Bacalaureatul de toamnă. Subiecte accesibile la matematică şi istorie | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Bacalaureatul de toamnă. Subiecte accesibile la matematică şi istorie

Ieri, abolvenţii de liceu au susţinut cea de-a doua probă scrisă din cadrul bacalaureatului de toamnă - proba obligatorie a profilului adică matematică pentru cei de la profilul real, tehnologic şi pedagogic şi istorie pentru cei de la uman.
Potrivit informaţiilor comunicate de Inspectoratul Şcolar Judeţean Brăila, la această probă s-au înscris 372 de candidaţi, 325 fiind prezenţi şi 47 absenţi. La centrul de examen "Grigore Moisil" au intrat în sală 171 de elevi, iar la centrul "Anghel Saligny", alţi 174.
La istorie au participat 78 de absolvenţi de liceu, iar la matematică 247 împărţiţi astfel: 49 la mate-info, 37 la ştiinţe ale naturii, 157 la tehnologic şi 4 la pedagogic. La fel ca la proba la limba română, niciun elev nu a fost eliminat din sală.
În ceea ce priveşte subiectele, ele au fost accesibile, cerinţele au fost clar formulate şi au respectat programa şi nivelul de dificultate pentru fiecare profil.
La matematică, subiectele au fost structurate în trei părţi, fiecare având 30 de puncte. Prima parte a avut 6 execiţii, cea de-a doua 2 exerciţii cu câte 3 cerinţe fiecare, iar cea de-a treia 2 exerciţii (funcţii) tot cu câte trei cerinţe.
"Spiritul subiectului este acelaşi ca şi în model, respectă programa de examen, nu văd nicio ambiguitate în enunţ. Singura chestie avantajoasă pe care o văd la momentul acesta este aceea că cei care au dat examenul acum la matematică la toate cele patru profiluri este că ei deja au avut avantajul să vadă subiectele de la sesiunea specială, de la sesiunea din iulie, subiect de rezervă din iulie, deci ei au avut puţin acces la câteva subiecte oficiale de anul acesta. Ca nivel de dificultate subiectele sunt de nivel mediu. Nota 5 e vizibilă, dar în Brăila, din păcate, stăm prost pe zona de mate tehnologic şi acolo avem rezultatele mai slabe. Dar dacă au instat pe zona asta şi au mai lucrat eu cred că ar trebui să ia 5", a declarat Cătălin Stănică, inspector de matematică.
La profilul uman, subiectele la istorie au fost de asemenea accesibile. Ele au fost împărţite tot în trei părţi a câte 30 de puncte. La primul subiect candidaţii au avut de rezolvat 7 cerinţe pe marginea unor fragmente din textele "Istoria medie a României" de Şt. Ştefănescu şi K. Hitchins "România 1866-1947". La subiectul a doilea au avut de rezolvat 6 cerinţe pe baza textului "Istoria constituţională a României (1859-1991) de E. Focşeneanu. La subiectul al treilea ei au avut de elaborat un eseu privind evoluţia spaţiului românesc în secolele al XVIII-lea - al XIX-lea.
Vineri, 26 august, va avea loc ultima probă scrisă din cadrul celei de-a doua sesiuni a bacalaureatului, proba la alegere a profilului: geografie, fizică, chimie, biologie, economie, informatică, sociologie, filosofie, logică sau psihologie.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro