Balta Albă – o altfel de lume | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Balta Albă – o altfel de lume

Ziarul „Obiectiv – Vocea Brăilei” a inițiat o nouă rubrică, „Să iubim natura”, cu articole scrise și documentate de Marius Vernescu. Membru al Societății Ornitologice Române (SOR) din 1997, Vernescu este coordonator al Sucursalei din Brăila din anul 2012 și până în prezent. Ca membru SOR, Marius Vernescu a luat parte la diverse proiecte de voluntariat, atât în județul Brăila cât și în țară. De asemenea în cadrul SOR a fost implicat în diverse proiecte ca expert ornitolog în decursul anilor. Totodată, Marius Vernescu a lucrat alături de profesorii de la Universitatea Ecologică din București la întocmirea Planului de Management al Luncii Buzăului, dar și în alte proiecte de monitorizare a păsărilor.

 

Atunci când vreau să fac un traseu mai îndepărtat, aleg Balta Albă, popas de hrănire, odihnă și cuibărire pentru importante efective de păsări, atât în perioadele calde ale anului cât și iarna. Putem admira aici specii rare precum gâsca cu gâtul roșu, lebede de iarnă, ledede mici, codalb etc.

Se poate ajunge pe două trasee în apropierea bălții: primul este la limita dintre județele Brăila și Buzău, iar al doilea este prin localitatea Balta Albă, traseu ce merge spre Amara.

Balta Albă face parte din Aria Protejată ROSCI0005 Balta Albă - Amara – Jirlău – Lacul Sărat Câineni, aici fiind protejate două tipuri de habitate. În plus, sunt protejate: popândăul, țestoasa de apă, buhaiul de baltă cu burtă roșie, două specii de pești – zvârluga și țiparul, trei specii de insecte (Lycaena dispar, Pholidoptera transsylvanica, Callimorpha quadripunctaria) și alte 17 specii de floră și faună. Tot aici este și a doua arie protejată ROSPA0004 Balta Albă - Amara - Jirlău, declarată pentru aproximativ 120 de specii de păsări.

Am reușit acum o săptămână să ajung la Balta Albă, pe un vânt puternic, după o noapte în care plouase foarte mult și după o luptă de mulți kilometri prin noroi. Am văzut pentru prima dată dumbrăveancă (Coracias garullus), dar și codalbul (Haliaeetus albicilla), acesta fiind observat la fiecare ieșire în această zonă. Îngrijorător pentru mine, ca ornitolog, este faptul că într-o zonă, unde în alți ani am văzut în jur de 100 exemplare de ciovlică ruginie (Glareola pratincola), acum nu mai cuibărește nici o pereche (posibil din cauza pășunatului). Pereții înalți de pământ teresat sunt întotdeauna loc de cuibărire pentru câteva specii de păsări, de la cucuvele (Athene noctua), vânturel roșu (Falco tinnunculus) sau mai nou, prigorii (Merops apiaster), alături de lăstuni de mal (Riparia riparia).

Pe timp de iarnă puteți admira gârlița mare (Anser albifrons), estimată de mine la aproximativ 10-15.000 de exemplare, dar sigur vin aici mult mai multe. Pasionații de fotografie, de birdwatch, dar și simpli iubitori de natură vor fi impresionați de această baltă în orice anotimp, de peisajele unice, de păsările rare, de fluturii frumos colorați, de reptile și mamifere.

Ca multe alte zone frumoase din județul nostru, Balta Albă este puțin exploatată din punct de vedere turistic. Cu toate că aici există un popas înainte de intrarea în localitatea Balta Albă, consider că este prea puțin pentru cei ce doresc cu adevărat să petreacă câteva ore sau chiar câteva zile aici pentru a admira ornitofauna sau pentru a face baie la o piscină. Zona merită puțină atenție din partea celor care o au în grijă. Ar trebui montate câteva observatoare ornitologice, astfel mulți iubitori de păsări din țară ar veni mai des, dar și panouri cu speciile de păsări și cu importanța zonei din punct de vedere avifaunistic.

Și pentru că merg acolo pentru păsări, pot să vă spun că putem petrece câteva ore în natură, ascultând păsările și fotografiind peisaje unice. Vă provoc la o ieșire în natură, un pic mai departe de oraș, unde puteți merge să stați câteva ore, fie pe o pătură la aer, fie la plajă în popasul despre care v-am povestit mai sus sau chiar la o plimbare cu barca pe această baltă.

Mergând destul de des în aceste zone interesante din punct de vedere al biodiversității, oricând pot aduce în discuție și unele probleme întâlnite. În acest moment, o problemă importantă este secarea unei mari părți din această baltă, din cauza lipsei precipitațiilor de peste iarnă.

Am considerat că în articolele mele, despre locurile deosebite din județul nostru, pot prezenta ce este frumos, atât prin transmiterea unor informații interesante cât și prin publicarea unor fotografii.

Am primit semnale în urma articolelor publicate anterior, în mediu online, despre ceea ce fac anumiți cetățeni în aceste locuri frumoase, de la spălat cisterne, deversat pesticide sau tot felul de deșeuri la braconaj sau la alte astfel de acte ilegale. Persoanele care semnalează aceste activități ce aduc atingere biodiversității ar trebui să anunțe imediat organele abilitate, pentru ca astfel să se ia măsurile necesare și corecte contra celor certați cu legea. Eu când merg într-o astfel de zonă, dacă aș vedea o astfel de activitate cu impact asura biodiversității, aș anunța imediat Poliția sau Garda de Mediu, dar nu pot fi peste tot și, dacă iubim natura, trebuie să o și protejăm, nu se poate să scriem în online că se fac tot felul de ilegalități și să așteptăm să anunțe altcineva. Este datoria noastră, a tuturor, să semnalăm aceste probleme dacă suntem în acel moment martori la astfel de evenimente.

În continuare voi milita pentru ieșiri în natură, să vedeți acest spectacol oferit de păsări și să lăsați liniștea unei case în care stați confortabil și unde doar admirați ceea ce postează unii despre locurile frumoase din Brăila.

Aștept cu interes mesaje de la cei care au citit aceste articole și care au ieșit în natură, pentru a împărtăși impresiile în urma contactului cu natura sălbatică.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro