• decizia dublării sumelor pe care municipalitatea le acordă deja de câțiva ani elevilor și profesorilor brăileni care obțin rezultate excelente la bac, olimpiade, competiții sportive etc. a venit în contextul în care CJ Brăila nu poate acorda astfel de fonduri momentan • consilierii municipali au aprobat, miercuri, în cadrul ședinței ordinare a CLM Brăila din această lună, două proiecte pe această temă • cel mai mare premiu este de 9.600 lei însă majoritatea elevilor și profesorilor preparatori care au obținut rezultate foarte bune, au primit 4.800 lei de persoană • cum consilierii PNL și SOS au aprobat proiectul, dar nu și bugetul general centralizat al Municipiului Brăila, subiectul a stârnit discuții în ședință
Primăria Brăila continuă să acorde sprijin financiar elevilor brăileni cu rezultate excepționale la învățătură, dar și dascălilor acestora. Ba mai mult, în acest an, după cum a anunțat primarul Marian Dragomir, s-a luat decizia de a dubla sumele acordate până acum, deoarece încă nu s-a clarificat situația legislativă privind alocarea de sume și din partea consiliilor județene în astfel de cazuri. Astfel, miercuri, în ședința ordinară din această lună a CLM Brăila, consilierii au avut de dezbătut și aprobat două proiecte privitoare la premierea elevilor, introduse suplimentar pe ordinea de zi, ceea ce a stârnit o serie de discuții în plen. Este vorba, o dată, despre finanțarea complementară a unităților de învățământ preuniversitar de stat, din Municipiul Brăila, pentru premierea elevilor cu rezultate deosebite în excelența școlară, media 10 la examenul național de bacalaureat 2024, și a cadrelor didactice care s-au ocupat de pregătirea acestora. De asemenea, despre acordarea de stimulente financiare elevilor care au obținut medalii și premii, la olimpiadele școlare și competițiile sportive, naționale și internaționale, în anul școlar 2023-2024, precum și cadrelor didactice care s-au ocupat de pregătirea lor.
Astfel, în prima situație, s-a aprobat suma de 6.000 lei. De asemenea, regulamentul pentru finanțarea școlilor. Mai precis, s-au acordat 3.000 lei pentru eleva care a luat nota 10 la examenul de Bacalaureat și câte 1.000 lei pentru trei profesori de la Colegiul Național ”Gheorghe Munteanu Murgoci”.
În ceea ce privește stimulentele financiare pentru elevii cu rezultate excelente la olimpiade și competiții sportive, a fost aprobată alocarea sumei de 222.000 lei din bugetul Municipiului Brăila pe acest an. Și aici a fost aprobat regulamentul privind acordarea acestor stimulente financiare. Totodată, modelul contractelor de finanțare, dar și faptul că se vor acorda și diplome de excelență elevilor.
Sumele acordate, în funcție de rezultate au fost de: 9.600 lei, 4.800 lei, 3.200 lei, 1.600 lei sau 800 lei. Potrivit explicațiilor primarului Marian Dragomir, un singur elev a obținut finanțarea de 9.600 lei, în timp ce cei mai mulți dintre premianți au primit 4.800 lei.
Discutăm despre opt elevi și șapte profesori de la Colegiul Național ”Gheorghe Munteanu Murgoci” (lot în care s-a regăsit și elevul cu suma cea mai mare acordat pentru clasarea pe locul 3 la nivel național, la disciplina limba neogreacă); șapte elevi și patru cadre didactice de la Colegiul Național ”Nicolae Bălcescu”, doi elevi și un profesor de la Colegiul Național Pedagogic ”Dumitru Panaitescu Perpessicius”; doi elevi și trei cadre didactice de la Liceul de Arte ”Hariclea Darclee”. Doi elevi de la Liceul Teoretic ”Panait Cerna”, un elev de la Colegiul Național ”Ana Aslan”, un elev de la Colegiul Național ”Nicolae Iorga”, douăzeci de elevi și șase cadre didactice de la Liceul cu Program Sportiv, un elev și un profesor de la Școala Gimnazială ”Alexandru Ioan Cuza”, trei elevi și patru profesori de la Școala Gimnazială ”Aleksandr Sergheevici Pușkin”, un elev și un profesor de la Școala Gimnazială ”Ion Creangă”, un elev de la Școala Gimnazială ”Ion Creangă” și unul de la Școala Gimnazială ”Fănuș Neagu”.
Dragomir: «Este absolut necesar și decent ca Primăria Municipiului Brăila să dubleze suma pentru a acoperi și diferența de la Consiliul Județean»
Interesant de precizat este faptul că încă de la momentul aprobării ordinii de zi modificată cu o serie de proiecte introduse suplimentar, printre care și acestea două legate de premierea elevilor, au existat nemulțumiri. Consilierul municipal SOS România Brăila Ionel Ștefan Alexandru, președintele organizației județene a acestui partid, a semnalat că proiectul de buget a fost transmis în noaptea de dinaintea ședinței, astfel că nu a avut timp suficient să îl studieze, motiv pentru care a decis să voteze ”împotrivă” în semn de protest, nu pentru că ar avea ceva cu temele supuse dezbaterii.
Astfel, dacă cele două proiecte privind premierea elevilor și profesorilor au fost aprobate în unanimitate, cel privind rectificarea bugetului local al Municipiului Brăila, cu două abțineri din partea consilierilor PNL Nicoleta Ivașcu și Cristian-Laurențiu Ioan, la rectificarea bugetului general centralizat al municipiului Brăila pe anul 2024, li s-a alăturat și liberala Carmen Ion, astfel că toți cei trei consilieri PNL Brăila s-au abținut, lucru care nu a rămas netaxat de primar. După vot, acesta a luat cuvântul pentru a explica de ce a luat decizia de a dubla sumele, dar și pentru a-i critica pe liberali pentru gestul făcut.
”Am vrut să am această intervenție ca urmare a faptului că în Legea Educației s-a omis un lucru foarte important. Mai precis, cei de la Consiliul Județean să poată acorda stimulente financiare elevilor care obțin locurile 1, 2 și 3 la competițiile naționale și internaționale, la olimpiadele școlare organizate prin intermediul Ministerului Educației. Având în vedere faptul că anul trecut doar Primăria Municipiului Brăila a putut premia elevii, am decis ca prin ceea ce v-am propus astăzi să dublăm sumele, având în vedere faptul că în Parlament s-a votat deja legea care permite și Consiliului Județean să premieze, dar președintele Klaus Iohannis urmează, probabil, să o promulge. Dar nu știm exact când. În situația în care președintele va promulga această lege, atunci și Consiliul Județean va putea să premieze alături de noi. Dar având în vedere această necunoscută, am considerat că este absolut necesar și decent ca Primăria Municipiului Brăila să dubleze suma pentru a acoperi și diferența de la Consiliul Județean. Apreciez faptul că toți consilierii au votat acordarea premiilor pentru elevi, sunt unele foarte consistente, le am notate aici: 81 de elevi și cadre didactice vor fi premiate de Primăria Municipiului Brăila cu sume pe care noi le considerăm destul de importante. Cel mai mare premiu este de 9.600 lei iar majoritatea premiilor sunt în sumă de 4.800 lei per elev sau profesor”, a declarat Dragomir.
În același context, edilul-șef a precizat că nu este normal că unii consilieri, deși au ales să voteze aceste proiecte, mai departe nu au aprobat și hotărârea prin care acordarea banilor către elevi să se poată pune în operă.
”Acum să știți că este important că ați votat și bugetul care acordă această finanțare. Dar constat cu surprindere că avem unii consilieri care nu au votat bugetul centralizat ce include această ajustare și acordare a premiilor. Să știți că este un lucru foarte interesant. Putem să votăm în principiu acordarea premiilor. Ceea ce este un lucru extraordinar. Dar nu este suficient să votezi acordarea premiilor dacă nu votezi și rectificarea bugetului centralizat al Municipiului Brăila, prin care acești bani se acordă elevilor. Adică ați votat pe jumătate unii dintre domnii consilieri și este un lucru trist. La fel s-a întâmplat și data trecută. Ca să vă explic într-un mod mai simplu, ar fi în felul următor: dacă aș fi avocat, aș încheia un contract cu un client, i-aș arăta întâmpinarea, dar nu aș depune-o la instanță. Exact așa au făcut azi unii consilieri care au votat alocarea premiilor, au votat bugetul, dar nu au votat și bugetul centralizat care includea și aceste sume. Votul în Consiliul Local este unul individual, care aparține fiecărui consilier, noi suntem obligați să respectăm acest lucru pentru că este democratic. Dar opțiunea și responsabilitatea este a fiecăruia, iar noi o să vă spunem că în continuare o să păstrăm această tradiție extraordinară, prin care Primăria Municipiului Brăila premiază elevii cu performanță. O să o facem an de an. Și în viitor. Indiferent de votul consilierilor”, a mai spus edilul-șef.
De cealaltă parte, liberalii s-au apărat și au precizat că analizând proiectul de buget în timpul foarte scurt pus la dispoziție, nu au identificat în raport nici măcar o referință privitoare la modul exact în care sumele puse în discuție vor fi folosite pentru premierea elevilor. Consilierul municipal PNL Brăila Nicoleta Ivașcu a insistat ca pe viitor situația să nu se mai repete și consilierii să fie cât mai bine informați în raportul proiectelor, în care să scrie negru pe alb cu exactitate sumele și unde sunt acestea alocate.
”Dacă ni s-ar fi explicat în raportul de specialitate, așa cum spune Codul Administrativ, adică o notă de fundamentare care să spună destinația acestor sume, probabil că nu ar mai exista aceste neînțelegeri. Dacă intervenția dumneavoastră ar fi fost înainte, să explice care este destinația sumelor, probabil că noi toți am fi înțeles. Vă rugăm, poate de acum înainte va exista o explicație suplimentară, să nu mai fim puși în situația de a răspunde public, așa cum s-a întâmplat data trecută sau în situația de a fi puși în fața faptului împlinit, așa cum s-a întâmplat astăzi”, a transmis aceasta.
La rândul său, consilierul SOS România Ionel Alexandru a ținut să precizeze că este unul dintre inițiatorii proiectului privind premierea elevilor din mandatul 2012-2016, astfel că nu are nimic împotrivă, însă că proiectele nu au trecut prin comisiile de specialitate și au fost transmise consilierilor mult prea târziu pentru ca aceștia să poată vota în cunoștință de cauză, motiv pentru care a decis să voteze ”contra” ordinii de zi.
Primarul Marian Dragomir a precizat că nu întotdeauna astfel de situații pot fi controlate, deoarece există urgențe, iar în unele cazuri este vorba despre luarea în primire a unor bani veniți de la Centru sau chestiuni ce necesită acțiune rapidă. Edilul-șef a susținut că nu poate promite că astfel de situații nu ar mai putea apărea pe viitor și i-a îndemnat pe consilieri să ia legătura cu secretarul general al municipiului Ion Drăgan de câte ori au nevoie de lămuriri sau să solicite prezența directorilor din subordine prin președinții de Comisii.