Mergi la conţinutul principal

Bani cu "ţârâita" de la Guvern. Doar o parte din banii pentru persoanele cu handicap pentru luna noiembrie, la Brăila

• consilierii municipali au aprobat, joi, 7 decembrie, în cadrul unei ședințe extraordinare o rectificare bugetară, ca urmare a transferului unor sume de bani de la nivelul Guvernului pentru a putea fi achitate indemnizațiile persoanelor cu dizabilități și cele ale însoțitorilor acestora • primarul Marian Dragomir a ținut să explice situația în cadrul ședinței, după votul consilierilor • potrivit edilului-șef, suma totală pentru județul Brăila transferată cu această ocazie este de 3,4 milioane lei, din care 1,7 milioane lei revin municipiului • Dragomir a dorit să atragă atenția că banii încă nu acoperă întreaga sumă pe luna noiembrie pe care persoanele cu dizabilități trebuie să o încaseze, însă Primăria a transmis o nouă adresă prin care a solicitat și restul banilor de la Ministerul de Finanțe

 

Bani dați în tranșe de către Guvern pentru plata indemnizațiilor persoanelor cu dizabilități din Brăila și a însoțitorilor acestora. După ce, în luna noiembrie, foarte mulți brăileni aflați într-o astfel de situație s-au plâns că nu și-au luat toți banii care li se cuveneau, se pare că problema s-a rezolvat abia acum, însă parțial. Marți, consilierii municipali s-au întrunit în cadrul unei ședințe extraordinare a CLM Brăila pentru a vota, printre altele, o rectificare a bugetului Municipiului Brăila și a bugetului general centralizat pe anul 2023. Asta, ca urmare a faptului că Guvernul a decis să aloce în sfârșit o parte din suma pe care persoanele cu dizabilități o așteptau pe luna trecută. Mai precis, 3,4 milioane lei la nivelul întregului județ, din care 1,7 milioane lei pentru municipiu. Cele două proiecte legate de rectificarea bugetară au fost aprobate în unanimitate, însă la finalul votului, primarul Marian Dragomir a ținut să aibă o intervenție publică pentru a clarifica situația. Edilul-șef a dorit să atragă atenția că foarte mulți au acuzat Primăria că nu a alocat din bugetul propriu aceste sume, însă potrivit lui Dragomir acest lucru nu ar fi fost legal, deoarece Ministerul Finanțelor este entitatea care asigură banii, care ulterior sunt distribuiți prin Direcția de Asistență Socială.

”Am dorit să am această intervenție pentru a clarifica un subiect extrem de important, dezbătut mult în ultima perioadă, care este de interes public pentru foarte mulți dintre locuitorii Municipiului Brăila, dar și din Județ, ca urmare a faptului că suntem cu toții într-o situație foarte tristă. Spun asta deoarece persoanele cu dizabilități din Municipiul și Județul Brăila nu și-au primit integral indemnizația. S-a creat de foarte multe ori o confuzie, dorit sau poate involuntar, spunându-se că Primăria trebuie să plătească această sumă. Cert este următorul lucru: Primăria Municipiului Brăila plătește 10% din această sumă și avem banii pentru luna noiembrie, inclusiv pentru luna decembrie. Dar diferența de 90% este plătită de Ministerul Finanțelor. Banii au fost insuficienți de la Guvern și atunci, Primăria a redirecționat din banii Guvernului doar o parte. 816 lei în total. De ce? Întreabă mulți. Pentru că, din păcate, unele dintre aceste persoane au decedat. Pentru că iarăși, din păcate, Comisia a stabilit că există un număr de persoane care se încadrează și le-a acordat acest certificat care se dă persoanelor cu dizabilități și numărul lor a crescut. Banii pe care i-am avut de la Guvern i-am împărțit echitabil între ei, fără să dăm unora mai mult sau mai puțin. Și am efectuat demersuri încă din luna august, astfel încât să se vireze sumele și să nu ajungem la finalul anului în imposibilitatea de a vira suma din banii guvernului. În luna octombrie am revenit cu adrese. În luna noiembrie, la fel. Prefectura a transmis către Guvern adresele acestea și am primit asigurări de la Ministerul Finanțelor că vor vira aceste sume astfel încât să se încadreze în virările respective”, a declarat Dragomir în plen.

 

Banii sunt în continuare insuficienți pentru totalul indemnizațiilor ce trebuie acordate în Brăila

Primarul a mai adăugat că acesta a fost motivul pentru care a ales să convoace o ședință extraordinară a Consiliului Local Municipal, astfel încât pesoanele cu dizabilități să își poată primi acești bani cât mai repede. Totuși, Dragomir a adăugat că banii transferați de Guvern către Județul Brăila nu acoperă în totalitate sumele ce trebuie distribuite către persoanele cu dizabilități pe luna noiembrie.

”Am convocat această ședință de consiliu astăzi (n.r. – joi), pentru că ieri (n.r. – miercuri) am primit o adresă de la Ministerul Finanțelor prin care am fost înștiințați că se mai virează către Primărie o sumă de bani. Și am considerat că acum este de absolută necesitate ca Primăria Municipiului Brăila să facă ședința de Consiliu Local, să luăm acești bani și să îi repartizăm astăzi și mâine (n.r. – joi și vineri) către persoanele cu dizabilități ca să îi primească cât mai repede. În data de 6 decembrie 2023 am primit de la Ministerul Finanțelor suma pe tot județul. La nivelul Județului Brăila a fost virată suma de 3.437.000 lei din care pentru Municipiul Brăila 1.702.000 lei și restul pentru comunele din județ și orașe. Astăzi, dimineață la prima oră, am primit suma alocată Municipiului Brăila, în mod oficial: 1.702.000 lei. Am făcut ședința CLM și după aceasta, astăzi, dar și mâine, Primăria va vira banii Guvernului către persoanele cu dizabilități. Fac mențiunea că nici banii aceștia nu sunt suficienți pentru a acoperi integral indemnizația pe luna noiembrie. Dar am făcut alte solicitări către Guvern, astfel încât banii să fie virați în continuare la timp și am primit asigurări în acest sens”, a mai punctat Dragomir.

Primarul a dat asigurări cu această ocazie că în momentul în care Guvernul României va vira restul banilor necesari, municipalitatea nu va pierde vremea și va demara de urgență procedurile necesare astfel încât oamenii care așteaptă aceste sume, să le primească.

”Vă asigur că de îndată ce Primăria Municipiului Brăila va primi suma de la Guvern pentru a reîntregi indemnizația, vom convoca o nouă ședință de Consiliu Local, indiferent de zi sau de oră, pentru că interesul nostru este ca banii Guvernului să ajungă cât mai repede la aceste persoane care au nevoie. Am vrut să menționez aceste lucruri, pentru că s-au făcut de nenumărate ori confuzii că Primăria ar trebui să plătească banii în locul Guvernului, lucru pe care nu îl putem face legal. Am vrut doar să clarific aceste aspecte și vreau să mulțumesc tuturor consilierilor prezenți fizic și online la această ședință, care au înțeles necesitatea virării sumelor de bani și urgența, mai ales”, a conchis sursa citată.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro