Bacteria ucigaşă a făcut o victimă la Brăila | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Bacteria ucigaşă a făcut o victimă la Brăila

Bacteria rezistentă la antibiotice Clostridium Difficile, care provoacă bolnavilor vărsături şi deshidratare, a fost depistată şi la Brăila. În luna martie, o pacientă în vârstă de 79 de ani, internată în Corpul B al Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Brăila, în secţia de Cardiologie, a fost infectată cu noul germene intra-spitalicesc. Medicii ne liniştesc şi spun că acum situaţia este sub control. Cazul a fost izolat, pacienta fiind vindecată din punct de vedere clinic şi externată. Din fericire, de la începutul anului şi până în prezent, la Brăila, acesta a fost singurul caz înregistrat, asta în contextul în care bacteria periculoasă a făcut sute de victime în spitalele din capitală şi Vaslui, unde s-a impus stare de alertă. "Există o metodologie de supraveghere a infecţiilor cu Clostridium Difficile, cu măsuri clare de prevenire, ce a fost pusă la dispoziţia unităţilor sanitare cu precădere a Spitalului Judeţean, unde avem secţii cu profil chirurgical. De la începutul anului şi până în prezent avem raportat un singur caz de infecţie nosocomială cu Clostridium Difficile la Spitalul Judeţean de Urgenţă Brăila. S-au luat măsuri în conformitate cu metodologia de supraveghere şi cazul a fost izolat", a declarat pentru "Obiectiv" dr. Andreia Gavrilescu, purtător de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Brăila.

Pacientul brăilean a fost vindecat

Medicii de la SJU Brăila au explicat că pacienta de 79 de ani contaminată cu bacteria Clostridium Difficile a prezentat sindrom diareic acut, afecţiune apărută pe fondul mai multor factori de risc pe care îi prezenta femeia. "S-a instituit tratament adecvat pentru infecţia cu acest germen, tratament stabilit în cadrul Secţiei de Boli Infecţioase. Evoluţia pacientei sub tratament, care a durat 10 zile, a fost favorabilă, astfel încât a putut fi externată vindecată din punct de vedere clinic. La externare, conform recomandărilor în vigoare în ceea ce priveşte infecţia cu Clostridium Difficile, a fost luată în evidenţă pentru a fi evaluată şi monitorizată, deoarece acest germene are un potenţial recidivant. În monitorizările ulterioare nu s-a mai raportat nicio manifestare clinică pentru a sugera apariţia recidivei", a exlicat purtătorul de cuvânt al unităţii spitaliceşti, dr. Alina Neacşu. Acesta a garantat că în urma apariţiei acestui caz, la nivelul Spitalului Judeţean de Urgenţă Brăila au fost luate toate măsurile ce se impun în caz de infecţie cu Clostridium Difficile. Măsuri, care se referă la respectarea tuturor etapelor de igienă şi control ale personalului şi ale aparţinatorilor, vizate şi aprobate de medicul şef SPCIN dr. Ileana Grecu, medic primar Boli Infecţioase, şi dr. Sergiu Tasinschi, medic specialist Epidemiologie. Dr. Alina Neacşu a mai subliniat că toate aceste măsuri de precauţie au fost discutate la nivelul întregii instituţii, cu întreg personalul.
Şeful Serviciului Supraveghere Boli Transmisibile din cadrul DSP Brăila, Andreia Gavrilescu, avertizează că cei predispuşi la infecţie sunt persoane în vârstă, internate pe termen lung şi care urmează tratamente îndelungate cu antibiotice. "Factorul principal este tratamentul cu antibiotice în exces, antibiotice care de multe ori nu sunt conform antibiogramei. Bacteria apare în special la persoane care suportă intervenţii chirurgicale. Imunitatea scăzută este un alt risc. Boala se manifestă ca o diaree rebelă la tratament", a lămurit dr. Gavrilescu.
Specialiştii din sănătate avertizează că infecţiile se transmit de la un pacient la altul, prin contactul direct cu lenjeria, mobilierul şi clanţele uşilor din spital. Tocmai de aceea, spun medicii, igiena şi dezinfecţiile frecvente cu clor sunt vitale.
Potrivit presei centrale, la nivel naţional, începutul acestui an este îngrijorător. În numai 4 luni, în unităţile sanitare din Bucureşti s-au înregistat tot atâtea cazuri cât într-un an întreg - 462 de pacienţi s-au infectat cu bacteria Clostridium. Aceleaşi surse spun că, la spitalul din Bârlad, jumătate din pacienţii contaminaţi au între 60 şi 85 de ani. Printre cei care au luat germenele se află şi o asistentă.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro