Săptămâna aceasta încep probele scrise din cadrul celei de-a doua sesiuni a bacalaureatului. La Brăila, conform informaţiilor furnizate de Inspectoratul Şcolar Judeţean, un număr de 565 de candidaţi vor simţi din nou emoţiile examenului.
Testele scrise debutează astăzi cu proba la limba şi literatura română, unde s-au înscris 347 de absolvenţi de liceu care nu au promovat în sesiunea iunie-iulie sau în sesiunile anterioare. Ei au fost repartizaţi în două centre de examen: Centrul nr. 1 - Liceul Tehnologic "Anghel Saligny" şi Centrul nr. 2 - Liceul Tehnologic "Grigore Moisil".
BAC-ul va continua cu proba obligatorie a profilului - 24 august, iar pe 26 august se va susţine proba la alegere a profilului şi specializării. Rezultatele vor fi afişate pe 29 august, până la ora 16.00, iar contestaţiile se vor depune în aceeaşi zi până la ora 20.00. Rezultatele finale se vor afişa pe 1 septembrie.
Reamintim că în perioada 16-19 august s-au desfăşurat examenele orale la care s-au înscris 199 de candidaţi pentru proba de evaluarea competenţelor în limba română, tot 199 la cea a competenţelor într-o limbă de circulaţie internaţională (165 la engleză, 32 la franceză şi 2 la rusă) şi 201 la proba digitală.
Anul trecut s-au încris să mai susţină o dată BAC-ul aproximativ 700 de candidaţi. Rata de promovabilitate a fost de 26,18%, puţin peste media pe ţară - 25,67%. Niciun candidat nu a reuşit să obţină notă peste 9, cea mai mare notă fiind 8,86, iar cele mai multe medii au fost în intervalul 6 şi 6,99.
Reguli care trebuie respectate în sala de examen
Conform metodologiei de organizare şi desfăşurare a examenului de bacalaureat, este interzis accesul candidaţilor în săli cu manuale, dicţionare, notiţe, însemnări etc. care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor. De asemenea, sunt interzise telefoane mobile sau orice mijloc electronic de calcul/comunicare. În timpul probei, candidatilor le este interzis să comunice între ei sau cu exteriorul, să transmită ori să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notiţe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru comunicare în interior sau cu exteriorul.
Cei care nu respectă aceste reguli vor fi eliminaţi din examen, indiferent dacă materialele/obiectele interzise au fost folosite sau nu, indiferent dacă au fost introduse de aceştia ori de alţi candidaţi, de cadre didactice din comisie sau de alte persoane şi indiferent dacă ei au primit ori au transmis materialele interzise. În consecinţă, nu vor mai putea participa la probele urmatoare şi vor fi lipsiti de posibilitatea recunoaşterii, în sesiunile următoare, a notelor la probele promovate anterior eliminării. Mai mult, aceşti candidaţi nu mai au dreptul de a participa la urmatoarele două sesiuni ale examenului de bacalaureat.