Mergi la conţinutul principal

Bani de la Uniunea Europeană pentru centrele rezidențiale ale Primăriei în pandemie

* este vorba despre un proiect aprobat în luna septembrie 2020 de către CLM Brăila, care a suferit câteva modificări în ședința din luna aceasta * mai exact, valoarea totală actualizată este de 1.140.088,10 lei cheltuieli eligibile și 46.326,70 lei cheltuieli neeligibile * după cum ne-a explicat directorul DAS Brăila, Nicoleta Oancea, banii vor fi folosiți pentru achiziția de materiale sanitare și alte lucruri necesare pentru combaterea pandemiei în centrele rezidențiale ale Primăriei

 

Primăria Municipiului Brăila în parteneriat cu Direcția de Asistență Socială (DAS), încearcă să obțină finanțare europeană pentru materiale sanitare necesare combaterii pandemiei în centrele rezidențiale. Pe scurt, este vorba despre un proiect intitulat ”Protejarea sănătății populației Municipiului Brăila în contextul pandemiei cauzate de COVID-19”, aprobat inițial în CLM Brăila în luna septembrie 2020 pentru depunerea sa în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare 2014-2020, Axa Prioritară 9 Protejarea sănătății populației în contextul pandemiei cauzate de COVID-19. Demersul a primit undă verde abia în acest an, însă a necesitat anumite completări. Astfel, în ședința ordinară a CLM Brăila din luna august 2021, aleșii au aprobat un nou proiect care completează hotărârea de anul trecut.

Contactată de redactorii ”Obiectiv - Vocea Brăilei”, Nicoleta Oancea, directorul DAS Brăila, a explicat că această oportunitate a apărut în luna mai 2020, când Ministerul Fondurilor Europene a lansat un apel de proiecte în acest sens. Oancea ne-a explicat că obiectivul proiectului constă în dotarea centrelor rezidențiale aflate în subordinea CLM Brăila cu echipamente și materiale sanitare necesare în gestionarea crizei sanitare generate de virusul SARS-CoV-2. Totuși, ca urmarea a unei solicitări de clarificare venite din partea Autorității de Management pentru POIM, hotărârea CLM privind aprobarea proiectului a suferit o serie de modificări referitoare la defalcarea bugetului pe categorii, aprobarea indicatorilor și adăugarea unui post de auditor în componența unității de implementare a proiectului.

”Grupul țintă al proiectului este alcătuit din beneficiarii celor 4 entități publice organizate în subordinea Consiliului Local Municipal Brăila: 3 centre rezidențiale destinate persoanelor vârstnice și persoanelor dependente: Căminul pentru persoane vârstnice «Lacu Sărat», Complexul rezidențial «Sfinții Apostoli Petru și Pavel», Complexul rezidențial «Sfânta Maria» și un Adăpost de noapte destinat persoanelor fără locuință de pe raza Municipiului Brăila. Realizarea proiectului constă în achiziția de: capeline de unică folosință - 1.056 cutii, definfectant suprafețe - 1.250 litri, alcool sanitar - 6.340 bucăți, purificator aer - 12 bucăți, măști unică folosință - 232.300 bucăți, săpun lichid - 21.124 bucăți, botoși - 147.630 perechi, termometru non contact - 15 bucăți, dezinfectant mâini - 2.829 litri, tablete clorigene - 403 cutii, halate de unică folosință - 14.084 bucăți, combinezoane de protecție - 784 bucăți, mănuși de unică folosință - 211.300 perechi, lampă bactericidă UV - 21 bucăți”, ne-a precizat Oancea.

 

Ce valoare are proiectul și cine se ocupă de implementare

Inițial, în septembrie 2020, consilierii au aprobat valoarea totală a proiectului în cuantum de 1.174.514,80 lei cu TVA, la care contribuția beneficiarului era de 0,00 lei. În ședința din luna august 2021, membrii CLM au adus o serie de modificări la acest proiect. Astfel, valoarea totală a fost aprobată în cuantum de 1.186.414,80 lei cu TVA, din care cheltuieli eligibile 1.140.088,10 lei și cheltuieli neeligibile 46.326,70 lei.

Ar mai trebui precizat că tot luna aceasta au fost aduse unele modificări tehnice la anumite articole, printre care și la unul ce viza componența unității de implementare a proiectului. Astfel, în forma actualizată, echipa care gestionează acest proiect este următoarea: Ileana Dinu (șef Serviciu Analize, Studii, Strategii, Elaborare Proiecte și Programe de Dezvoltare, Direcția Strategii, Programe, Proiecte de Dezvoltare Economică, Relații Internaționale) - manager proiect; Marius Mateescu (șef Serviciu Implementare, Monitorizare, Control, Programe și Proiecte de Dezvoltare, Direcția Strategii, Programe, Proiecte de Dezvoltare Economică, Relații Internaționale) - asistent manager; Mariana Daniela Mihalache (inspector Direcția Finanțelor Publice Locale) - responsabil financiar; Mirela Modoveanu (șef Serviciu - Direcția Achiziții Publice, Licitații și Parteneriat Public Privat) - responsabil achiziții publice; Cristina Dosuleanu (inspector Direcția Strategii, Programe, Proiecte de Dezvoltare Economică, Relații Internaționale) - responsabil promovare și publicitate; Lăcrămioara Mihalcea (șef Serviciu Coordonare și Monitorizare Centre Rezidențiale - Direcția de Asistență Socială) - responsabil proiect - Partener 2, Gina Talpeș (inspector asistent Serviciul Coordonare și Monitorizare Centre Rezidențiale - Direcția de Asistență Socială) - responsabil tehnic activitate socială Partener 2.

Precizăm că în forma din 2020, din partea DAS făcea parte și Nicoleta Oancea ca responsabil proiect partener 2, însă a fost înlocuită de Mihalcea.

În rest, toate celelalte articole din hotărârea aprobată în septembrie 2020 de CLM Brăila au rămas nemodificate. Proiectul a fost votat în unanimitate.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

Arbo300x600

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro