Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Bani grei, pentru functionarii publici care se ocupa de restituiri de imobile nationalizate

Sporuri substantiale la salariu, pentru functionarii publici care lucreaza in mod direct la aplicarea Legii 10/2001, privind regimul juridic al unor imobile preluate abuziv in perioada 6 martie 1945- 22 decembrie 1989. Este ceea ce prevede un recent ordin al Ministrului Administratiei si Internelor, Vasile Blaga. Potrivit actului normativ amintit, sporurile respective "se acorda diferentiat, in functie de activitatile desfasurate, pe o perioada de 6 luni, incepind cu data de 1 ianuarie 2006, dupa cum urmeaza: * presedintelui si membrilor comisiei centrale - 45% * personalului institutiilor si structurilor aflate in subordinea Ministerului Administratiei si Internelor- pina la 40% * personalului structurilor aparatului central al Ministerului Administratiei si Internelor. Sporul se calculeaza astfel: * pentru functionarii publici cu statut special si cadrele militare, prin raportare la solda lunara * pentru functionarii publici si personalul contractual, prin raportare la salariul de baza". Mai nou, insa, in urma unei Ordonante de Urgenta, perioada de aplicare a acestor sporuri este de 2 ani, iar valoarea lor poate ajunge pina la 50% din salariul de baza al functionarului public.
Potrivit subprefectului judetului, Aurica Avram , la nivelul Prefecturii Braila, exista 6 sau 7 persoane care vor beneficia de asemenea sporuri, care nu sint deloc de neglijat: "Incepind cu luna ianuarie, anumiti functionari publici vor beneficia de acest spor, care este 40% din salariul de baza. La nivelul institutiei prefectului sint 6 sau 7 persoane care intra in categoria vizata, si acest ordin al ministrului este aplicabil pentru o perioada determinata, cel putin in momentul de fata, aceasta fiind stabilita la doi ani, estimindu-se ca in aceasta perioada de timp se va putea rezolva si problema retrocedarii. Eu am incercat sa gasesc o ratiune a acestei reglementari si am gasit-o prin aceea ca stimulind pe functionarii sau inaltii functionari publici, ii ferim de alte tentatii, in conditiile in care realmente, retrocedarile de imobile inseamna sume foarte mari de bani. La nivelul Guvernului, s-a spus in ultimele luni, nu o data, ca functionarii publici trebuie bine platiti, ca sa fie feriti de tentatii. Salariul de baza la care se aplica acest spor este de circa 10 milioane de lei". Daca pentru functionarii publici mediii, sporul este de circa 5 milioane de lei, pentru prefect si subprefecti - care beneficiaza si ei de avantajul cu pricina - suplimentarea la salariu este chiar frumusica, dat fiind ca proportia de 50% se aplica la un salariu de baza de peste 30 milioane lei.
Deocamdata, acest ordin este aplicabil doar functionarilor publici din Prefectura, care se ocupa de aceasta problema, urmind a se lamuri, la nivel de ministere, daca vor beneficia de facilitate si salariatii primariilor, care verifica dosarele pentru restituiri de imobile nationalizate.
Categorie articol: 

Din cauza unor probleme ce țin de platforma Facebook, secțiunea “Comentarii” de pe platforma noastră online nu este, pentru moment, funcțională. Ne cerem scuze pentru acest incovenient și sperăm că situața va fi rezolvată cât mai curând.

Va puteți exprima opiniile, în continuare, pe pagina Facebook a cotidianului nostru,

https://www.facebook.com/Obiectiv.VoceaBrailei

Like / Share

Comentarii