Mergi la conţinutul principal

Bani europeni doar pentru cei care lucreaza efectiv pamintul

Schema de plata unica pe suprafata (SAPS) consta in plata unei sume uniforme la hectar, platibila o singura data pe an. SAPS nu este influentata de productia obtinuta. Gestionarea acestor plati este responsabilitatea Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA). Conditiile de eligibilitate pentru acordarea acestui sprijin sint: utilizarea terenului si mentinerea acestuia in bune conditii agricole si de mediu (GAEC); suprafata minima a fermei sa fie de 1ha, si sa fie compusa din parcele agricole de cel putin 0,3 ha.
De exemplu, o ferma cu trei parcele de 0,3 ha si o parcela de 0,1 ha nu este eligibila. In schimb, o ferma cu doua parcele de 0,3 ha si una de 0,4 ha este eligibila. Intr-o ferma cu suprafata mai mare, dar care are si parcele mai mici de 0,3 ha vor fi declarate eligibile doar parcelele mai mari de 0,3 ha, iar fermierul va primi subventii doar pentru ele. In schimb, conditiile de mediu trebuie respectate pentru toate parcelele agricole din cadrul exploatatiei, indiferent daca fermierul solicita sprijin pentru toate sau numai pentru o parte. Cererea de acordare a acestor subventii trebuie insotita de actele ce dovedesc dreptul de folosinta a terenului, respectiv titlul de proprietate, contractul de arenda sau de concesiune, alte acte prin care sa faca dovada ca utilizeaza legal suprafata respectiva. Banii sint acordati de Uniunea Europeana celui care lucreaza efectiv pamintul. Arendatorul, concendentul sau locatorul nu beneficiaza de SAPS pentru terenul dat spre lucru altor persoane.

Rentierii agricoli nu primesc aceste subventii

Nu primesc plati directe persoanele care beneficiaza de renta viagera.
De asemenea, pentru a primi acesti bani, fermierii eligibili trebuie sa depuna cererea in termen, cel tirziu 15 mai, iar ea sa fie inregistrata in Sistemul Integrat de Administrare si Control (IACS). In plus, terenul trebuie sa fie inregistrat in Registrul Fermelor. Agricultorii care nu s-au inscris inca in acest Registru pot sa faca lucrul acesta la momentul depunerii cererii de plata SAPS. Fermierul nu va fi sanctionat pentru depunerea cu intirziere a cererii de plata in caz de forta majora sau circumstante exceptionale. Cazurile recunoscute de autoritati ca fiind de forta majora sau circumstante exceptionale sint: decesul, incapacitatea profesionala de lunga durata, o catastrofa naturala de proportii care afecteaza grav suprafetele agricole ale exploatatiei, distrugerea accidentala a cadirilor exploatatiilor. Aceste cazuri vor fi aduse la cunostinta functionarilor APIA in termen de 10 zile de la data la care fermierul sau reprezentantul fermei poate sa o faca.

Sanctiuni pentru supradeclararea suprafetelor

Pentru primirea subventiilor este esential ca fermierul sa fie corect si bine informat in momentul completarii cererii. Una din cele mai grave abateri este considerata declararea incorecta a suprafetei utilizate. Daca suprafata reala este mai mare decit cea declarata in cererea de sprijin, APIA nu va aplica nici o sanctiune, dar va calcula plata numai pentru suprafata declarata. Concret, daca un fermier a declarat in cerere o suprafata de 10 ha, iar in urma masuratorilor se descopera ca sint de fapt 11 ha, acesta nu va fi penalizat, dar va primi bani doar pentru cele 10 ha declarate. De asemenea, nu sint penalizate diferentele mai mici de 0,3 % (de exemplu, de la 10 ha la 9,8 ha). Daca diferenta dintre suprafete, cea declarata si cea reala, este mai mare de 3%, sau 2 ha, dar nu mai mare de 20%, se penalizeaza cu dublul diferentei, pentru anul in curs. De exemplu, daca un fermier declara in cerere 10 ha, dar in realitate exploateaza doar 9,5 ha, penalizarea se calculeaza astfel: 10 ha - 9,5 ha egal 0,5 ha. 0,5 ha x 2 (dublul diferentei) rezulta 1 ha penalizare. Deci, fermierul, in loc sa primeasca subventie pentru 9,5 ha va primi doar pentru 8,5 ha.

Trei ani fara subventii pentru minciunile gogonate

Daca diferenta este mai mare de 20% nu se acorda sprijin in anul respectiv. De exemplu, daca a declarat 10 ha, dar in realitate nu sint decit 7 ha, diferenta fiind mai mare de 20%, fermierul nu va mai primi sprijin pentru 2007. Daca diferenta este mai mare de 50% fermierul va fi exclus total de la plata oricaror drepturi pe urmatorii 3 ani. De exemplu, daca un fermier declara 10 ha, dar are doar 4 ha, va fi exclus la sprijin pentru anii 2007, 2008 si 2009.
In cazul in care s-au efectuat plati necuvenite, fermierul va restitui suma respectiva majorata cu dobinda calculata pentru perioada cuprinsa intre momentul notificarii asupra obligatiei de restituire si data efectuarii platii.

Cum pot fi evitate problemele

Pentru ca UE nu glumeste atunci cind e vorba de fraudarea bugetului comunitar, dar nici nu acopera neglijenta sau prostia, la momentul intocmirii si depunerii cererii, fermierii ar trebui sa tina cont de citeva lucruri foarte importante. Primul, sa se asigure ca in cerere a declarat toate parcelele pe care le exploateaza, indiferent daca sint declarate eligibile sau neeligibile, dar si ca le-a delimitat corect pe harta primita de la specialistii APIA. Sa verifice de mai multe ori inscrisurile din cerere. Acestea sa fie corecte, scrise lizibil. O alta conditie extrem de importanta este respectarea bunelor practici agricole si de mediu, deoarece nerespectarea lor atrage dupa sine diminuarea sumei la care are dreptul sau chiar mai mult, sistarea subventiilor pe termen lung, 3 ani sau chiar 5 ani. Conducerea APIA avertizeaza ca la fiecare ferma controlul care se va efectua va fi foarte amanuntit. Astfel, chiar si incalcarile pe care un fermier le-ar putea considera neimportante vor fi identificate si sanctionate. De aceea, recomandarea specialistilor este foarte clara: fermierul, pentru orice problema sau orice neclaritate, sa contacteze un specialist agricol, fie inginerul APIA, fie inginerul Centrului Local de Consultanta Agricola (OJCA) sau al Camerei Agricole (CA). Dar cea mai importanta recomandare vizeaza informarea. Prin orice cai si mijloace (filiera directa, adica fermier - specialist sau indirecta, prin mass-media), sustin specialistii APIA, fermierul trebuie sa fie in permanenta la zi cu toate noutatile si cerintele in vigoare.

CASETA:
"Obiectiv" va provoaca la un dialog deschis

Odata cu integrarea tarii noastre in Uniunea Europeana, printre
fermierii braileni si-au facut loc teama si deruta. Agricultorii sint
debusolati, considera ca nu sint suficient informati cu privire la
modificarile si noutatile aduse de noua strategie agricola, dar si ca
sint lasati singuri in fata unei provocari uriase. Mai mult, unii sint de-a dreptul inspaimintati, ei stiu bine ca in agricultura europeana orice greseala se plateste, dar si ca odata patata imaginea de fermier corect si cinstit, repercusiunile sint grave si pe termen lung.
De aceea, ziarul "Obiectiv" si-a propus ca pe parcursul mai
multor zile sa va prezinte subiecte legate de conditiile pe care
orice fermier, indiferent de marimea exploatatiei, forma ei
juridica, sau specificul activitatii, trebuie sa le respecte.
Totodata, va provocam la un dialog deschis, asteptam din
partea dumneavoastra intebari sau comentarii, propuneri de
subiecte, puncte de vedere, sugestii in legatura cu temele ce ar
trebui sa le abordam sub acest generic, dar si exemple
concrete, realizari sau cerinte aberante, probleme intimpinate
etc. Ne puteti contacta telefonic la numerele 611053 si 611054,
in scris pe adresa redactiei Str. 1 Decembrie 1918, nr. 85, bl. 3A, et. 1, mentionind pe plic tema: "Spre o agricultura europeana, pas
cu pas", sau pe internet la adresa www.obiectivbr.ro, la
sectiunea "comentarii" pe care o gasiti la finalul fiecarui articol.
Puteti aborda subiecte atit din zona de productie, vegetala si
zootehnica, dar si din sectorul procesarii produselor agricole,
zootehnice sau vegetale.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro