Fata s-a prezentat la banca si a depus o adeverinta de salariu si o copie autentificata a cartii sale de munca, ambele falsificate. In acest fel ea a reusit sa puna mina pe aproximativ 200 de milioane de lei vechi. A doua zi, functionarii bancii au verificat din nou documentele si pentru ca aveau suspiciuni privind contrafacerea acestora au sesizat jandarmii, care au demarat cercetarile pentru identificarea tinerei in cauza. "In data de 29 noiembrie, in jurul orei 17.00, jandarmi din cadrul Compartimentului Prevenire si Combatere a Criminalitatii al Inspectoratului de Jandarmi Judetean (IJJ) Braila au depistat-o pe numita G. M., de 22 ani, care, in urma cu o zi, a obtinut un credit de aproximativ 20.000 lei. Din verificarile efectuate reiese faptul ca tinara a depus la sediul bancii o adeverinta de salariu si o copie autentificata a cartii sale de munca, ambele fiind falsificate", ne-a declarat purtatorul de cuvint al IJJ Braila, capitan Iulian Timofei.
Luata la intrebari de jandarmi, tinara a dat-o din colt in colt spunind ca nu prea si-a dat seama ce face, dar pentru ca avea nevoie de bani s-a folosit de aceasta metoda frauduloasa. Primele cercetari au scos la iveala faptul ca braileanca nici macar nu avea carte de munca, pentru ca nu fusese niciodata angajata a vreunei institutii.
Pentru fapta sa, jandarmii i-au intocmit suspectei actele premergatoare inceperii urmaririi penale, sub aspectul savirsirii infractiunilor de inselaciune si uz de fals, care au fost inaintate, impreuna cu persoana in cauza, Inspectoratului de Politie al Judetului Braila. In prezent, politistii continua cercetarile in vederea identificarii tuturor persoanelor implicate si probarea intregii activitati infractionale, tinara riscind pina la 12 ani de inchisoare.
Tepari pe banda rulata
In ultima vreme, mai multi brailenii s-au gindit ca pot face rost de bani pacalind banca, dar in final au ajuns pe mina politistilor, care i-au deferit instantei. Zeci de persoane au fost trimise in judecata pentru comiterea infractiunilor de inselaciune, fals si uz de fals.
Printre acestea se numara si doi indivizi care au pus la cale o escrocherie de proportii, prin care au pagubit o unitate bancara cu aproape 2 miliarde de lei vechi. Aceasta este, de altfel, cea mai mare teapa din categoria creditelor obtinute cu acte false, banca acordind in mod defectuos 57 de credite. Cei doi tepari au cumparat o societate prin care au eliberat adeverinte de salariu unor angajati fictivi. In doar doua luni, in perioada august - octombrie 2006, ei au convins 36 de persoane sa solicite credite, folosindu-se de documente false. Ancheta in acest caz a fost definitivata recent de Parchetul de pe linga Judecatoria Braila, inculpatii fiind trimisi in judecata pentru inselaciune, fals si uz de fals.
In aprilie 2006, un alt individ a folosit aceeasi metoda pentru a pune mina pe niste bani. Sancar Stoica a pacalit o unitate bancara la propunerea unui individ pe care oamenii legii n-au reusit sa-l gaseasca, poreclit "Potaie". Dupa ce a primit adeverinta falsa din care reiesea ca este angajat al unei societati brailene, Sancar a mers la banca si a solicitat un credit de 3.400 de lei, necesar achizitionarii de bunuri de la SC "Altex" SA. La termenul stabilit de banca, el s-a intilnit cu "Potaie" si a reusit sa puna mina pe produsele "Altex", pe care le-au impartit. Dupa o luna, reprezentantul bancii si-a dat seama ca adeverinta lui Sancar Stoica e falsa, motiv pentru care a sesizat Politia. In urma anchetei, Sancar Stoica a fost trimis in judecata, pentru inselaciune si uz de fals, complicele sau fiind insa de negasit.
Luna trecuta, a fost dat pe mina judecatorilor si Jenel Gheorghe, in virsta de 50 de ani, care, in februarie 2007, a incercat sa pacaleasca o banca depunind o adeverinta falsa de salariu si o copie a cartii de munca, pentru a obtine un credit. Teparul urmeaza sa fie judecat in lipsa deoarece se sustrage urmaririi penale. In "afacere" a fost implicat si Ionut Radulescu, 27 de ani, care a fost pus sub acuzatie pentru fals si complicitate la tentativa de fraudare.