Bacalaureat 2016: Subiecte accesibile la română-scris | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Bacalaureat 2016: Subiecte accesibile la română-scris

Au început probele scrise la BAC. Ieri, absolvenţii de liceu au susţinut examenul la limba şi literatura română.
Conform datelor furnizate de Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Brăila, la această probă s-au înscris 1.516 candidaţi, din care s-au prezentat la examen doar 1.489. Un număr de 1.004 elevi au susţinut examenul la profilul real, iar 485 la uman.
Examenul s-a desfăşurat în 5 centre: la Colegiile "Bălcescu" şi "Murgoci", Liceul de Arte "H. Darclee", Liceul "Nicolae Iorga" şi Colegiul "Edmond Nicolau".
"Proba a decurs conform planificării, totul a fost în regulă, nu s-a înregistrat nicio tentativă de fraudă. Trebuie spus că s-au constituit două comisii speciale de examen, una în cadrul centrului "Ed. Nicolau", pentru doi candidaţi din peniteniciar, şi una la "Bălcescu" unde un elev a făcut cerere, aprobată de comisia naţională, pentru a susţine proba la domiciliu" ne-a declarat Dan Gheorghiţă, inspector şcolar general adjunct.

Romanul psihologic la profilul uman şi romanul interbelic la real

Subiectele la proba de limba română au fost structurate în trei părţi, pentru rezolvarea lor elevii având la dispoziţie trei ore. Candidaţii de la profilul real, la prima parte au avut de rezolvat mai multe cerinţe pe marginea unui text la prima vedere dintr-o piesă de teatru ("Madona" de Tudor Muşatescu), la partea a doua a trebuit să alcătuiască un text argumentativ despre rolul jocurilor pe calculator în viaţa tinerilor, iar la partea a treia au avut de compus un eseu legat de viziunea despre lume şi viaţă într-un roman interbelic.
La profilul uman candidaţii au avut la prima parte tot un text dintr-o piesă de teatru ("Citadela sfărâmată" de Horia Lovinescu), la partea a doua un text argumentativ despre rolul lecturii în dezvoltarea personală, iar la partea a III-a au avut de caracterizat un persoanj dintr-un roman psihologic.
"Subiectele au fost accesibile, extrem de generoase şi la partea de eseu, mai ales la profilul real acolo unde au avut tema şi viziunea despre lume într-un roman interbelic studiat. Aveau o paletă largă din care puteau să îşi aleagă opera studiată şi cea pe care o ştiau cel mai bine, iar subiectul cu text argumentativ a fost pentru ambele profiluri extrem de apropiat de structura lor sufletească. Subiectul de tip I nu a pus nicio dificultate niciunuia dintre elevi cred, multe dintre răspunsuri deja s-au clişeizat, e vorba despre rolul cratimei, rolul virgulei, sunt răspunsuri cu care se întâlnesc şi la examenul din clasa VIII-a. Cred că problema nu a fost legată de dificultatea subiectelor, ci de atenţia în tratarea lor. Cred că o să avem note frumoase", ne-a declarat Georgiana Troia, inspector limba română.
De aceeaşi părere au fost şi absolvenţii de liceu: "Mi-a picat un roman psihologic am ales romanul «Ultima noapte». M-am descurcat cât de cât, subiectele au fost mai uşoare decât la simulări. Pentru mine ar fi bun şi un 5, dar sper să iau mai mult", a spus Andrei I. "Subiectele mi s-au părut uşoare. La partea a treia am ales romanul «Ion», sper să iau peste 8", afirma Georgiana B. "A fost foarte uşor. Chiar nu mă aşteptam să fie aşa de uşor. Eu credeam că ne va da drama, dar am avut roman interbelic şi contrar aşteptărilor a fost foarte uşor. Am ales romanul «Baltagul» şi eu cred că o să iau o notă mărişoară", s-a declarat mulţumit şi Alin Ionuţ G.
Examenul maturităţii continuă astăzi cu proba scrisă la limba maternă, pe 6 iulie elevii vor susţine proba obligatorie a profilului şi pe 8 iulie proba la alegere a profilului. Rezultatele se vor afişa pe 12 iulie. Tot atunci, între orele 16.00-20.00, se pot depune contestaţii, rezultatele finale urmând să se afişeze pe 16 iulie.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro