Badalan se vrea judecat cit mai repede in dosarul "Tofan", pentru a-si dovedi nevinovatia | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Badalan se vrea judecat cit mai repede in dosarul "Tofan", pentru a-si dovedi nevinovatia

Candidatul PDL pentru Camera Deputatilor Eugen Badalan are, in aceste zile, nu numai grija campaniei electorale in care este implicat, ci si a procesului in care este cercetat, alaturi de alte persoane, pentru producerea unui prejudiciu peste 40 de miliarde
lei vechi, Ministerului Apararii, in urma unei afaceri cu firma Tofan.
Procesul dureaza insa mai mult decit s-ar fi asteptat inculpatii, in contextul in care, timp de citeva luni, s-a asteptat o decizie cu privire la instanta competenta sa judece acest proces: cea militara, pentru ca la momentul savirsirii faptelor, inculpatii erau militari sau cea civila, pentru ca la acest moment, cind se judeca, ei au fost trecuti in rezerva.

Badalan, la mina procurorilor militari

Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a respins, marti, exceptia ridicata in procesul in care fostul sef al Statului Major General, Eugen Badalan, este judecat, alaturi de alti fosti ofiteri, pentru abuz in serviciu. Magistratii CCR au luat in discutie exceptia ridicata in procesul amintit, referitoare la competenta procurorilor militari de a mai ancheta militari care au devenit civili pe parcursul anchetei, dupa ce avocatii au sustinut ca deoarece Badalan si ceilalti inculpati au fost trecuti in rezerva, ei sint cetateni obisnuiti si ar trebui judecati de o instanta inferioara si sa beneficieze de toate cele trei faze ale unui proces: fond, apel, recurs.
Reamintim ca in aprilie, Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a respins recursul procurorilor la decizia Sectiei Penale a ICCJ din 19 martie, potrivit careia s-a hotarit sesizarea Curtii Constitutionale cu exceptia ridicata de avocatul lui Neculae Otelea, inculpat alaturi de Eugen Badalan si suspendarea procesului.
DNA ii acuza pe fostii sefi ai Statului Major, general (r) Mihail Popescu si Eugen Badalan si pe alti patru inculpati ca au subevaluat preturile la deseurile metalice rezultate din dezmembrarea tehnicii militare si au acceptat preturi supraevaluate la anvelope in contractul incheiat cu SC Tofan. In acest dosar au mai fost trimisi in judecata, in decembrie anul trecut, generalul (r) Neculae Otelea, fost sef Serviciu Logistic in cadrul S.M.F.T. in perioada 2001- 2004, colonel (r) Toader Mandea, fost sef Serviciu financiar-contabil al S.M.F.T. in perioada 2000-2004, colonel (r) Eugen Calcan, fost sef Serviciu Logistic al S.M.F.T. in perioada 2000-2001, Simion Linca, fost sef al Biroului juridic si de drept umanitar al S.M.F.T. in perioada 2001-2006.

"Noi am vrut sa se solutioneze cauza cit mai repede si uite ca se tot intinde"

"Prin depasirea fara drept a prevederilor contractului, s-a creat o paguba, conform expertizei efectuate in cauza, de 26.379.300.734 lei vechi. La aceasta se adauga si paguba produsa unitatii prin modul defectuos de negociere a preturilor si de derulare a contractului in limita valorica initiala, respectiv 17.738.821.157 lei vechi. Comparind valoarea anvelopelor predate cu sumele obtinute de SC Tofan Steel SRL de la unitatile de profil unde au fost predate tehnica nedezmembrata si deseurile, rezulta un beneficiu de peste 20 miliarde lei vechi. Practic, in ultimii trei ani de derulare a contractului (2001-2004) rolul SC Tofan Steel SRL a fost de simplu intermediar intre armata si societatile de preluare a materialelor refolosibile, incasind diferenta de pret", se arata in comunicatul de presa al DNA.
In ceea ce-l priveste, Eugen Badalan ne-a declarat, ieri, ca nu are nici un fel de emotii fata de decizia ce urma sa fie luata, dat fiind ca singurul lucru care-l intereseaza este ca procesul sa se judece si sa se dovedeasca odata pentru totdeauna nevinovatia sa: "Avocatul care a facut aceasta solicitare, ce a fost acceptata, nu a fost avocatul meu, nu eu am facut solicitarea de trimitere la Curtea Constitutionala. Pe mine ma interesa sa se judece de la bun inceput, sa se stabileasca odata pentru totdeauna despre ce este vorba, pentru ca in momentul in care nu numai ca ai sentimentul nevinovatiei, dar cind stii ca nu exista vinovatie, numai daca esti nebun cauti sa tergiversezi lucrurile. Noi nu am cautat asa ceva, noi am vrut sa se solutioneze cauza cit mai repede si uite ca se tot intinde. Pentru mine nu are absolut nici un fel de importanta unde se judeca, numai sa se judece odata si sa se termine acest proces. Toate bunurile acelea care au facut obiectul schimbului, in contabilitatea unitatilor militare erau luate in evidenta cu valoare zero. Pai, daca avea valoare zero, cum se putea produce o paguba la minister?! Cum sa vorbesti de o paguba, daca le-am dat pe alea, care aveau valoare zero si am luat pe ele ceva de valoare?".
Dupa redactarea motivarii deciziei CCR, dosarul va fi trimis la Inalta Curte de Casatie si Justitie, pentru reluarea procesului.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro