Bătrânii, primii la vot | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Bătrânii, primii la vot

Deşi recunosc cu amar în suflet că sunt cazuri pierdute pentru societate, persoanele vârstnice din Brăila demonstrează, la fiecare tur de scrutin, că sunt printre cei mai disciplinaţi alegători. În ciuda vârstei înaintate, a problemelor de sănătate, ei vin să îşi exercite acest drept, pe care îl consideră mai mult o datorie. De aceea, mulţi dintre ei, sprijiniţi de rudele mai tinere ori mai în putere, în cârje, în bastoane vin să voteze. Totul, în speranţa că viitoarele generaţii vor avea un trai mai bun, după cum spuneau cei cu care am stat ieri de vorbă. Unii brăileni însă au văzut cu alţi ochi intenţiile bătrânilor. În acest sens, ieri, la ora 9.30, un observator din comisia Secţiei de votare nr. 40 (Liceul de Costrucţii) a sesizat un incident la Poliţie. Deşi iniţial s-a crezut că ar fi fost vorba despre un caz de turism electoral, pentru că un autoturism " Dacia Logan" a adus mai mulţi bătrâni la urna de vot, cercetările nu au confirmat ilegalitatea. Astfel, în urma verificărilor efectuate la faţa locului, poliţiştii au stabilit că maşina aparţinea Căminului pentru persoane vârstnice "Sf. Petru şi Pavel", şi că nu a făcut altceva decât să-i transporte pe votanţii care nu se puteau deplasa singuri, la urne.
Pentru a afla mai multe despre această sesizare, redactorii "Obiectiv" au mers la secţia la care s-a reclamat incidentul. Aici, preşedintele secţiei de votare, ne-a declarat că nu a fost nicio problemă sesizată de membrii comisiei, ba chiar a subliniat că persoanele vârstnice de la Căminul "Sf Petru şi Pavel" au venit neînsoţite."Nu am avut niciun incident aici, nu s-a sesizat nimic aici, la noi, nu ştiu altceva. Dimineaţă, au venit singuri 42 de pensionari de la cămin. Nu i-a adus nimeni de mână, au venit în baston, erau foarte bine, foarte glumeţi, cuminţi. Nu ştiu ce s-a întâmplat afară. Dar aici sigur nu a fost nicio problemă. Într-un grup mai mare să zic că au venit, maxim 8 inşi, dar au intrat oricum pe rând", a declarat şeful secţiei de votare nr. 40, Daniela Moisescu.

Cum au votat bătrânii?

Informaţiile ne-au fost confirmate ulterior şi de directorul centrului de bătrâni, Manuela Băjenaru. Aceasta ne-a explicat că s-a solicitat urna mobilă pentru 20 de persoane care erau imobilizate la pat, dar au fost şi persoane "în putere", care au ales să meargă pe jos la secţia de votare, precum şi bătrâni care au cerut să fie transportaţi cu maşina, pentru că au probleme cu tensiunea. "În cămin sunt cazate 161 de persoane vârstnice şi mai toate au vrut să voteze într-un fel sau altul şi bineînţeles că le-am asigurat condiţiile necesare", a lămurit situaţia directorul Băjenaru.
În incinta căminului, am stat de vorbă cu câţiva bătrâni. În principiu, aceşti oameni îşi doresc trei chestiuni simple: locuri de muncă pentru tineri, salarii şi pensii mai mari. Pentru asta a votat, ieri, de exemplu, şi Vlad Ţiriac, un bătrân de 82 de ani, "locatar" al Căminului "Sf. Petru şi Pavel". "Cel mai bine şi cel mai bine, europarlamentarii trebuie să meargă în Bruxelles să propună acolo proiecte pentru crearea locurilor de muncă. Că noi am avut combinate înainte, uzine. A fost uzina Progresul, mâncau de aici o pâine 20.000 de oameni. Încă mai cred în politicieni, pentru că fără ei nu ne putem organiza, buni răi cum sunt, de dreapta sau de stânga", a explicat jovial, domnul Vlad.
Aceeaşi stare de spirit am regăsit-o şi la bătrânii cazaţi în Căminul din Lacu Sărat. Nici ei nu au stat departe de urnele de vot, încă de la primele ore ale dimineţii exercitânu-şi acest drept contituţional.

Turiştii din Lacu Sărat au votat pe liste speciale

Vânzoleală mare, ieri, în Staţiunea Lacu Sărat, unde zeci de persoane aflate la tratament au dorit să îşi exprime dreptul de a vota. În această situaţie s-a regăsit şi Nina M. , o doamnă de 64 de ani, din municipiul Tulcea, venită la tratament. Ea ne-a explicat că speră la o schimbare în bine şi vrea locuri de muncă pentru tineri. "Suntem oameni bolnavi, am venit aici la tratament. Am votat pentru mai bine, pentru că noi avem o pensie de mizerie, 600 lei, pentru 37 de ani de muncă. Dacă noi suntem un caz pierdut, măcar pentru tineri să încercăm să schimbăm ceva. Dacă nu vii, nu ştii ce se poate întâmpla, s-au mai furat voturi", a spus doamna Nina.
Preşedintele secţiei de votare de aici, Mioara Manole, a explicat că prezenţa la vot a fost una mai atipică în Lacu Sărat, în sensul că a spus ea, s-au prezentat foarte mulţi turişti, care au votat pe listele suplimentare, şi extrem de puţini alegători înscrişi pe listele permanente.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro