Elevii de clasa a XII-a încă nu ştiu dacă vor da proba de competenţe luni, 31 mai sau nu. Profesorii aşteaptă negocierile dintre Ministerul Educaţiei şi sindicate pentru a lua o decizie. Preşedintele executiv al Federaţiei "Spiru Haret", prof. Marius Nistor, a precizat că luni nu a fost invitat la niciun fel de negocieri de către ministru. Printr-un telefon a primit, totuşi, o invitaţie la negocieri pentru marţi, la ora 16.00. Ca urmare, abia miercuri se va putea şti ce se întâmplă cu examenul de bacalaureat. Preşedintele de la "Spiru Haret" a mai spus că în cazul în care negocierile eşuează, protestele vor continua graficul anunţat, adică de luni se va intra în grevă generală în învăţământ, ceea ce înseamnă nu numai că elevii nu vor mai da bacalaureatul, care s-ar putea amâna, ci că anul şcolar va fi îngheţat şi vor fi afectaţi toţi elevii.
Pe de altă parte, ministrul Daniel Funeriu spune că va încerca să evite greva generală din învăţământ până în ultimul moment, dar dacă nu va reuşi se pregăteşte să organizeze bacalaureatul cu profesori nesindicalizaţi.
Profesorii sunt nemulţumiţi atât de forma în care a ajuns Legea Educaţiei Naţionale, prin care dispare noţiunea de titularizare în sistem, cât mai ales de faptul că li se vor micşora salariile cu 25%, după ce la aplicarea Legii salarizării unice salariile deja le-au scăzut cu câteva procente bune. Sindicaliştii speră că dacă vor da propunerile lor comisiei de educaţie din Senat, acestea vor fi luate în considerare şi s-ar putea evita greva generală.
Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, Legea Educaţiei, proiectul întrunind 181 voturi favorabile şi 95 voturi "împotrivă", ale reprezentantilor PSD şi PNL, care au susţinut că această lege sacrifică identitatea naţională.