Mergi la conţinutul principal

Bacalaureatul de toamnă. Ce subiecte s-au dat la română - scris

Săptămâna aceasta se desfăşoară examenele scrise din cadrul celei de-a doua sesiuni a examenului de bacalaureat, ziua de luni debutând cu proba la limba şi literatura română.
Potrivit informaţiilor furnizate de inspector şcolar general adjunct, Dan Gheorghiţă, la Brăila s-au înscris la această probă 347 de candidaţi, 312 fiind prezenţi şi 35 absenţi. Menţionăm că niciun elev nu a fost eliminat din examen. Absolvenţii de liceu au fost împărţiţi în două centre de examen, primul la "Grigore Moisil", iar al doilea la "Anghel Saligny".
La această probă, candidaţii de la profilul real au avut, la prima parte, de rezolvat 9 cerinţe pe baza unui text din "Noaptea de sânziene" de Mircea Eliade, iar la subiectul al doilea au avut de elaborat un text argumentativ pe tema relaţiilor de prietenie. La al treilei subiect, candidaţii au avut ca cerinţă redactarea unui eseu în care să se prezinte tema şi viziunea despre lume într-un text poetic al lui Mihai Eminescu, Lucian Blaga sau Nichita Stănescu.
Cei de la profilul uman au primit la primul subiect un text din "Bordelul de rezervă" de Gib. I Mihăescu, pe baza căruia au avut de rezolvat nouă cerinţe, la subiectul al doilea ei au avut de redactat un text argumentativ despre rolul emisiunilor culturale în societatea actuală, iar la subiectul al treilea au avut de redactat un eseu despre viziunea despre lume într-un text poetic al lui Tudor Arghezi sau Ion Barbu.
"Subiectele I şi II nu au pus dificultăţi, nimic nou în structura itemilor de la subiectul I, acelaşi lucru care s-a dat de-a lungul anilor s-a dat şi acum, iar la subiectul al II-lea pentru cei de la real foarte accesibilă cerinţa, la cei de la uman de asemenea, spun eu, generoasă cerinţa. Pentru subiectul al III-lea la uman era vorba despre nişte poeţi aparţinând modernismului, iar în mod normal n-ar trebui să pună dificultăţi. Pentru cei de la real, fără să fi avut contact direct cu vreunul care a ieşit din sală, cred că mulţi consideră că a fost mai dificil decât cel din prima sesiune, asta pentru că acum s-a dat poezie, iar elevii nu sunt extrem de încântaţi atunci când primesc un astfel de subiect. Le este mai la îndemână să trateze textul epic, chiar şi dramatic, pentru că acolo există un subiect pe care ar putea să îl povestească. În cazul poeziei e mai dificilă interpretarea şi atunci, mai mult decât sigur, modul în care au rezolvat subiectul al III-lea, în cele mai multe cazuri, este unul superficial, aşa se întâmplă de regulă. În general, pentru cei care vin în sesiunea a doua, pentru mulţi dintre ei, nu pentru toţi, poezia indiferent în ce curent s-ar încadra ea şi indiferent cine ar fi autorul pune dificultăţi de interpretare. Dar subiectul I şi II sunt subiecte accesibile, fără dificultăţi în abordare, care ar putea să aducă, la modul teoretic, nota 7", ne-a declarat Georgiana Troia, inspector de limba şi literatura română.
La prima sesiune a bacalaureatului, elevilor de la real le-a picat romanul interbelic, iar celor de la uman romanul psihologic.

Cum s-au descurcat candidaţii la prima probă scrisă

Deşi subiectele par să fi fost mai grele decât în prima sesiune, ieri, la ieşirea din sala de examen, mulţi candidaţi se declarau mulţumiţi de cerinţele date, fiind convinşi că de data aceasta vor obţine nota de trecere.
Este şi cazul Adelei B, absolventă de profil uman. "A fost bine, uşor. Mi-a picat ce-am vrut. Am ales «Flori de Mucegai» de Tudor Arghezi. A fost mult mai uşor, am studiat-o şi am ştiut să rezolv". La o notă peste 6 speră şi Mihai A. "Nu pot să zic că a fost greu examenul. Am avut de ales între o poezie de Eminescu, Stănescu şi Blaga şi am ales «Luceafărul» lui Eminescu. Sper că o să iau o notă decentă, peste 6. Mă aştept să promovez". Alt candidat care a "picat" pe subiect este Cătălina C. "La română a fost bine, nici nu mă aşteptam să fie aşa bine. Sincer, mă aşteptam la roman ceva. Am avut noroc cu poezia lui Tudor Arghezi. Sunt pregătită pentru următoarele probe şi cred că voi promova".
Bacalaureatul de toamnă continuă miercuri, 24 august, cu proba obligatorie a profilului, matematică pentru cei de la real şi istorie pentru cei de la uman. Vineri, 26 august, absolvenţii de liceu vor participa la proba obligatorie a profilului şi specializării. Primele rezultate se vor afişa pe 29 august, până la ora 16:00, iar cei nemulţumiţi de note vor putea depune contestaţie până la ora 20:00. Rezultatele finale vor fi afişate pe 1 septembrie.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro