Astfel, democrat-liberalul a explicat că, deşi Biroul Politic Judeţean al PDL Brăila a aprobat candidatura lui pentru funcţia de primar la alegerile din 2012, hotărârea nu este definitivă, totul depinzând de poziţionarea lui în sondaje. "Ştiţi bine şi nu mă dezic, am spus-o şi chiar s-a aprobat şi-n Biroul Permanent Judeţean, ca în 2012 să candidez pentru Primăria Municipiului Brăila. Dar va fi foarte important cum vom sta cu procentele-n sondaje. Este foarte important acest lucru! Dacă eu voi constata că stau prost în sondaje, nu are rost să risc sau să cheltuiesc bani, timp şi nervi ca să candidez, când ştiu că nu câştig", a precizat Balcan.
În ceea ce priveşte targeturile legislative ale noii sesiuni parlamentare, deputatul brăilean a pus pe primul loc revizuirea Constituţiei: "Ştiţi bine că, în noiembrie 2009, a avut loc un referendum pentru a se face reducerea numărului de parlamentari şi Parlament unicameral (...) Cred că aceasta este o soluţie politică foarte bună. De altfel, şi Curtea Constituţională a confirmat acest rezultat al referendumului şi zic eu că, în 2012, putem trece la un Parlament unicameral."
Deficit bugetar de 3%
Al doilea obiectiv enumerat de Balcan îl reprezintă Legea bugetului de stat pe 2012. Pe marginea acestui subiect, democrat-liberalul a precizat că Guvernul doreşte ca, în 2012, să obţină un deficit bugetar de 3%, iar în perioada 2013-2014, un deficit bugetar de 2,5%. "Aici aş face câteva menţiuni, şi anume că s-a ţinut cont, în primul rând, de înţelegerile pe care Guvernul României le-a avut cu Uniunea Europeană, cu Banca Mondială şi Fondul Monetar Internaţional. Această strategie este făcută până în anul 2014. Se doreşte ca în 2012 să avem un deficit bugetar de 3%, iar începând cu 2013-2014, un deficit bugetar de 2,5%", a declarat Viorel Balcan.
O altă ţintă legislativă importantă, expusă de Balcan, este Legea bugetului de asigurări sociale pe 2012. Cu privire la această Lege, deputatul brăilean a precizat că se încearcă eradicarea "pomenilor electorale": "Vreau să vă spun că se încearcă reducerea ajutoarelor sociale, aşa-ziselor «pomeni electorale». Sigur că aceste ajutoare trebuie să le primească numai cei care au nevoie de ele şi nu să dăm, după cum ştim în campaniile electorale, sume enorme, pentru că statul nu mai are această posibilitate. Avem peste 8 milioane de asistaţi sociali, avem peste 1,3 milioane de cetăţeni care stau acasă. De fapt, ce s-a întâmplat? S-a încurajat nemunca! Asta trebuie să reţinem, pentru că nu mai putem să ne permitem acest «lux»."
De asemenea, Viorel Balcan a făcut şi un scurt comentariu pe seama intens dezbătutului subiect al comasării alegerilor electorale cu cele parlamentare. Întrebat de presă dacă Guvernul ar putea ajunge la asumarea răspunderii pe această modificare legislativă, Balcan a răspuns: "Eu zic că nu, pentru că, din ceea ce ştim şi putem să vă spunem, şi PNL-ul şi PSD-ul, la modul tacit, acceptă să ducă alegerile locale spre noiembrie."