Mergi la conţinutul principal
Primăria și CJ pun la bătaie terenuri și clădiri din domeniul public

Bani din chirii pentru buget

* liderii administrației PSD Brăila încep să apeleze la planuri de rezervă pentru a aduce bani la bugetele locale * apar, astfel, tot mai multe proiecte de hotărâri ce vizează închirieri, concesiuni, superficii privind terenuri și alte bunuri imobile * poate cel mai important astfel de exemplu este la municipiu, unde CLM a aprobat, recent, scoaterea la licitație pentru constituirea dreptului de superficie pe cinci ani a unui teren de peste 78.000 mp * și CJ Brăila a anunțat scoaterea la licitație a fostei cantine a Colegiului Tehnic ”C. D. Nenițescu” pe o sumă frumușică * de altfel, președintele CJ Brăila, Francisk Chiriac, a anunțat că planul său este acela de a închiria, în viitorul apropiat, cât mai multe clădiri și terenuri ale județului

 

Administrația PSD Brăila schimbă tactica în privința atragerii mai multor fonduri la bugetul local. La o privire de ansamblu asupra proiectelor de hotărâri dezbătute și aprobate în ultima vreme în cadrul Consiliului Local Municipal și al Consiliului Județean, putem observa că apar tot mai multe demersuri privitoare la închirierea de clădiri și terenuri, sub diferite forme. Discutăm despre scoateri la licitație publică pentru tot mai multe constituiri ale dreptului de superficie, pentru închirieri pe perioade determinate și chiar concesionări pe durate mai lungi de timp. Dacă analizăm doar ședințele ordinare (din luna februarie) ale celor două plenuri, vedem un apetit ceva mai crescut pentru astfel de proiecte. Dar să le luăm pe rând.

 

Un teren de peste 78.000 mp scos la licitație de Primăria Brăila

În cadrul celei mai recente ședințe ordinare a CLM Brăila, consilierii au aprobat scoaterea la licitație spre închiriere a mai multor imobile, deținute de Primărie, sau chiar de entități subordonate. De asemenea, au aprobat mai multe proiecte legate de constituirea dreptului de superficie. Poate cel mai important exemplu de acest gen este un teren de 78.549 mp, situat pe DN22B, scos la licitație publică de către municipalitate, în vederea edificării unui obiectiv economic.

Contactat telefonic, primarul Marian Dragomir a explicat că este vorba despre un teren de care sunt interesate companiile care lucrează la podul peste Dunăre, în vederea realizării unui șantier. Cu toate acestea, potrivit edilului-șef, Primăria NU poate să ofere terenul cu ”dedicație”, astfel că îl scoate la licitație publică, astfel încât orice firmă interesată să dezvolte acolo o afacere să o poată face. Totuși trebuie reținut că terenul va putea fi folosit de câștigătorul licitației doar pentru o perioadă de cinci ani, cu posibilitate de prelungire. Prețul de pornire al licitației este de 4 lei/mp/an, pornit de la raportul de evaluare, iar pasul de licitație este de 5% din valoarea prețului de pornire, respectiv 0,2 lei. Prețul superficiei se achită anual, până cel târziu la data de 31 ianuarie a anului pentru care se face plata și se actualizează anual, cu rata lei/euro, s-a stabilit în cadrul proiectului.

”Este un termen limitat. Avem o solicitare și se va organiza o licitație publică în acest sens. Nu este concesiune, nici superficie pe 49 de ani, este doar o închiriere pe un termen scurt. Nu avem voie să dăm o destinație terenului. Putem doar să îl scoatem la licitație și vor participa societățile care au nevoie de un teren în chirie cu suprafața aceasta. Există solicitarea unei societăți pentru organizare de șantier la pod. Bineînțeles, pe lângă aceștia pot veni și alte societăți care să liciteze pentru închirierea acelui teren”, a declarat Dragomir, cu precizarea că terenul se află în continuarea fermei de porci a Penitenciarului Brăila.

Revenind la proiecte legate de viitoare obiective închiriate, tot în această ședință, consilierii municipali au aprobat și scoaterea la licitație publică, în vederea închirierii, a imobilului de pe Str. Ana Aslan nr. 42 - 44, parter, cu destinația de cabinete, birouri, cabinete medicale, reprezentanți persoane juridice, sedii firmă sau activități economice. Acesta este compus dintr-o încăpere la parter cu o suprafață de 41,88 mp, grupuri sanitare în suprafață de 8,22 mp, 1 încăpere la subsol cu o suprafață de 50,90 mp și 2 încăperi (parțial etaj) în suprafață de 29,30 mp. Aici s-a aprobat prețul caietului de sarcini în cuantum de 300 lei și garanția de participare de 3.110 lei. Adjudecatarul are obligația ca în 20 de zile de când rezultatul rămâne definitiv, să dea o garanție a contractului în cuantum egal cu valoarea chiriei licitate pe 2 luni. După constituirea garanției și semnarea contractului de închiriere și a procesului verbal de punere în posesie, va putea solicita returnarea garanției de participare. S-a aprobat prețul de pornire a licitației la 1.554,57 lei fără TVA. Închirierea se face tot pe o perioadă de cinci ani, cu posibilitatea prelungirii cu acordul CLM.

Însă nu doar Primăria Brăila vine cu astfel de strategii, ci și entitățile aflate în subordinea acesteia. La Administrația Zonei Libere Brăila se pregătesc două astfel de licitații privind închirierea unor terenuri. Pe scurt, membrii CLM Brăila au aprobat două proiecte care vizau desemnarea reprezentanților CLM în componența a două comisii de licitație pentru concesionarea unor bunuri imobile. Pe scurt, un teren în suprafață de 14.450 mp, situat în perimetrul II al Zonei Libere, precum și un alt teren în suprafață de 1.750 mp, de această dată situat în perimetrul III al AZL.

Consilierii municipali au mai aprobat și alte câteva proiecte legate de constituirea dreptului de superficie cu titlu oneros, dar pentru diferite bunuri imobile cu suprafețe mai mici, către firme sau persoane fizice.

 

Și Consiliul Județean Brăila începe să închirieze

În ședința ordinară de la finele lunii februarie, consilierii județeni au aprobat un proiect de hotărâre privind un studiu de oportunitate întocmit în vederea concesionării prin licitație a unui imobil. Mai exact, fosta cantină a Colegiului Tehnic ”Costin D. Nenințescu”, situat în Municipiul Brăila, Șoseaua Buzăului nr. 15C. Scopul este acela de a permite desfășurarea ”unor activități corespunzătoare altor forme de învățământ (cod CAEN 8559)”.

”Având în vedere faptul că, prin amplasarea sa, acest imobil a fost destinat desfășurării activităților adiacente învățământului (fosta cantină a Colegiului Tehnic «C.D. Nenițescu»), pentru a opri degradarea și deterioararea clădirii, concesionarea acesteia în vederea desfășurării unor forme de învățământ este oportună, asigurându-se astfel și reabilitarea imobilului. Motiv pentru care a fost întocmit studiul de oportunitate în vederea concesionării”, se precizează în raportul proiectului.

Imobilul este compus din teren categoria curți - construcții, în suprafață de 1.152 mp și construcții în suprafață de 568 mp, din care: fosta cantină - 541 mp (desfășurată 1.622 mp) și alte două anexe de 13, respectiv 14 mp.

”Concesionarea acestui imobil va conduce la îmbunătățirea aspectului edilitar în zonă și va asigura valorificarea bunului aparținând patrimoniului județului Brăila, fiind o variantă optimă de administrare eficientă a acestui imobil, prin diminuarea cheltuielilor bugetare și obținerea de venituri suplimentare la bugetul local, prin încasarea redevenței aferentă bunului concesionat”, se mai specifică în proiect.

Toate lucrările de reabilitare și amenajare, precum și avizele necesare funcționării vor fi suportate de către concesionar, iar la data finalizării concesiunii, acesta va preda imobilului și investiția efectuată. Consilierii județeni au aprobat nivelul minim al redevenței anuale, de la care pornește licitația, în valoare de 9.107 euro/an. Durata concesiunii va fi de 20 de ani.

Aspectul startului scoaterii la licitație pentru închiriere a spațiilor nu a trecut neobservat de consilierii județeni ai PNL, care au ținut să puncteze acest lucru.

”Aș avea o propunere dacă tot discutăm de fonduri. Am apreciat pe ordinea de zi ultimul punct, vizavi de licitarea clădirii de la Liceul de pe Buzăului. Consiliul Județean are multe imobile. Poate ne-am putea gândi la licitarea tuturor acestor imobile și de acolo să obținem o sursă de finanțare pentru aceste proiecte”, a declarat Alexandru Bucălău, consilier județean PNL, în cadrul rubricii ”Alte probleme” a ședinței din februarie.

Președintele CJ Brăila, Francisk Chiriac, a afirmat cu această ocazie că vor mai urma și alte licitații pentru închirierea diferitor bunuri imobile.

”Asta este ideea mea din primul mandat. Și asta o să și facem. O să încercăm să concesionăm aproape toate clădirile și terenurile care pot fi concesionate de către Consiliul Județean. Să putem să aducem bani la bugetul Consiliului Județean. Bani pe care îi vom direcționa pe cele două domenii primordiale pe care mi le-am asumat eu acum, și cu acordul dumneavoastră: Sănătate și Infrastructură. Și Educație, dar noi pe Educație avem foarte puține instituții subordonate în subordine. Însă încercăm să ajutăm celelalte UAT-uri prin proiecte de cofinanțare. Vă readuc aminte, în 2016, când am intrat președinte al Consiliului Județean, erau 40 de școli din județ care nu aveau grupuri sanitare. În momentul de față mai sunt trei. Uitați că am rezolvat o problemă care trena de foarte mulți ani”, a conchis Chiriac.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro