"Baietii destepti", alungati de pe piata de electricitate | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

"Baietii destepti", alungati de pe piata de electricitate

Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) intentioneaza sa supuna aprobarii Guvernului, in sedinta din aceasta saptamana, proiectul de hotarire privind infiintarea companiei nationale energetice. Conducerea autoritatii a anuntat ca au avut loc mai multe intilniri cu reprezentantii Federatiei Patronale Energetice, cea mai recenta avind loc la finele saptaminii trecute, ocazie cu care le-a prezentat sindicalistilor avantajele infiintarii companiei.
Institutia sustine ca viitoarea structura corespunde tendintelor europene in domeniu, de fuziune pe verticala a companiilor energetice, de la exploatarea materiei prime si productia energiei electrice la furnizarea si distributia acesteia.
Principalele avantaje ale constituirii companiei ar fi, conform AVAS, anvergura regionala a acesteia, un control mult mai bun al costurilor, cresterea tranzactiilor pe OPCOM, operatorul pietei de electricitate, cu 7-8 puncte, la circa 30%, si un rating de companie ridicat, care va permite contractarea de credite, in conditii avantajoase, pentru retehnologizare si investitii greenfield.
Presedintele Federatiei Patronale Energetice, Ioan Dan Gheorghiu, sustine, potrivit comunicatului AVAS, infiintarea Companiei Nationale Energetice, ca o solutie viabila pentru consolidarea competitivitatii sectorului de profil.
De altfel, si Blocul National Sindical sustine acest proiect: "Apreciem intentia Guvernului de constituire a unei Companii Nationale de Electricitate, care sa joace un rol important pe piata nationala si regionala de energie electrica. Am sustinut, de asemenea, ideea infiintarii in regim de urgenta a companiei, in caz contrar solicitind AVAS sa utilizeze resursele disponibile din privatizarea distributiilor pentru modernizarea SC “Electrica” SA si filialele sale", se arata intr-un comunicat al BNS. De asemenea, in acelasi material se precizeaza ca in cazul infiintarii companiei de electricitate, BNS considera necesar ca Guvernul si celelalte institutii abilitate sa ia masuri pentru mentinerea autonomiei financiare si juridice a tuturor filialelor care intra in componenta companiei (SC Hidroelectrica SA, SC Turceni SA, SC Rovinari SA si societatile din domeniul distributiei, furnizarii, etc), revizuirea modului in care producatorii din cadrul viitoarei companii valorifica energia electrica in piata, astfel incit contracte incheiate intre acestia cu asa-zisii "baieti destepti" sa nu mai existe. In plus, BNS a cerut si alocarea unor cantitati mai mari de energie electrica produsa de catre viitoarea companie pentru consumatorii casnici, intreprinderi mici si mijlocii si mentinerea tarifelor egale la acesti consumatori pe tot teritoriul Romaniei, internalizarea serviciilor energetice in cadrul societatilor pe care le deservesc.
Reamintim ca AVAS a lansat, la jumatatea lunii iulie, in dezbatere publica, proiectul de Hotarire de Guvern (HG) privind infiintarea companiei energetice integrate. In baza documentului, AVAS va prelua de la Ministerul Economiei si Finantelor 361,98 milioane de actiuni "Hidroelectrica", in valoare de zece lei fiecare. De asemenea, capitalul "Electrica" ar urma sa fie majorat cu aportul in natura al AVAS, reprezentat de pachetele integrale de actiuni nominative detinute de stat la "Hidroelectrica" si la complexurile energetice Rovinari si Turceni. "Electrica" va emite, in schimbul actiunilor la cei trei producatori de energie, noi actiuni, care vor reveni AVAS. Compania energetica integrata va avea o valoare cuprinsa intre 20 si 24 miliarde de euro si o profitabilitate ridicata, care va creste progresiv si va ajunge in 2012, potrivit autoritatilor, la 800 de milioane de euro.
Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului este actionarul majoritar al Electrica si al celor doua complexuri energetice.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro