Mergi la conţinutul principal

Bacalaureat 2020. Comedia, subiectul de eseu la proba de limba română

• cei de la uman au avut de prezentat “particularităţile unei comedii studiate”, iar cei de la real “particularităţile de construcţie a unui personaj dintr-o comedie studiată” • la proba de ieri prezenţa a fost de 99,16% şi niciun absolvent nu a avut temperatura peste maximul admis • examenul continuă miercuri cu proba obligatorie a profilului şi specializării (matematică sau istorie)

 

Comedia a fost subiectul de eseu ce a picat anul acesta la bacalaureat, la proba de limba şi literatura română. Concret, la subiectul III, candidaţii de la uman au avut de redactat un eseu în care să prezinte “particularităţile unei comedii studiate”, iar cei de la real “particularităţile de construcţie a unui personaj dintr-o comedie studiată”. Subiectul I şi subiectul II au fost comune pentru toate profilurile.

Proba scrisă la limba şi literatura română s-a desfăşurat, ieri, în 19 centre de examen din municipiul şi judeţul Brăila. Aşa cum ne-a transmis conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Brăila, la examen au fost aşteptaţi 1.875 de candidaţi, din care 1.839 au fost prezenţi şi 36 absenţi. Rata de participare a fost de 98,8%. Examenul s-a desfăşurat în condiţii optime, toţi absolvenţii care au participat la probă având temperatura sub maximul admis (37,3 grade C). De asemenea, aşa cum a transmis Inspectoratul, la Brăila, pentru proba de ieri, nu au fost candidaţi bolnavi de Covid-19, absolvenţi aflaţi în izolare sau carantină. Mai trebuie spus că nu s-a înregistrat nicio tentativă de fraudă.

La nivel naţional, conform centralizării făcute de Ministerul Educaţiei, au fost prezenţi 134.831 de candidaţi, în timp ce 3.643 de candidaţi au absentat. Un singur candidat a avut temperatura peste 37.3 grade C. Acesta va susţine examenul în etapa specială, ce se va desfăşura în data de 6 iulie. 46 de candidaţi s-au aflat în izolare, iar alţi 5 în carantină/spitalizaţi. Pentru tentativă de fraudă au fost eliminaţi 85 de candidaţi. Drept consecinţă, aceştia nu mai au dreptul de a participa la următoarele două sesiuni ale examenului de Bacalaureat.

Examenul naţional de bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2020, continuă miercuri, 24 iunie, cu proba obligatorie a profilului şi specializării - matematică pentru Real şi istorie pentru Uman. Ultima probă scrisă din această sesiune, proba la alegere a profilului şi a specializării, este programată joi, 25 iunie.
Afişarea primelor rezultate, în centrele de examen şi pe site-ul bacalaureat.edu.ro, este prevăzută pentru data de 30 iunie (până în ora 12:00). Afişarea rezultatelor se va face cu anonimizarea numelui şi a prenumelui candidatului. Contestaţiile pot fi depuse în aceeaşi zi, în intervalul orar 16:00 – 20:00, respectiv 1 iulie, în intervalul orar 8:00 – 12:00. Rezultatele finale vor fi făcute publice în data de 5 iulie.
Facem menţiunea că, la Brăila, la “examenul maturităţii” s-au înscris 2.109 candidaţi, 1.685 din seria curentă şi 424 din seriile anterioare, adică absolvenţi care susţin din nou proba sau probele la care au picat în sesiunile precedente.
Pentru a fi declarat promovat, un absolvent de liceu trebuie să îndeplinească următoarele condiţii, cumulativ: recunoaşterea/echivalarea tuturor probelor de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale; susţinerea tuturor probelor scrise şi obţinerea notei 5 (cel puţin) la fiecare dintre acestea; obţinerea mediei 6 (cel puţin) la probele scrise.
Reamintim că, în acord cu prevederile legale în vigoare, în centrele de examen s-au luat toate măsurile pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu noul coronavirus.
Elevii aflaţi în izolare/confirmaţi pozitiv cu noul coronavirus vor susţine examenul de Bacalaureat în etapa specială, începând cu data de 6 iulie. La această etapă vor participa doar absolvenţii care au avut temperatura peste maximul admis, au fost în izolare, carantină, au afecţiuni cronice care pot creşte receptivitatea sau severitatea afecţiunii în contextul pandemiei, sunt spitalizaţi/internaţi, în prima etapă a examenelor naţionale, pentru diverse afecţiuni.
Inspectoratul Şcolar Judeţean Brăila pune la dispoziţia celor interesaţi linia TELVERDE ISJ BRĂILA - 0 800.816.239 pentru sesizarea eventualelor disfuncţionalităţi pe durata probelor scrise. Program: luni-joi 08.00–16.30, vineri 8.00-14.00.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro