• este vorba despre evaluarea competenţelor de comunicare orală într-o limbă străină • circa 160 de candidaţi şi-au echivalat această probă în baza unui certificat cu recunoaştere internaţională
Examenele orale la bacalaureat au ajuns la final. Astăzi liceenii susţin ultima probă, cea de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală într-o limbă străină. La fel ca la competenţele digitale, elevii care au deja certificate de competenţe într-o limbă străină au dreptul la recunoaşterea şi echivalarea rezultatelor obţinute la aceste examene şi nu mai susţin astfel proba orală din cadrul bacalaureatului. În această situaţie se află 159 de elevi, conform datelor centralizate de Inspectoratul Şcolar.
Potrivit metodologiei aprobate de Ministerul Educaţiei, “elevii care promovează, pe parcursul învăţământului preuniversitar, examene cu recunoaştere internaţională pentru certificarea competenţelor lingvistice în limbi străine, au dreptul la recunoaşterea şi echivalarea rezultatelor obţinute la aceste examene cu proba de evaluare a competenţei lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională studiată pe parcursul învăţământului liceal - proba C) din cadrul examenului de bacalaureat”.
Recunoaşterea şi echivalarea se pot realiza pentru oricare dintre limbile străine care au fost studiate de către candidaţi pe parcursul învăţământului liceal. Examenul evaluează toate competenţele de comunicare generală (receptarea textului audiat, receptarea textului citit, producerea de mesaje orale şi interacţiunea orală, producerea de mesaje scrise) în limba respectivă şi validează un nivel de competenţă lingvistică egal sau superior nivelului B1, corespunzător Cadrului European Comun de Referinţă pentru Limbi.
După încheierea examenelor orale, absolvenţii de clasa a XII-a vor avea două săptămâni de pauză, timp de care pot profita pentru a se putea pregăti pentru probele scrise.
Reamintim că anul acesta peste 1.600 de elevi din Brăila susţin examenul maturităţii.