Mergi la conţinutul principal

Bani de la stat pentru brăilenii care ajută refugiați

* potrivit unei ordonanțe publicate în Monitorul Oficial, persoanele fizice care găzduiesc ucraineni vor putea deconta cheltuieli pentru hrana acestora, în limita a 20 de lei pe zi de persoană, pentru mâncare *de asemenea, în noul act normativ se mai arată că ucrainenii veniți la noi în țară, în contextul războiului, se vor putea angaja în România fără să fie nevoiți să obțină viza de ședere în scop de muncă și fără a fi obligați să prezinte documente doveditoare a studiilor absolvite ori a experienței profesionale dobândite * în Brăila sunt acum cazați, în total, 251 de refugiați din Ucraina

 

Brăilenii care găzduiesc refugiați din Ucraina vor primi bani de la stat pentru fiecare persoană cazată! Potrivit unei ordonanțe publicate zilele trecute în Monitorul Oficial, persoanele fizice care găzduiesc ucraineni vor putea deconta cheltuieli pentru hrana acestora, în limita a 20 de lei pe zi de persoană. În ceea ce privește procedura de obținere a sprijinului de la stat, conform unei informări transmise de Prefectura Brăila, persoanele fizice care găzduiesc ucraineni trebuie să depună la primăria de care aparțin o cerere care să conțină numărul persoanelor găzduite, numele și prenumele acestora, localitățile din Ucraina din care provin, precum și intervalul de timp din luna anterioară pentru care se solicită decontarea cheltuielilor cu hrana. Documentul, care trebuie depus în primele trei zile lucrătoare ale fiecărei luni, va fi însoțit de o declarație pe propria răspundere, de copie a actului de identitate al celui care solicită decontul, dar și de copii ale documentelor care atestă dreptul acestuia de folosință asupra locuinței în care găzduiește refugiații din Ucraina.

Inspectoratul pentru Situații de Urgență Brăila virează banii solicitați în conturile primăriilor, în termen de 10 zile lucrătoare. De aici, banii vor ajunge la beneficiari în termen de trei zile lucrătoare. „Fac apel către locuitorii Brăilei care găzduiesc sau care intenționează să cazeze refugiați să anunțe telefonic acest aspect la Centrul Județean de Conducere și Coordonare a Intervenției Brăila (0731 232 773). În aceeași măsură este esențial să fie transmise și informații care vizează data inițială de cazare a refugiaților ucraineni precum și data la care aceștia părăsesc locuința persoanelor fizice, pentru a nu exista neclarități în ceea ce privește decontarea cheltuielilor”, a declarat Iulian Timofei, prefectul județului Brăila.

 

Refugiații au primit în România dreptul de muncă și la educație

Aceeași ordonanță mai prevede ca ucrainenii veniți la noi în țară, în contextul războiului declanșat acolo, se vor putea angaja în România fără să fie nevoiți să obțină viza de ședere în scop de muncă. În cazul în care nu au acte doveditoare pentru studii sau experiența profesională își vor putea asuma îndeplinirea acestor condiții în scris, printr-o declarație pe proprie răspundere.

De asemenea, vor primi sprijin din partea statului român și copiii ucraineni care vin în România.  Aceștia vor beneficia de numeroase drepturi în ceea ce privește educația și, deci, vor avea șansa de a participa la activitățile educative din cadrul unităților de învățământ preuniversitar și la activitățile extracurriculare sau dreptul la alocarea unor alimente de bază tuturor copiilor din învățământul primar și gimnazial acordate prin programele sociale aflate în derulare, conform aceleiași ordonanțe de urgență publicate săptămâna trecută.

După cum se arată în centralizările oficiale comunicate de Prefectura Brăila privind numărul persoanelor refugiate care au ajuns la Brăila, dar și al locațiilor puse la dispoziție, în județul nostru sunt acum 196 de locuri ocupate de ucraineni aflați în tranzit, din 839 de locuri de cazare disponibile în dispensare, hoteluri, pensiuni, parohii și alte centre din Brăila. Însă, pe lângă acestea mai sunt 55 de locuri ocupate de către refugiați în spații de cazare puse la dispoziție de către persoane fizice din Brăila. În ceea ce privește numărul de minori, dintre cei 196 de refugiați, 20 sunt copii.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro