Mergi la conţinutul principal

Bacteria-prădătoare, noul antibiotic „viu”

O bacterie de tip „prădător” - care se hrănește cu alte bacterii – ar putea fi noua armă în lupta împotriva super-microbilor, spun cercetătorii britanici.

Experimentele au arătat că o doză de Bdellovibrio bacteriovorus se comportă ca un antibiotic viu, ajutând la eliminarea unor infecții ce ar putea fi letale, relatează BBC New.

În plus, studiile pe animale ar arăta că nu sunt nici efecte secundare.

Conform Digi 24, temerile în legătură cu o epocă mai mult sau mai puțin îndepărtată în care vor fi din ce în ce mai multe bacterii care vor dezvolta rezistență la antibiotice i-au făcut pe cercetători să încerce altfel de abordări.

Bdellovibrio este o bacterie care se mișcă foarte repede în mediu lichid și se strecoară în interiorul altei bacterii, devorându-și gazda din interior și crescând astfel în volum. De îndată ce și-a încheiat hrănirea, bacteria se divide și iese din gazda pe care tocmai a devorat-o.

Echipa de cercetători de la Imperial College London și Universitatea Nottingham au folosit Bdellovibrio bacteriovoruspentru a combate un germen comun care cauzează toxiinfecții alimentare. Bacteria Shigella îmbolnăvește, prin ingerarea alimentelor contaminate, 160 de milioane de oameni pe an, dintre care peste un milion mor.

Testele în laborator, efectuate pe porții de mâncare, au arătat că bacteria „prădătoare” a făcut ca populația de Shigella să se diminueze de 4.000 de ori. Alte teste, efectuate asupra puietului de pește, au arătat că odată introdusă bacteria „ucigașă” în eșantionul infectat, rata de supraviețuire a crescut de la 25 la 60 la sută.

Superbacteria ar fi eficientă și în cazul E. Coli și Salmonella.

În plus, alți cercetători au descoperit că bacteria-prădător se găsește în mod natural în corpurile noastre.

Cercetătorii cred că Bdellovibrio ar fi mai eficientă în tratarea rănilor infectate decât în cazul în care infecția ar fi răspândită în întregul corp, pentru că bacteria ucigașă poate fi mai ușor de injectat local.

Experții spun că abordarea este neobișnuită, dar nu trebuie trecută, totuși, cu vederea.

În orice caz, înainte de utilizarea terapeutică a acestei bacterii va fi nevoie de mai multe teste de siguranță.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro