Mergi la conţinutul principal

Bacteria Clostridium Perfringens încă prezintă valori fluctuante, în apele Dunării, dar situația pare să se normalizeze

„Fluctuații ale indicatorului microbiologic Clostridium Perfringens încă există pe fluviul Dunărea”, precizează reprezentanții companiei • cu toate acestea, apa livrată în rețea întrunește parametrii de potabilitate, neexistând niciun risc pentru sănătatea populației

 

Bacteria Perfringens Clostridium, cea care a tulburat, în ultimele zile, apele la Brăila, încă este depistată la valori peste limita normală în apele fluviului, informează, într-un comunicat, reprezentanții companiei de apă. Depășirile nu ar mai fi, însă, la fel de mari ca săptămâna trecută, când valorile erau de câteva ori peste limita normală, fapt ce a alarmat autoritățile locale. Apa livrată brăilenilor este, în continuare, potabilă, iar compania de apă a luat măsurile necesare pentru ca bacteria să nu apară și în apa de la robinet. 

Astfel, joi, 19 ianuarie, contactați de reporterii„Obiectiv - Vocea Brăilei”, reprezentanții Companiei de Utilități Publice (CUP) „Dunărea” Brăila ne-au trimis următorul comunicat:

Fluctuații ale indicatorului microbiologic Clostridium Perfringens încă există pe fluviul Dunărea. Recoltarea de probe din apa brută a fluviului, în vederea monitorizării acestei bacterii, se face de către societatea noastră săptămânal, în dreptul localității Stăncuța, și zilnic la captările de apă brută ale Stațiilor de Tratare Apă Potabilă Chiscani și Gropeni. Rezultatele monitorizării sunt comunicate la toate instituțiile implicate, conform celor stabilite în urma discuției cu Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Brăila de la sediul Instituției Prefectului Județul Brăila. Populația este informată zilnic asupra calității apei potabile prin ziarul „Obiectiv”, privind calitatea apei furnizate. Apa potabilă livrată populației a întrunit și întrunește parametrii de potabilitate, neexistând niciun risc pentru sănătatea populației. Compania de Utilități Publice „Dunărea” Brăila a luat măsurile necesare pentru ca acest indicator, Clostridium Perfringens, să nu apară în apa potabilă.

Reamintim că, încă din data de 6 ianuarie a.c., au fost constatate, în apa brută captată din Dunăre, creșteri ale valorilor înregistrate pentru bacteria Clostridium Perfringens, provenită, cel mai probabil, din fecalele animalelor. După câteva zile, după o serie de analize care au confirmat prezența bacteriei, compania a anunțat autoritățile competente. Acestea au luat notă de această situație și au dispus măsuri urgente pentru protejarea populației. 

Potrivit unui comunicat al Prefecturii Brăila, urmare a informării transmisă, în cursul serii de miercuri, 11 ianuarie, de către Direcția de Sănătate Publică Brăila, cu privire la faptul că operatorul unic Compania de Utilități Publice „Dunărea” Brăila a constatat o fluctuație a valorilor înregistrate pentru indicatorul Clostridium Perfringens în apa brută captată din Fluviul Dunărea la Stația de Tratare Apă Potabilă Gropeni, prefectul județului, Iulian Timofei, a convocat, la ora 20.30, o ședință de lucru cu reprezentanții conducerii Direcția de Sănătate Publică Brăila, Gărzii de Mediu - Comisariatul Județean Brăila, Serviciului de Gospodărire a Apelor Brăila, Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Dunărea” Brăila.

Prefectura a trimis informări primăriilor din localitățile riverane Dunării și a remis un comunicat prin care informa populația în legătură cu acest aspect.

„Apa potabilă furnizată populației a întrunit și întrunește parametrii de potabilitate, neexistând niciun risc pentru sănătatea populației. Operatorul unic Compania de Utilități Publice „Dunărea” Brăila a luat măsurile necesare pentru ca acest indicator, «Clostridium Perfringens», să nu apară în apa potabilă. Împreună cu specialiștii convocați la această ședință, au fost stabilite și principalele măsuri de strictă necesitate pentru informarea populației, transmise, tot în această seară, Unităților Administrativ Teritoriale riverane Fluviului Dunărea: evitarea consumului de apă brută din Dunăre, evitarea consumului de alimente în formă crudă dacă acestea au fost spălate în prealabil cu apă brută ce provine din Dunăre, iar în cazul apariției simptomelor specifice - diaree (la 6 - 24 ore de la contaminare, dar cel mai adesea 8 - 12 ore), dureri abdominale, se recomandă prezentarea la medicul de familie pentru stabilirea diagnosticului și recomandarea tratamentului optim”, a precizat, într-un comunicat, prefectul Iulian Timofei.

Joi, 12 ianuarie, a fost convocat Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Brăila, dispunându-se o monitorizare atentă a evoluției situației și aplicarea unor măsuri pentru protejarea populației.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

Arbo300x600

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro