Mergi la conţinutul principal

Bani de la stat pentru cei care au fost în şomaj tehnic şi s-au întors la muncă

• Guvernul a stabilit ca angajaţii care au fost în şomaj tehnic să primească 41,5% din salariul de bază, timp de 3 luni • pentru a beneficia de această facilitate, angajatorii trebuie  să menţină contractele de muncă până la data de 31 decembrie 2020

 

Guvernul vine cu noi măsuri pentru a veni în sprijinul angajaţilor şi angajatorilor. De la 1 iunie, cei care au fost în şomaj tehnic şi vor reveni la muncă pot beneficia de 41,5% din salariul de bază decontat de stat, pentru trei luni, dar nu mai mult de 41,5% din câştigul salarial mediu brut prevăzut de Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2020 nr. 6/2020.

Potrivit ordonanţei de urgenţă privind instituirea unor măsuri de sprijin angajaţilor şi angajatorilor în contextual situaţiei epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului Sars-Cov-2, pentru a beneficia de această facilitate angajatorii trebuie să menţină contractele de muncă până la data de 31 decembrie 2020. Excepţie fac lucrătorii sezonieri.

De asemenea, prevederile ordonanţei se aplică numai persoanelor care au avut o durată a suspendării contractului individual de muncă de minimum 15 zile pe perioada stării de urgenţă sau de alertă şi au beneficiat de indemnizaţii.

Pentru decontarea de la bugetul asigurărilor pentru şomaj a cotei de 41,5% din salariu, angajatorii suportă integral contravaloarea salariilor angajaţilor care beneficiază de măsură, iar apoi, începând cu data de 25 a lunii următoare perioadei de raportare căreia îi sunt aferente veniturile, trebuie să depună prin mijloace electronice, la agenţiile judeţene în raza cărora îşi au sediul social, o cerere semnată şi datată de reprezentantul legal însoţită de o declaraţie pe propria răspundere.

De asemenea, angajatorul trebuie să depună şi lista persoanelor care beneficiază de această măsură.

Decontarea sumelor se face din bugetul asigurărilor pentru şomaj, în cel mult 10 zile de la data îndeplinirii de către angajatori a obligaţiilor declarative şi de plată aferente veniturilor din salarii şi asimilate salariilor din perioada de raportare pentru care se face solicitarea.

Sprijin şi pentru angajarea vârstnicilor şi tinerilor

Guvernul vrea să sprijine aceste categorii şi anunţă că cei care angajează până la finalul anului, pe perioadă nedeterminată, persoane de peste 50 de ani care au rămas fără loc de muncă în perioada stării de urgenţă, şi care sunt înregistraţi ca şomeri în evidenţa agenţiilor teritoriale pentru ocuparea forţei de muncă, vor primi pentru fiecare persoană din această categorie, lunar, pe o perioadă de 12 luni, 50% din salariul angajatului, dar nu mai mult de 2.500 de lei.

De aceeaşi facilitate vor beneficia şi angajatorii care încadrează în muncă, până la sfârşitul anului, pe perioadă nedeterminată, cu normă întreagă, tineri cu vârsta între 16 şi 29 de ani. Măsura de sprijin menţionată se aplică, în aceleaşi condiţii, şi în cazul încadrării în muncă a cetăţenilor români cărora le-au încetat raporturile de muncă cu angajatorii străini aflate în derulare pe teritoriul altor state, din motive neimputabile, prin concediere.

Pentru domeniile de activitate în care se menţin restricţii pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, acordarea indemnizaţiilor de şomaj tehnic se prelungeşte de la data de 1 iunie 2020, fără întrerupere, până la ridicarea restricţiilor.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro