Bac-ul a fost trecut de mai puţin de jumătate dintre candidaţi | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Bac-ul a fost trecut de mai puţin de jumătate dintre candidaţi

Cele mai bune rezultate s-au obţinut la centrul de examinare de la Grupul Şcolar "Neniţescu", unde au promovat 57% dintre cei prezentaţi. La celelalte trei centre de examinare promovabilitatea a fost de 36%. Tot la centrul de la "Neniţescu" au fost şi cele mai multe note peste opt. Niciun candidat nu a reuşit să treacă peste această limită. Nota maximă, 8,88 a fost obţinută de Andreea Noaghe, absolventă din acest an a Liceului "Iorga". La centrul organizat în Grupul Şcolar "Istrati" promovabilitatea a fost de doar 36%, adică au trecut 126 de candidaţi din 347 prezentaţi. Aici, cea mai mare notă a fost 8,55 şi aparţine candidatei Andreea Doris Vasile de la Grupul Şcolar Însurăţei. La Pedagogic, din cei 314 prezentaţi, au promovat doar 112, adică 36%. Şi aici majoritatea notelor s-a încadrat între şase şi şapte, doar trei note trecând peste opt. Cea mai mare medie îi aparţine lui George Damian, 8,41, care a terminat anul acesta la Liceul "Cerna". Niciunul dintre candidaţii care au promovat examenul la Grupul Şcolar "Brâncoveanu" nu a reuşit să ia notă peste opt, toate mediile fiind de şase şi şapte. Majoritatea celor care au picat examenul s-au "împiedicat" de matematică sau disciplina la alegere conform specializării. "Din statisticile pe care le-am făcut până acum am constatat că la matematică au picat 50% dintre candidaţi. Ca să fiu sinceră, mă aşteptam să pice mai mulţi. Este o situaţie acceptabilă dacă ne gândim la nivelul cunoştinţelor candidaţilor din această sesiune. Sunt mulţi care au făcut liceul la frecvenţă redusă, pe rută ocolitoare, oameni în vârstă, care au servicii şi le este greu să înveţe", a spus inspectorul de matematică Mihaela Giurcă.
Această situaţie nu i-a afectat pe candidaţi. Cei care au luat se gândeau deja să sărbătorească, cu grătare şi bere, chiar dacă media a fost mică, iar cei care au picat erau mulţumiţi că la sesiunea următoare a bacalaureatului nu vor mai avea de dat decât una sau două probe. Pentru toţi cei care au dat acum, era evident că nu conta media, era important să ia, după cum a spus chiar unul dintre candidaţi. "Orice s-ar spune, procentul din toamnă nu este relevant. Sunt câţiva corigenţi care dau toate probele şi mulţi candidaţi care dau doar una sau două probe. Principalul e că atitudinea faţă de bacalaureat este foarte scăzută. Mai mult vrem noi în locul lor să ia bacalaureatul", a spus inspectorul general Viorel Mortu.

La "Istrati", 15 candidaţi au primit la matematică alte subiecte şi au picat examenul

Din păcate, pentru 15 candidaţi de la "Istrati" emoţiile nu s-au terminat. O clasă întreagă a primit la matematică alte subiecte. Concret, în loc de M1-2, ei au primit subiecte de tip M2, adică puţin mai uşoare. Nici preşedintele comisiei de la şcoala respectivă, nici profesorii din comisie nu şi-au dat seama de eroare. Cei 15 candidaţi au rezolvat subiectele şi au predat lucrările, fără ca nimeni să sesizeze ceva în neregulă. Abia când lucrările au ajuns la evaluator s-a constatat că toate răspunsurile erau complet greşite şi toate cele 15 teze au primit nota unu. Ieri, când au văzut rezultatele, candidaţii erau contrariaţi. Nu sperau ei la zece, dar nici de unu ştiau că nu sunt lucrările lor. Unul dintre ei chiar era extrem de supărat şi spunea că se va zbate ca lucrurile să nu rămână aşa. Inspectorul şcolar general a făcut cunoscută problema Comisiei centrale a bacalaureatului, iar aceasta a apreciat că elevii nu trebuie penalizaţi pentru erorile comisiei de examen. "Membrii comisiei naţionale de bacalaureat ne-au transmis că din compararea programelor, făcută împreună cu experţi ai Centrului Naţional de Curriculum şi Evaluare pentru Învăţământul preuniversitar au constatat că subiectele primite de către candidaţi erau în conformitate cu programa pentru care s-au pregătit şi aveau un grad de dificultate comparabil cu cele pe care ar fi trebuit să le rezolve. Ca urmare, s-a hotărât ca la contestaţii, cele 15 lucrări să fie recorectate pe baza baremului adecvat", a explicat inspectorul general Viorel Mortu.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro