încasate de senatori și deputați și modul cum pot fi cheltuiți banii • discutăm despre o majorare de 7.500 lei pe lună • întrebați despre această creștere, parlamentarii brăileni au afișat păreri împărțite, unii susținând că era nevoie de o majorare a salariilor angajaților din cabinete, alții, că nu ar fi fost o necesitate reală • deputatul PNL Alexandru Popa le-a propus colegilor să renunțe la acești bani și să îi doneze într-un cont comun pentru a sprijini tinerele elite să își continue studiile • tot recent, Curtea Constituțională a respins sesizarea parlamentarilor din Opoziție privind majorarea lefurilor aleșilor locali cu aproximativ 10%, chestiune pe care deputatul PSD Brăila Nicu Niță a ținut să o salute, punctând că primarii erau cei care într-adevăr aveau nevoie de indemnizații mai mari

 

Venirea primăverii le-a adus numai vești bune aleșilor brăileni. Pe de o parte, în data de 10 februarie, cele două Camere ale Parlamentului au adus modificări la o hotărâre privitoare la sumele forfetare și la modul cum pot fi cheltuite acestea. Mai exact, parlamentarii și-au mărit sumele forfetare (bani pe care îi utilizează, chipurile, pentru cheltuielile de la cabinete) cu 7.500 lei pe lună, ajungând de la 28.000 lei, cât încasau lunar până acum, la 35.000 lei începând cu 1 martie. Pe de altă parte, Curtea Constituțională a României a respins, recent, sesizarea partidelor din opoziție care au contestat mărirea salariilor aleșilor locali cu aproximativ 10%, ceea ce înseamnă majorarea lefurilor și pentru primari, viceprimari, președinți și vicepreședinți de consilii județene, dar și consilierilor locali, precum și angajaților aparatului din subordine. Tot aici ar mai trebui precizat că Guvernul a hotărât ca aleșii locali care lucrează în instituții ce implementează proiecte cu finanțare externă vor avea salariile mărite cu până la 50% (până acum acest spor era de 25%).

Redactorii ”Obiectiv – Vocea Brăilei” i-au contactat pe parlamentarii brăileni pentru a obține în mod special o explicație legată de motivele din spatele creșterii sumelor forfetare, bani pe care deputații și senatorii îi primesc de la stat, separat de indemnizațiile pentru activitatea depusă.

Aceștia au avut păreri împărțite. Unii au punctat că angajații din cadrul cabinetelor parlamentare aveau nevoie de o „gură de oxigen”, în timp ce alții s-au arătat împotriva acestei majorări sau pur și simplu au afirmat că nu o considerau necesară. Interesant este că deputatul PNL Brăila Alexandru Popa, care de câteva luni face publice cazurile sociale pentru care își donează indemnizația, a venit cu o propunere la adresa colegilor, de a proceda similar. Acesta a sugerat ca toți parlamentarii brăileni să doneze surplusul de bani într-un cont, iar apoi banii să fie folosiți pentru a sprijini tinere elite cu posibilități materiale reduse din Brăila, pentru continuarea și aprofundarea studiilor.

 

Ion Rotaru susține că modificarea nu va fi un efort la buget 

Senatorul PSD Brăila Ion Rotaru nu s-a pronunțat în mod clar în privința necesității sau nu a acestei majorări, însă a explicat că a fost o decizie unanimă, din partea întregului spectru politic, luată în cadrul birourilor permanente reunite ale Camerei Deputaților și Senatului. Totuși, social-democratul a dorit să transmită foarte clar că acești bani nu au legătură cu indemnizațiile parlamentare și că sunt folosiți aproape în totalitate pentru plata salariilor consilierilor și angajaților din cabinete.

”Suma forfetară nu are nicio legătură cu indemnizațiile parlamentarilor care, de altfel, nu a mai fost actualizată din 2018. Se alocă fiecărui parlamentar lunar pentru plata salariilor consilierilor sau salariaților de orice natură sunt ei la cabinetul parlamentar. Și pentru susținerea cheltuielilor pentru cabinet. Din suma asta o parte se putea cheltui fără să ai neapărat niște justificări la dosar, să spunem așa, puteai să o faci pe declarație pe proprie răspundere. Ei, acum se vine cu ideea de a justifica sumele respective, așa cum sunt cheltuite. Aici a fost ideea, probabil, de a majora cumva și salariile personalului de la cabinete, pentru că a crescut între timp și salariul minim pe economie de câteva ori din 2018. Și în contextul acesta există posibilitatea de a majora și salariile angajaților de la cabinetele parlamentare. Sigur, încadrându-ne într-o grilă care ține de Legea 153, este una specială pentru fiecare categorie”, a declarat Rotaru.

Senatorul a mai adăugat că această majorare nu va fi un efort semnificativ la buget, deoarece se încadrează în schema inițială.

 

Florin Mircea: «Suma forfetară este o normalitate și era nevoie de o actualizare»

Deputatul PSD Brăila Florin Mircea a afirmat că deocamdată nu are foarte multe informații în privința modificărilor efectuate în Parlament pe tema sumelor forfetare și că nu a primit niciun document oficial, așa că tot ce știe se rezumă la informațiile apărute în presa centrală. Totuși, acesta nu s-a ferit să recunoască faptul că, în opinia sa, majorarea sumelor forfetare era o chestiune normală, având în vedere că ultima creștere s-a înregistrat în 2019.

”Nu am primit nici un document oficial în acest sens și nicio sumă diferită față de perioada anterioară. Din ceea ce știu, din mass-media, a fost o decizie unanimă a tuturor reprezentanților partidelor parlamentare din conducerea Parlamentului motivată de mai mulți factori obiectivi. De asemenea, am înțeles că se va propune din partea liderilor PSD ca sumele ce necesită justificare să crească în vederea unei mai mari responsabilizări. Indiferent de toate aceste speculații, suma forfetară este o normalitate și era nevoie de o actualizare, ultima modificare a fost în 2019, având în vedere și creșterile de prețuri și ale salariilor minime pe economie. Din această sumă se decontează cheltuielile cu chirii, utilități, birotică, salarii, diferite acțiuni în relația cu cetățenii. Ar fi multe de spus despre aceste sume «blamate» de multă lume dar... Abia când vom primi documente oficiale pot veni cu alte lămuriri”, ne-a transmis Mircea.

Nu am reușit să îl contactăm pe deputatul George Adrian Paladi, însă am obținut un punct de vedere de la social-democratul Nicu Niță. Spre deosebire de Mircea, acesta a punctat că nu i se părea cu adevărat necesară majorarea sumelor forfetare, însă a ținut să atragă atenția că în ceea ce privește creșterea indemnizațiilor primarilor, aici nu are nimic de comentat, deoarece era nevoie de un asemenea pas.

”Din punctul meu de vedere nu era necesar ca Forfetara să se mărească. Dar de precizat că primarii aveau cel mai mic salariu. Era necesară această mărire în cazul dumnealor. De foarte mult timp era necesară această mărire a indemnizațiilor primarilor!”, a transmis Niță.

 

Popa, propunere pentru parlamentari: donații pentru elevii brăileni

Președintele PNL Brăila, deputatul Alexandru Popa, a afirmat că nu îl încântă prea mult ideea că au fost majorate sumele forfetare, în special în contextul în care românii trec printr-o perioadă destul grea. Liberalul a punctat că a luat decizia de a-și dona indemnizația de parlamentar lună de lună către diferite cazuri sociale și că are de gând să continue să procedeze astfel. Mai mult, Popa a venit și cu o propunere interesantă pentru parlamentarii brăileni. Acesta a profitat de moment pentru a lansa invitația ca suma de 7.500 lei încasată suplimentar să fie depozitată de deputați și senatori într-un cont comun și utilizată pentru a sprijini elevi brăileni cu rezultate bune, dar fără posibilități materiale, în așa fel încât să își poată continua studiile.

”Nu mă încântă ideea de a mi se mări indemnizația cu 7.500 lei. Și această sumă va merge către donațiile pe care le fac lună de lună. Nu sunt bucuros că s-a mărit indemnizația. Și vă spun sincer, nu mi se pare nici corect. Adică societatea trece printr-o criză financiară atât de abruptă... Nu, nu mi se pare normal să ni se mărească indemnizația! Dar dacă asta a fost decizia, eu, ca să mă simt cu sufletul curat, voi dona și diferența aceasta de indemnizație. Eu îi invit pe toți parlamentarii de Brăila ca diferența aceasta de 7.500 lei să o donăm cu toții și să o strângem într-un cont cu care să sprijinim apoi elitele brăilene care au nevoie de susținerea noastră. Chiar vă rog să faceți publică această invitație: 7.500 x 7 ar fi undeva la 52.500 lei pe lună, cu care am putea ajuta vreo 10 – 15 copii din Județul Brăila să își continue studiile, acolo unde sunt cazuri sociale”, a declarat Popa.

Întrebat câți angajați are la cabinet și dacă aceștia s-au arătat nemulțumiți de salarii, așa cum s-a motivat la Centru decizia majorării sumelor forfetare, deputatul a punctat că în prezent mai are doi oameni, însă că în general numărul fluctuează între doi și patru angajați. Cât despre necesitatea majorării și explicațiile oferite de parlamentari la nivel central, Popa a afirmat: ”Nu vreau să intru într-un joc de cuvinte, nici cu colegii mei de partid, nici cu colegii mei de alianță. Pentru că lucrurile sunt așa cum sunt”.

 

Ciprian Ciubuc, revoltat de Coaliția de Guvernare

Deputatul neafiliat politic (Ex-AUR) Ciprian Ciubuc a explicat că suma forfetară a parlamentarilor reprezintă bani pentru funcționarea biroului Parlamentar, pentru chiria sediului, întreținere, angajați, consilieri ce ajută deputații și senatorii să își desfășoare activitatea atât în Parlament cât și în circumscripția unde au fost aleși. Acesta a reamintit că până la 1 martie 2023 suma era de 28.080 lei, cu mențiunea că el a reușit să se descurce fără a cheltui în integralitate acești bani. Ciubuc a insistat pe acest exemplu tocmai pentru a demonstra că decizia partidelor din coaliție este una jignitoare la adresa românilor, din punctul său de vedere.

”În acest context, jumătate din sumă adică 14.040 lei parlamentarul o decontează dacă aduce către departamentul deconturi acte justificative, contracte, facturi și rapoarte, altfel această sumă rămâne în contul Parlamentului. Cealaltă jumătate adică 14.080 lei este încasată lunar pe baza declarației pe proprie răspundere pentru alte cheltuieli. Mărturisesc că în 2021 am avut 22.000 lei bani pe care nu i-am cheltuit și au rămas în bugetul statului. În 2022 am avut peste 80.000 lei bani necheltuiți și au rămas la fel în bugetul statului, astfel am făcut economie, descurcându-mă cu mai puțini bani din acea sumă forfetară de 28.080 lei/lună. Acest aspect se poate verifica din înscrisurile și rapoartele de la Parlament. Deci consider că mărirea sumei forfetare cu 7.500 lei este o nesimțire crasă a actualei coaliții PSD, PNL și UDMR, și o lipsă de respect atât pentru românii ce trăiesc la limita sărăciei din pensii cât și a celor care trăiesc cu salariu minim brut de 3.000 lei”, a declarat Ciubuc.

Parlamentarul a mai adăugat că nu era nevoie de această mărire, însă a dorit să ofere asigurări că din punctul său de vedere, toți parlamentarii vor încasa suma majorată pe declarație pe proprie răspundere. Ciprian Ciubuc a venit cu un atac în acest context la adresa liderului AUR, George Simion.

”Ipocrizia unui parlamentar lider din opoziție care a filmat și trâmbițat această informație pe rețelele de socializare e cu atât mai mare în ochii românilor încât cheltuie această sumă în totalitate și nu numai, cheltuie și sumele rămase necheltuite ale parlamentarilor pe care îi are la dispoziție în partid, asigurându-se că nu rămâne sumă necheltuită până la finele fiecărui an calendaristic. Aici mă refer la George Simion. Cu toate acestea vă spun răspicat: majoritatea parlamentarilor, cu mici excepții, va găsi pe ce să risipească acești bani până la ultimul bănuț. Orice altă poziție este doar o ipocrizie, nesimțire, lamentare”, a mai adăugat Ciubuc.

 

Senatorul AUR Andrei Hangan condamnă majorarea sumelor forfetare

Contactat de redactorii ”Obiectiv – Vocea Brăilei”, senatorul AUR Brăila Andrei Hangan a declarat că în condițiile în care societatea românească se confruntă cu condiții de criză economică, majorarea sumelor forfetare stabilită de coaliția de guvernare este una total nejustificată.

”Este necesar ca transparența să crească, iar partidele politice să nu mai arunce în neștire cu bani. Bineînțeles că niciun politician nu vrea să aibă portofelul mai subțire, însă ponderea parlamentară pe care o avem la acest moment nu ne permite mai mult decât să aducem toate aceste chestiuni în atenția publică. După ce noi, AUR, ne-am opus prin toate mijloacele posibile intențiilor partidelor Coaliției de a majora salariile parlamentarilor, ei au găsit un alt subterfugiu prin care să-și aloce mai mulți bani. Problema e că banii sunt, până la urmă, ai cetățenilor. Tocmai de aceea au dorit să ascundă acest demers de ochii opiniei publice. Au ales să acționeze din nou «noaptea, ca hoții», întocmai ca în vremurile guvernării dirijate de Liviu Dragnea”, a declarat Hangan, făcând referire că aceste modificări au fost „bifate” într-o vineri (pe 10 februarie), când în mod normal nu este activitate în Parlament, deoarece senatorii și deputații sunt în teritoriu.

Parlamentarul AUR Brăila susține că partidul din care face parte a denunțat aceste majorări imediat ce a aflat ceea ce s-a întâmplat și cum au decurs lucrurile.

”Personal, nu mi se pare normal și corect să ni se spună constant că nu sunt bani pentru cetățeni, pentru salarii, pensii, alocații, școli, spitale, infrastructură, dar - surpriză - bani pentru politicieni se găsesc, inexplicabil, întotdeauna”, a conchis Hangan.

 

Ce s-a modificat privind sumele forfetare

Potrivit Hotnews.ro, parlamentarii și-au majorat cu 7.500 de lei sumele forfetare și vor putea folosi banii publici ca să se promoveze pe Facebook. Sumele alocate aleșilor din Parlament cresc începând cu 1 martie. Astfel, suma forfetară pe care o vor primi parlamentarii va fi de 35.500 de lei pe lună. În plus, și-au adăugat și noi domenii în care pot folosi banii publici, astfel că își vor putea face promovare pe rețelele de socializare, vor putea organiza evenimente, conferințe, dar vor putea plăti și consultanță și cursuri de formare profesională pentru angajați. 50% din totalul sumei forfetare cheltuite o vor putea justifica doar în baza unor declarații pe proprie răspundere.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro