• consilierii locali au aprobat recent o suplimentare a bugetului pentru reabilitarea și modernizarea monumentului istoric din Grădina Publică a municipiului Brăila • este vorba despre 2 milioane de lei, bani necesari pentru actualizarea proiectului, ca urmare a modificării prețurilor la materialele de construcții • lucrările de reabilitare la acest obiectiv au început în toamna lui 2021 și trebuiau să fie gata pe 22 iunie 2023
Reabilitarea Castelului de Apă din Grădina Publică va costa mai mult față de suma prevăzută inițial în contract. Aleșii locali au aprobat recent, în cadrul CLM, suplimentarea bugetului proiectului ”Reabilitarea Castelului de Apă din Grădina Publică” cu peste 2 milioane de lei. 2.248.169 de lei mai exact, bani necesari pentru actualizarea proiectului, ca urmare a modificării prețurilor la materialele de construcții.
Deși lucrările de reabilitare ar fi trebuit încheiate chiar la sfârșitul acestei luni, respectiv 31 august a.c. mai mult ca sigur acest lucru nu va fi posibil, după cum arată situația actuală din teren. Șantierul a fost deschis în octombrie 2021 și ar fi trebuit inaugurată investiția, inclusiv la nivel de dotări, pe 22 iunie 2023. Între timp însă termenul a fost prelungit până la finele acestei luni, doar că nici acum, cel mai probabil, nu va fi gata.
Firma care a câștigat acest contract de reabilitare este Concivia SA, iar finanțarea este asigurată din fonduri europene. Vorbim, mai exact de 21.301.797 de lei, cât era suma înainte de suplimentarea aprobată în Consiliul Local Municipal Brăila. În acești bani, constructorul nu și-a asumat doar reabilitarea monumentului istoric, ci și modernizarea și funcționalitatea acestui obiectiv. Concret, acest proiect include și amenajarea unui cinema 7D, un observator astronomic, telescoape mobile, o cameră a oglinzilor, expoziții despre astronomie care vor include și planete cu sistem solar 3D, sală de proiecții și mult așteptata platformă rotativă de la etajul 6 al cădirii, destinată observării panoramice a orașului.
În ceea ce privește proiectul tehnic, acesta a fost întocmit de firma „Optimal Project” SRL, în timp ce dirigenția de șantier este asigurată de SC ”Siromet” SRL, iar verificarea tehnică de calitate va fi făcută de SC ”Maslaev Consulting” SRL.
Castelul de Apă din Brăila a fost construit în urmă cu 111 ani de către eminentul inginer român Elie Radu. La vremea aceea, imobilul era considerat cea mai înaltă clădire din România. Timp de jumătate de secol de la construcția sa, castelul a reprezentat principala sursă de apă a orașului Brăila. Ceva mai târziu, înainte de Revoluție, în partea superioară a clădirii a fost amenajat un restaurant, însă totul a ajuns o ruină după anii ’90, după ce a ajuns pe mâna unui investitor privat. Între timp, clădirea a fost clasificată ca monument istoric, un obiectiv pe care autoritățile locale au tot încercat să-l reabiliteze începând cu 2012, de pe vremea fostului primar al municipiului Brăilei, Aurel Simionescu. Dar, în fiecare an, autoritățile se loveau cam de aceeași problemă, lipsa unui constructor.