Număr impresionant de absenţi şi la cea de-a doua probă scrisă a bacalaureatului. Din cei 444 de înscrişi s-au prezentat numai 376, adică au lipsit 68 sau 15%. La matematică, profil mate-info, au dat examen 58 de candidaţi, la profil ştiinţele naturii 30, iar la tehnologic 233. La istorie au dat examen 55 de candidaţi. Din punct de vedere organizatoric nu a fost nicio problemă şi nici nu a fost prins pe picior greşit vreun candidat.
Spre deosebire de alte sesiuni, când matematica făcea cele mai multe victime la examenul de Bacalaureat, acum subiectele au avut un grad de dificultate scăzut, mai mic decât mediu, fapt mai puţin aşteptat la matematică. Itemii pe care i-au avut de rezolvat candidaţii de la profilurile mate-info, ştiinţele naturii şi tehnologic au vizat noţiuni de trigonometrie, numere complexe, determinanţi, grafice de funcţii, polinoame, limite, derivate şi integrale, însă acestea din urmă au avut un grad de dificultate redus. "Subiectele au fost accesibile, se poate scoate destul de uşor nota cinci, chiar şase de către un elev care a fost la şcoală şi a studiat un minim necesar. Subiectele au avut un grad de dificultate sub mediu", a precizat inspectorul de matematică, prof. Manuela Diaconescu.
Şi la istorie a fost uşor, ca de obicei. La primele două subiecte, pe baza unor surse oferite, adică texte istorice, se cerea identificarea unor informaţii. La al doilea subiect au fost totuşi doi itemi care solicitau legarea câtorva fraze. La primul se cerea candidaţilor să formuleze un punct de vedere referitor la al doilea război balcanic, cu argumente luate din textele prezentate, iar la al doilea să argumenteze, printr-un fapt istoric relevant, afirmaţia conform căreia realizarea României Mari a fost favorizată şi de politica de alianţe dusă de statul român la începutul secolului al XX-lea. La subiectul III s-a solicitat realizarea unui eseu despre evoluţia internă a statului român şi participarea României la relaţiile internaţionale în secolul al XX-lea. "Subiectele au respectat structura cunoscută şi au fost acceptabile. Dacă aveau răbdare să citească textele până la capăt, să le înţeleagă, descopereau majoritatea răspunsurilor în textele primite. La subiectul III ca să scrii trebuia să mai înveţi ceva. Trebuiau să scrie despre Constituţii, să le compare, să compare perioadele, dar puteau lua puncte chiar dacă scriau câteva idei disparate. Nota şase, chiar şapte se poate lua cu uşurinţă. De aceea la istorie avem mereu procente mari de promovabilitate, pentru că multe răspunsuri se găsesc în textele primite ca surse istorice pe foile de examen", a explicat inspectorul de istorie, prof. Alina Vlad.
Din acest examen de toamnă a mai rămas proba la alegere a profilului şi specializării care se va susţine mâine. Primele rezultate se afişează pe 1 septembrie. În zilele de 2 şi 3 septembrie se vor reanaliza lucrările contestate, iar pe 4 septembrie se afişează rezultatele finale.