• evaluarea competențelor digitale a început ieri, 19 iunie, și se va desfășura până vineri, 21 iunie • săptămâna viitoare are loc ultima probă orală, cea într-o limbă străină
A doua probă din cadrul examenului național de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2024, a început ieri. Vorbim despre evaluarea competențelor digitale, care se derulează până vineri, 21 iunie.
Proba se desfășoară în laboratoarele de informatică din unitățile de învățământ liceal și este susținută de 1.404 absolvenți de liceu din Brăila, potrivit datelor transmise de Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) Brăila. Alți 185 candidați au ”scăpat” de această evaluare deoarece și-au echivalat proba de competențe digitale cu examenul ECDL (European Computer Driving Licence). Conform metodologiei de organizare a examenului, elevii care promovează pe parcursul învățământului preuniversitar examene cu recunoaștere europeană pentru certificarea competențelor digitale au dreptul la echivalarea rezultatelor astfel obținute cu proba aceasta de la BAC.
Cum se desfășoară proba?
Proba durează 90 de minute, din momentul în care toți candidații din sală au primit subiectele. Elevii primesc două subiecte. Pentru rezolvarea primului subiect se alocă 15 minute, dar în situații excepționale (de exemplu întreruperi temporare ale accesului la internet) timpul de lucru efectiv se poate prelungi până la 30 de minute, caz în care se prelungește corespunzător și timpul total alocat probei. Pentru rezolvarea celui de-al doilea subiect cadidații au la dispoziție 75 minute.
Evaluarea se face conform baremului transmis de Centrul Național de Evaluare și Examinare, iar candidații primesc puncte de la 0 la 100. Punctajul final obținut se transformă în nivel de competență digitală astfel: între 20-30 puncte – utilizator începător; între 31-55 puncte - utilizator mediu; între 56-74 puncte - utilizator avansat; între 75 și 100 – utilizator experimentat.
După Rusalii are loc proba orală într-o limbă străină
Între 25-27 iunie liceenii vor susține proba orală într-o limbă de circulație internațională. Vor urma apoi probele scrise, iar prima este cea la Limba și literatura română, care va avea loc pe 1 iulie. Pe 2 iulie este programată proba obligatorie a profilului (matematică pentru absolvenții de la profilul real și istorie pentru cei de la profilul uman). Ultima probă scrisă este cea la alegere a profilului și specializării, care va avea loc pe 4 iulie. Primele rezultate se vor afișa pe 8 iulie, iar cele finale, după contestații, pe 12 iulie.
Anul acesta participă la examenul de Bacalaureat 1.753 absolvenți din Brăila. Potrivit IȘJ Brăila, 1.589 candidați provin din seria curentă (1.580 învățământ la zi, 5 la seral, 4 la fără frecvență) iar 164 provind din seriile anterioare.
La nivel național, potrivit datelor Ministerului Educației, peste 134.000 de candidați, dintre care 119.000 din promoția curentă și 15.000 din seriile anterioare, s-au înscris să susțină examenul de Bacalaureat în această sesiune.
Reamintim că la ”examenul maturității” de anul trecut, județul Brăila s-a aflat pe primul loc în ierarhia națională.