Mergi la conţinutul principal

Bacalaureatul la română, subiecte generoase

• Slavici sau Rebreanu la Real, Preda la Uman • la subiectul al treilea, candidaţii de la profilul real au avut de caracterizat un personaj, la alegere, dintr-o operă aparţinând lui Ioan Slavici (“Moara cu noroc”) sau Liviu Rebreanu (“Ion”) • elevii de la profilul uman au avut de caracterizat relaţia dintre două personaje din “Moromeţii” de Marin Preda • “Subiectele au fost generoase”, sunt de părere profesorii de specialitate • bacalaureatul continuă mâine, cu proba la matematică şi istorie

 

Liceenii au trecut, ieri, prin emoţiile primei probe scrise din cadrul examenului de bacalaureat, cea la limba şi literatura română. Proba s-a desfăşurat în 5 centre de examen, şi anume: “Murgoci”, “Bălcescu”, “Ed. Nicolau”, “Perpessicius” şi “Iorga”. Testarea a început la ora 09.00. Examenul a constat în trei subiecte, fiecare cu 30 de puncte, candidaţii având la dispoziţie 180 de minute pentru a le rezolva.

Potrivit subiectelor postate pe site-ul Ministerului Educaţiei, la profilul Real, la subiectul I, elevii au avut mai multe cerinţe pe baza unui text la prima vedere - poezia “Alt cântec” de Adrian Maniu. Printre cerinţe, candidaţii a avut de explicat rolul cratimei în text şi de ilustrat două trăsături ale genului liric. La subiectul II, elevii au avut de scris un text argumentativ despre rolul comunicării în reuşita unui proiect de echipă. La subiectul III, aceştia au avut de caracterizat un personaj, la alegere, dintr-o operă aparţinând lui Ioan Slavici (“Moara cu noroc”) sau Liviu Rebreanu (“Ion”).

La ieşirea din sălile de examen, elevii de la Real se declarau încântaţi de subiectele primite. “A fost bine. A fost uşor, ne aşteptam să pice cu totul altceva, ceva mai greu. Ne-a picat caracterizarea unui personaj dintr-o nuvelă de Slavici sau dintr-un roman de-a lui Liviu Rebreanu. A fost super, a fost exact ce mi-aş fi dorit. Mă aştept la o notă de la 8 în sus”, spunea Elena S.

“A fost ok, nu mi-a plăcut subiectul I că a fost poezie. Subiectul II a fost accesibil, iar la partea a treia am ales «Ion». Sper să iau o notă bună. La facultate vreau la Arhitectură Navală şi 50% contează media de la bac, deci am nevoie de note mari. Urmează probele la mate şi biologie”, mărturisea Ana P.

A dat mai uşor decât mă aşteptam pentru că toată lumea se aştepta să pice poezie şi a picat «Moara cu noroc» sau «Ion» şi când am văzut caracterizare de personaje m-am bucurat şi chiar am ştiut cel mai bine. M-am încadrat şi la tehnoredactare şi, per total, a fost uşor. La facultate vreau la Politehnică”, afirma Cătălin B.

La profilul Uman, la primul subiect candidaţii au avut de rezolvat mai multe exerciţii pe marginea poeziei “Vocula” de Ion Vinea. Aici cerinţele au vizat, printre altele, numirea unor sinonime şi prezentarea semnificaţiei a două figuri de stil. La subiectul al doilea, liceenii au avut de redactat un text de tip argumentativ de 150-300 de cuvinte despre utilitatea activităţilor extraşcolare în educaţia cinematografică. La ultimul subiect, elevii au avut de caracterizat relaţia dintre două personaje din romanul “Moromeţii” de Marin Preda.

Absolvenţii de uman au fost şi ei de părere că subiectele de anul acesta au fost uşoare. “Am crezut că o să pice «Enigma Otiliei» sau «Iona» dar m-am bucurat şi la «Moromeţii» pentru că era foarte uşor. M-am pregătit mult pentru bac şi profesorii de la clasă ne-au ajutat şi ne-am mobilizat bine. Mă aştept la o notă peste 8,5 sau 9. Singura probă la care am avut emoţii a fost la română, acum la istorie şi la sociologie nu îmi mai fac griji. După bac vreau la facultatea de limbi străine, specializarea engleză-suedeză”, ne-a spus Andrada B.

De aceeaşi părere a fost şi colega ei, Diana Ş: “A fost ok. Dintre toate romanele acesta era pe placul meu. A fost mai uşor decât anul trecut, mai uşor decât la simulări. Mă aştept la o notă bună. Mai am istoria şi logica. Mai departe vreau în Anglia, la crimă şi investigaţie”.

“A fost super simplu. «Moromeţii» cred că îl ştiu toţi elevii, e unul dintre romanele pe care le înveţi printre primele şi chiar e şi un subiect frumos. Am rezolvat toate subiectele şi eu zic că sigur iau peste 9. Nu am emoţii nici la celelalte probe că am învăţat foarte mult”, ne-a declarat Daniela D.

 

Nota de trecere se poate obţine foarte uşor

Profesorii de specialitate au apreciat subiectele de anul acesta de la proba de limba şi literatura română ca fiind generoase, absolvenţii de liceu putând să obţină cu uşurinţă nota de trecere.

“Dincolo de faptul că structura era extrem de cunoscută de către toţi copiii, conţinutul nu cred că a pus dificultăţi nici celor de la profilul real, nici celor de la profilul uman. Textele au fost generoase şi mesajele poetice, la primul subiect, uşor de decodificat. La subictul al doilea puţin mai dificil a fost, şi era firesc să fie aşa, la uman, dar nu extrem de dificil. La partea a treia, partea de eseu, textele sunt dintre cele foarte cunoscute şi destul de uşor de abordat. În ciuda faptului că aveau de caracterizat un personaj chiar şi cei mai slab pregătiţi au putut să prezinte subiectul. Ne aştepăm la rezultate frumoase”, ne-a declarat Georgiana Troia, inspector de limba şi literatura română în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Brăila.

Reamintim că la nivelul judeţului Brăila, potrivit centralizării Inspectoratului Şcolar, sesiunea aceasta s-au înscris pentru a susţine examenul maturităţii 1.632 de elevi, dintre care 1.411 din seria curentă şi 221 din cele anterioare. Potrivit conducerii instituţiei, examenul s-a desfăşurat în condiţii optime, fără să se înregistreze incidente sau tentative de fraudă.

Examenul va continua mâine cu proba obligatorie a profilului, matematică (real) sau istorie (uman). Ultima probă scrisă, cea la alegere a profilului şi specializării, este programată vineri, 30 iunie. La această testare, elevii au avut posibilitatea să aleagă între geografie, fizică, chimie, biologie, informatică, logică, psihologie, economie, sociologie sau filosofie.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro