Bacalaureat 2016: Subiecte accesibile la matematică şi istorie | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Bacalaureat 2016: Subiecte accesibile la matematică şi istorie

Absolvenţii de clasa a XII-a au susţinut astăzi cea dea doua probă scrisă din cadrul examenului de bacalaureat, proba obligatorie a profilului. Astfel, candidaţii de la uman şi vocaţional au dat examenul la istorie, iar cei de la real, tehnologic şi de la pedagogic la matematică.
Conform datelor furnizate de Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Brăila, 1.518 elevi au susţinut examenul, 36 fiind absenţi. La istorie, au dat examenul 593 de liceeni, iar 952 la matematică, împărţiţi în felul următor: 350 de la mate-info, 249 de la ştiinţe ale naturii, 277 de la tehnologic şi 49 de la pedagogic.
"Şi la această probă lucrurile s-au desfăşurat normal, nu a fost nicio problemă. Un copil de la <Ion Ghica>, care susţine examenul în centrul de la <Iorga>, a venit mai târziu, pentru că locuieşte în localitatea Cuza Vodă, comuna Stăncuţa. Din cauza mijloacelor de transport a întârziat şi a ajuns la 9 în centrul de examen. Conform metodologiei şi a procedurii, lui i s-a solicitat subiect de rezervă de la minister şi a susţinut proba la 13.30, când s-a terminat cu toată seria care a intrat la timp", a declarat Dan Gheorghiţă, inspector şcolar general adjunct.

Elevii au "picat" pe subiect

Candidaţii de la profilul uman care au susţinut proba la istorie păreau extrem de fericiţi la ieşirea din sălile de examen. Unii chiar afirmau că le-a "picat" fix ce îşi doreau.
"A fost destul de simplu, surprinzător, am fost foarte fericit când am văzut subiectul III, comunismul, îl ştiam foarte bine. Zic eu că o să iau un 7 - 8, poate mai mult. Aş vrea să fiu optimist, dar trebuie să fiu realist", a spus Dragoş B. "Mi s-a părut foarte uşor. Nu aş fi preferat altceva la partea a III-a. A fost printre lucrurile care s-a nimerit să le învăţ cel mai bine. Sper să iau un 7 - 8", a afirmat şi Bianca N.
"Legat de subiectul III cred că a fost foarte simplu pentru că e foarte aproape de epoca noastră, aşa că am putut învăţa mai uşor, plus că le ştie toată lumea", a declarat Alina T.
Proba scrisă la istorie a fost structurată în trei părţi, unde la ultimul punct candidanţii au avut de realizat un eseu despre România postbelică.
"Subiectele au fost de dificultate medie, cerinţele au fost clar formulate, au fost evaluate capitolele de bază din programa şcolară şi au vizat foarte bine abilităţile de lucru ale elevilor cu textul şi utilizarea limbajului istoric. Foarte uşor se va ajunge la nota 7, iar copiii foarte buni vor reuşi între 9 şi 10", a declarat Corina Pavel, inspector de istorie.

Ani de liceu, când la mate ... nu dai de greu

Subiectele la matematică au diferit, nivelul de dificultate crescând în funcţie de cele patru specializări: pedagogic, tehnologic, ştiinţe ale naturii şi mate-info.
"Subiectele respectă modele care s-au postat în 2016, respectă programa şi nivelul de dificultate pentru fiecare profil. În ceea ce priveşte nota 5, ea este vizibilă. Nu am găsit un subiect capcană, s-a mers pe ideea: lucrurile acestea le-aţi învăţat, lucrurile acestea vi le dăm. Sunt nişte subiecte aşteptate ca format şi conţinut, nu e ceva ieşit din comun, este exact pentru un examen de maturitate. Ai terminat liceul, noi vrem aici lucrurile elementare, să vedem dacă le ştii şi dacă vrei şi 10 avem un subpunct, două şi pentru nota maximă. Eu mă aştept să avem rezultate bune şi aş vrea să fim pe primul loc", a declarat Cătălin Stănică, inspector de matematică.
Chiar dacă au avut emoţii mari la "proba de foc", elevii au făcut faţă cu brio. Cu toate acestea, au fost cazuri în care elevii buni au făcut şi mici greşeli.
"A fost uşor, cam ca la simulări, am greşit la una din păcate, dar aş fi ştiut-o şi era perfect", spunea Raluca D. "Nu a fost greu, subiectele au fost în mare parte uşoare, mă aştept la o notă destul de bună", afirma Sabina C. "A fost uşor dar m-am încurcat. O să iau oricum peste 9", declara şi Raluca P.
Ultimul examen scris din sesiunea curentă, proba la alegere a profilului şi specializării (proba E), este programată vineri, 8 iulie. În funcţie de cele două profiluri, candidaţii au putut opta pentru una dintre următoarele discipline: biologie, chimie, fizică, economie, filosofie, geografie, informatică, logică şi argumentare, sociologie şi psihologie.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro