Banda de minori loveşte din nou | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal
Adolescenţi ameninţaţi pe Faleza Dunării

Banda de minori loveşte din nou

minorii care s-au specializat în infracţiuni violente la adresa unor elevi, şi ei tot minori, fapte comise de obicei în zona unităţilor de învăţământ, nu se liniştesc • zilele trecute, o adolescentă ne-a sesizat la redacţie faptul că, în timp ce se afla în zona Falezei, pe strada Malului, împreună cu fratele său şi o altă persoană, un băiat i-a ameninţat, cerându-le banii şi telefoanele • reclamanta bănuieşte că autorul ar fi chiar unul dintre cei implicaţi în atacul violent din zona Colegiului Murgoci, din luna ianuarie, când un elev a fost înjunghiat deşi o perioadă elevii nu au fost la şcoală, din cauza pandemiei Covid, minorii puşi pe făcut rău, în scopul de a obţine bani şi alte bunuri, acţionează şi în alte zone • recent, centrul destinat copiilor care au săvârşit infracţiuni dar nu răspund penal, a fost pus în funcţiune, un minor fiind deja internat acolo sub supraveghere, astfel că poliţia nu mai are nicio scuză şi trebuie să-şi facă treaba

 

Faptele violente comise în rândul adolescenţilor brăileni, de infractori minori, continuă. Elevii sunt încă în pericol, chiar dacă o perioadă nu au fost la şcoală, ei fiind ameninţaţi cu fapte de violenţă şi chiar agresaţi, în alte zone din municipiu, unde nu are cine să îi protejeze. Zilele trecute, o tânără de 16 ani ne-a reclamat faptul că, în timp ce se afla în zona Falezei Dunării, pe strada Malului, împreună cu fratele său şi o altă persoană, un băiat le-a adresat ameninţări şi le-a cerut banii şi telefoanele. Reclamanta bănuieşte că autorul ar fi chiar unul dintre cei implicaţi în atacul violent din zona Liceului Murgoci, din luna ianuarie, când un elev a fost înjunghiat. La nivel de municipiu sunt mai mulţi minori constituiţi într-un mic “grup infracţional”, dacă ne putem exprima astfel, unii fraţi, care au comis în trecut numeroase fapte violente în zona unităţilor de învăţământ. După atacul violent din zona Murgoci, poliţiştii locali i-au prins pe minorii suspecţi în cazurile de tâlhărie din zona şcolilor, trei la număr. La vremea aceea nu aveau ce să le facă, minorii fiind reintegraţi în familie, unde nu sunt stăpâniţi. Între timp, Centrul destinat reintegrării sociale a copilului care a săvârşit fapte penale şi nu răspunde penal, a fost pus în funcţiune, un minor fiind deja cazat acolo şi ţinut sub supraveghere. Aşadar, poliţiştii să treacă la treabă!

 

Acuzaţiile minorilor ameninţaţi. Reclamaţii la Poliţie şi Protecţia Copilului

 

Legat de sesizarea transmisă de familia adolescenţilor care au fost prinşi “ la înghesuială”, în zona Falezei, de către un băiat care se comportă ca un infractor,   de la o vârstă mult prea fragedă, după cum ne-au spus reclamanţii, am cerut date suplimentare la Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Brăila şi la Direcţia pentru Protecţia Copilului Brăila. Tânăra reclamantă a spus că au fost formulate plângeri, acest lucru fiind confirmat de conducerea DGASPC Brăila (Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului).

Directorul instituţiei, Simona Cimpoae, a precizat faptul că, la începutul lunii septembrie, a fost primită o sesizare, aceasta fiind instrumentată conform procedurilor şi prevederilor legale. Mai departe, aşteptăm un răspuns cu privire la reclamaţia privind incidentul de pe Faleza Dunării şi de la IPJ Brăila.

“Sperăm să se rezolve ceva, însă e puţin probabil, pentru că lumea îşi vede doar interesul ei şi nu vrea să facă absolut nimic pentru siguranţa brăilenilor. Poliţia dă vina pe DGASPC pentru faptul că acel băiat este încă în libertate, iar DGASPC dă vina pe Poliţie şi tot aşa. Nu se ajunge nicăieri! Nu este normal aşa ceva. Lumea trebuie să ştie ce se întamplă în oraşul ăsta şi poate împreună vom reuşi să punem capăt acestor fapte ilegale făcute de un copil care de fiecare dată scapă basma curată. Cum e posibil să înjunghii pe cineva şi să fii liber pe străzi? Vrem acţiuni, soluţii, nu vorbe aruncate în vânt de către cei de la Poliţie şi cei de la Primărie. Pentru siguranţa şi binele copiilor din acest oraş, trebuie să facem ceva în legatură cu acest copil problemă”, susţine adolescenta în sesizarea trimisă.

Minora care a făcut sesizarea către redacţia “Obiectiv Vocea Brăilei”, în vârstă de 16 ani, ne-a transmis şi reclamaţia depusă la DGASPC, de către tatăl său. În sesizarea înregistrată în data de 3 septembrie, bărbatul a cerut următoarele: “Vă rog a se lua măsuri împotriva lui F. I., un infractor foarte cunoscut, cu antecedente violente, tâlhării, tentative de omor, lovituri cu cuţitul. Acest individ minor a agresat în seara zilei de 2.09.2020, ora 18.50, pe minorul L. N., producându-i acestuia un impact emoţional negativ major. Faţă de cele relatate vă rog să luaţi măsuri!”.

Până la acest moment, nimeni nu a confirmat că cel bănuit de comiterea faptei este minorul implicat şi în agresiunea din zona Colegiului “Murgoci”, când un elev a fost înjunghiat în picior şi a ajuns la spital. Deocamdată, cercetările sunt în curs, urmând să se stabilească suspectul. Dacă este cel menţionat de reclamant, acesta este totuşi minor, cu vârsta până în 14 ani, astfel că el nu poate răspunde penal. Şi totuşi, mai nou, poliţiştii şi specialiştii din cadrul DGASPC au mai multe posibilităţi de a-i pune la punct pe minorii acuzaţi de fapte penale, prin internarea în centrul destinat acestora, care deja funcţionează. Acolo vor ajunge minorii care comit frecvent fapte penale şi pe care familia nu îi poate stăpâni, în centrul respectiv minorii fiind consiliaţi şi supravegheaţi permanent.

 

Centrul destinat copiilor care au săvârşit fapte penale funcţionează. Un minor internat

 

De luna aceasta, centrul destinat internării minorilor acuzaţi de comiterea de infracţiuni este funcţional. Un minor acuzat de comiterea unor fapte penale a ajuns deja în centru şi beneficiază de consiliere, tocmai pentru a fi adus pe calea cea bună.

De la DGASPC Brăila ni s-a comunicat că acest centru de orientare, supraveghere şi sprijinire a reintegrării sociale a copilului care a săvârşit fapte penale şi nu răspunde penal a obţinut  licenţa provizorie de funcţionare, conform prevederilor legale. Chiar dacă nu s-au putut face angajări, conducerea instituţiei a găsit soluţii pentru ca acest centru să funcţioneze. “În data de 14 septembrie 2020, Comisia pentru Protecţia Copilului Brăila a stabilit plasamentul unui copil care a săvârşit fapte penale şi nu răspunde penal, la centrul rezidenţial specializat nou infiinţat. Având în vedere  prevederile art 27 din Legea nr. 55/2020,  DGASPC Brăila nu a avut posibilitatea  organizării concursurilor pentru ocuparea posturilor aprobate, astfel încât acest centru să fie funcţional, în prezent identificându-se soluţia delegării de atribuţii unor instructori de educaţie care îşi desfăşoară activitatea în alte servicii destinate protecţiei copilului. De asemenea, un asistent social şi un psiholog din cadrul altui compartiment vor asista copiii care beneficiază/vor beneficia de măsura  de protecţie specială a plasamentului în acest centru, în procesul de reintegrare în societate.

Centrul, cu o capacitate de 10 locuri, funcţionează provizoriu, într-un spaţiu  amenajat, fiind continuate demersurile în vederea identificării unui spaţiu adecvat şi resurselor financiare necesare amenajării şi dotării lui”, a declarat Simona Cimpoae.

Potrivit sursei citate, plasamentul în acest centru va fi stabilit pentru acei copii care au săvârşit fapte penale, dar nu răspund penal şi pentru care măsura supravegherii specializate în cadrul familiei nu este suficientă în vederea readaptării lor, respectiv continuă să săvârşească fapte penale. Serviciile oferite de către Centrul de orientare, supraveghere şi sprijinire a reintegrării sociale a copilului care a săvârşit fapte penale şi nu răspunde penal sunt: găzduire pe perioada determinată; evaluare psihologică; consiliere psihologică şi suport emoţional; consiliere socială; educaţie non-formală; reintegrare socială; dezvoltare abilităţi de viaţă independentă; socializare şi activităţi culturale; supraveghere.

 

Fapte de o violenţă extremă, comise de minori

 

Brăila a avut cazuri grave înregistrate chiar la începutul acestui an, iar două cazuri de tâlhărie calificată s-au petrecut în zona unei prestigioase unităţi de învăţământ din municipiu, cu aceeaşi autori minori care nu pot răspunde penal pentru faptele lor. Vă readucem în atenţie cazurile înregistrate la Brăila, în zona unităţilor de învăţămânr.

La data de 21 ianuarie, un adolescent de 15 ani a fost înjunghiat în coapsa piciorului, la mică distanţă de artera femurală, de către un minor de numai 10 ani, în faţa Colegiului “Murgoci”, care i-a cerut bani. La data de 7 februarie, un adolescent de 15 ani a fost ameninţat de către un minor de 12 ani, tot în faţa Colegiului “Murgoci”, în plină zi. Atacatorul îi ceruse bani, sub ameninţarea cuţitului. Şi astfel de tâlhării au mai fost comise şi în zona altor unităţi de învăţământ din municipiu.

După comiterea acestor fapte grave şi depistarea suspecţilor, s-a vorbit despre faptul că legea permite înfiinţarea centrelor rezidenţiale pentru copilul care săvârşeşte fapte penale şi nu răspunde penal. DGASPC Brăila s-a autosesizat, aşa cum ne-a declarat şefa instituţiei, Simona Cimpoae, încă de la primul caz din ianuarie. Copiii au beneficiat de măsura de supraveghere specializată, stabilită de Comisia Protecţiei Copilului, astfel că minorii erau monitorizaţi, în colaborare cu Poliţia. Au beneficiat, de asemenea, şi de şedinţe de consiliere psihologică. După cel de-al doilea caz de violenţă în care au fost implicaţi, angajaţii DGASPC au ajuns la concluzia că măsura nu a dat rezultate, dovadă fiind recidiva. “În astfel de cazuri, Comisia pentru Protecţia Copilului poate stabili protecţia minorilor într-un centru specializat pentru copilul care săvârşeşte fapte penale şi nu răspunde penal. În Brăila nu există un astfel de centru, iar în ţară există foarte puţine”, a declarat Simona Cimpoae, directorul DGASPC Brăila, în luna februarie. Aceasta a mai spus atunci că a purtat deja o discuţie cu preşedintele Consiliului Judeţean Brăila, Francisk Chiriac, despre înfiinţarea unui centru rezidenţial pentru copilul care săvârşeşte fapte penale şi nu răspunde penal, dar la acel moment se loveau de problema finanţării.

Un alt caz a ajuns în atenţia jurnaliştilor, sesizarea fiind transmisă redacţiei de localnici din Surdila Găiseanca. Era vorba despre copii cu vârste până în 10 ani, care au ajuns să bage groaza în localnici şi în şoferii care trec prin zona gării din localitate sau opresc la bariera de cale ferată de pe drumul naţional Brăila - Buzău. Copiii ieşeau frecvent la cerşit şi chiar fugeau după maşini, în speranţa că vor primi nişte bani, după cum au reclamat localnicii. Câţiva minori au fost acuzaţi că ar fi distrus terenul de fotbal din localitate, tribuna şi vestiarele fiind distruse. Totuşi, copiii din Surdila Găiseanca şi părinţii acestora sunt în atenţia reprezentanţilor DGASPC şi a Primăriei din localitate.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro