Bacteriile care ucid oameni în spitale | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Bacteriile care ucid oameni în spitale

Medicii susţin că problema este veche, că autorităţile o cunosc şi că fenomenul nu este specific ţării noastre, ci de amploare globală, chiar. Oricum, declaraţia de ieri, potrivit căreia trei persoane rănite în incendiul de la clubul Colectiv, fost internate la Spitalul de Arşi din Capitală, au murit din cauza infecţiilor a şocat.
„Am avut 26 de bolnavi internaţi în spital, din care au decedat şase iar care au decedat aproape sigur din cauza infecţiilor sunt trei bolnavi", a afirmat purtătorul de cuvânt al unităţii medicale, Adrian Stănculea. El a spus că pacienţi au decedat şi în străinătate şi a menţionat că mulţi dintre bolnavii care au plecat de la Spitalul de Arşi au plecat cu culturi sterile.

Infecţiile, la un nivel „acceptabil". Dar nu cu ţările civilizate

„Mulţi bolnavi care au plecat de aici au plecat cu culturi sterile de la noi. E drept că după aceea unele dintre culturi, înainte de a pleca, s-au pozitivat. La patru zile arăta că acolo există un grad de contaminare, dar există diferenţe între contaminare şi infecţie. Ceea ce le-a ieşit lor poate să arate că este contaminare, nu neapărat infecţie", a spus Stănculea. Potrivit acestuia, la Spitalul de Arşi există un grad de infecţie spitalicească în limite „acceptabile".
„Este un grad de infecţii spitaliceşti comparabil nu neapărat cu cele din ţările civilizate, dar în nişte limite acceptabile", a susţinut Stănculea. „Aceste infecţii sunt raportate lună de lună. Nu este o chestiune de ascuns. V-am spus că infecţiile există, ele se raportează. Şi în străinătate există infecţii. Doctorul Isacu care a venit aici a spus că şi în Franţa se confruntă cu aceleaşi probleme cu infecţiile. Cei de la Berlin şi ei au infecţii. Dacă ai mai multe filtre normal că riscurile sunt mai mici pentru pacienţi. (...) Noi am primit nişte pacienţi pe care i-am tratat maximal. Bolnavii aceştia au fost trataţi maximal la condiţiile din România. Au primit absolut tot ce au avut nevoie. Am avut tot ce ne-a trebuit. Ne-a ajutat acel program pe ATI. Nu neapărat că au fost din Colectiv, ci pentru că aşa tratăm toţi bolnavii arşi care vin. Toate spitalele au aceeaşi problemă, nu doar Spitalul de Arşi", a afirmat medicul.

Un spital nou pentru tratarea marilor arşi

Întrebat dacă a înştiinţat autorităţile în legătură cu realizarea unui spital nou pentru tratarea marilor arşi, Stănculea a răspuns: „Da, de nenumărate ori şi prim-ministrului şi ministrului Sănătăţii, la toată lumea, cum i-am prins. Le-am explicat care sunt condiţiile, le-am explicat cum trebuie să arate un centru de mari arşi, cum ar trebui organizată infrastructura pentru marii arşi în România. Toată lumea a spus: bine că ne-aţi zis să vedem ce putem să facem mai departe".
Stănculea a adăugat totodată că protocoalele nu salvează pacienţi. „Protocoalele nu salvează niciodată pacientul. Protocoalele sunt nişte chestii inventate de oamenii de afară care mai degrabă salvează medicul, nu pacientul. Protocolul se adaptează la fiecare bolnav în parte", a explicat el.

Sunt cele mai bune condiţii la ora actuală

Pe de altă parte, directorul medical al Spitalului de Arşi, Cristian Niţescu, a declarat într-o conferinţă de presă, că „întotdeauna" într-o secţie de terapie intensivă destinată marilor arşi există contaminare bacteriană şi, implicit, infecţii. „Plăgile se pot contamina. Nu mai există pielea proprie, nu mai există acea barieră care ţine microbii la distanţă şi atunci există această contaminare. Ideea este că întotdeauna într-o secţie de terapie intensivă a marelui ars există contaminare bacteriană şi, implicit, infecţie. De asta şi în cărţile de specialitate a doua etapă a pacientului, cronologic vorbind, a pacientului mare ars este infecţioasă. (...) În spital nu există niciun risc mai mare de contaminare cu infecţii decât în alte secţii de ATI din ţară. Pentru România, sunt cele mai bune condiţii la ora actuală", a susţinut medicul.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro