Evenimentul organizat sub patronajul MAE are ca temă "Libertatea şi responsabilitatea în mass-media. Deontologie şi profesionalism faţă în faţă cu provocările noilor tehnologii ale comunicării" şi se desfăşoară în perioada 10-13 noiembrie la Bucureşti. Baconschi a fost invitat de onoare.
În debutul intervenţiei sale, ministrul Baconschi a salutat tema acestei ediţii: "Cred că libertatea şi responsabilitatea sunt cuvinte cheie în universul media şi în calitate de creştin-democrat pledez pentru echilibrul dintre libertate şi responsabilitate. Libertatea presei este evident, o garanţie a oricărei democraţii funcţionale; în acelaşi timp, nu putem să nu folosim această libertate pentru binele comun. Nu cred că este perimată ideea că presa trebuie să îşi asume acest rol de educator public, inclusiv în ceea ce priveşte promovarea unei culturi participative şi a responsabilităţii fiecărui cetăţean pentru binele comun. De aceea, într-o democraţie autentică este esenţial ca mass-media să nu confunde libertatea de informare cu propaganda politică şi, totodată, să nu înlocuiască critica constructivă cu mesaje alarmiste şi pesimiste generalizate. Libertatea de a informa implică şi responsabilitatea selecţiei unor teme de interes real".
„Presa din România a început să prezinte cazuri de derapaj - atât ale reprezentanţilor unor instituţii ale statului, cât şi ale cetăţenilor obişnuiţi, aşa că încurajez cu această ocazie eforturile presei noastre de a descuraja lipsa de bun simţ", a continuat şeful diplomaţiei române referitor la rolul presei în societate.
De asemenea, ministrul Afacerilor Externe a subliniat funcţia presei de promotor al solidarităţii în cadrul societăţii: „Apreciez eforturile presei noastre de a induce un sentiment de solidaritate cu persoanele aflate în dificultate, fie cazuri individuale, fie în urma unor dezastre naturale. Mi se pare că această ancoră a solidarităţii este o valoare centrală în orice democraţie".
Ministrul Baconschi a adus în discuţie şi noile provocări cărora mijloacele de informare în masă trebuie să le facă faţă: „Presa însăşi se află, aşa cum ştiţi mai bine decât mine, în faţa unor provocări legate de new media şi new media obligă mijloacele clasice de informare să îşi reconsidere rolul. New media sunt, aşa cum am văzut în revoltele arabe, un catalizator al mişcării social-politice de amploare, new media ne oferă şi mai multă informaţie, mai multă ca oricând, prea multă pe alocuri, întrucât cantitatea nu garantează calitatea. De aceea cred că e crucial să validăm informaţia şi prin ea responsabilitatea fiecărui jurnalist. Adică mai multă libertate înseamnă în mod evident şi mai multă responsabilitate."
„New media au mai produs o mutaţie, şi anume modul în care guvernaţii comunică cu opinia publică. Este vorba despre mai multă transparenţă,care a devenit posibilă şi necesară, de informarea în timp real, elemente care pot fi văzute ca o contribuţie la consolidarea democraţiei pe ansamblu", a declarat ministrul Baconschi.
La finalul intervenţiei sale, ministru Teodor Baconschi a avut un scurt dialog cu jurnaliştii străini prezenţi pe teme de actualitate europeană.
La eveniment participă peste 100 de jurnalişti din 21 de state europene, membre ale Uniunii Europene şi din afara ei, care vor avea astfel ocazia să cunoască nemijlocit România şi să intre în contact cu reprezentanţi ai instituţiilor româneşti.
Evenimentul este organizat de reprezentanţii Asociaţiei Ziariştilor Independenţi din România (AZIR) - secţia română a Asociaţiei Jurnaliştilor Europeni (AEJ), fondată în 1962, cu sediul la Bruxelles. Prin obiectivele sale AEJ urmăreşte să contribuie la apărarea libertăţii de exprimare şi a libertăţii presei în Europa şi pentru promovarea integrării şi crearea de contacte între reprezentanţii presei la nivel european. La rândul său, AZIR acţionează pentru profesionalizarea jurnalismului românesc, prezentarea problemelor libertăţii presei şi ale deontologiei profesionale în jurnalismul românesc, precum şi pentru influenţarea deciziilor europene care privesc România şi jurnalişti români.
Ediţii precedente ale Congresului anual al Asociaţiei Jurnaliştilor Europeni au fost organizate la Patras, Atena, Dublin, Bratislava, Kosice, Linz, Masstricht etc.
Comentarii
Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.