• o familie care locuieşte în cartierul Chercea, pe strada Vasile Sîrbu, nr. 16, susţine că singura fiică a ajuns să-i ceară evacuarea din casă • locuinţa ar fi fost cumpărată chiar de părinţi, după cum spun aceştia • problema este că instanţa a dispus executarea silită a soţilor Stoian Marcela şi Stoian Gherase, în baza dovezilor depuse de fiica reclamantă, astfel că oamenii trebuie să plece • ei spun că, în urmă cu mai mulţi ani, ar fi trecut casa pe numele fiicei, mamă a doi copii, sub promisiunea că va avea grijă de ei până la adânci bătrâneţi • nu există însă niciun document care să ateste vreo clauză contractuală
O familie de bătrâni din Brăila susţine că singura fiică, în vârstă de 57 de ani, îi dă afară din locuinţa comună de pe strada Vasile Sîrbu nr. 16, din cartier Chercea. Oamenii au explicat că în momentul când au cumpărat locuinţa, după divorţul fiicei, au decis să locuiască împreună tocmai pentru că fata spunea că nu vrea să rămână singură, mai ales că avea şi doi copii, şi ar fi promis că va avea grijă de părinţi până la bătrâneţe. Numai că, totul s-a schimbat între timp după cum declară soţii Stoian Marcela şi Gherase. Problema cea mare este că fiica s-a adresat instanţei şi a cerut evacuarea şi executarea silită, astfel că judecătorii au transmis deja somaţie către familia Stoian. Cei doi soţi cu vârste de 77 şi 78 de ani au venit la redacţie pentru a cere ajutorul, ambii fiind consternaţi că tocmai fiica lor nu îi lasă să trăiască în casa cumpărată de ei. Familia s-a adresat instanţei cu o contestaţie la executare şi speră să se rezolve situaţia, mai ales că oamenii susţin că au acte care ar dovedi cele afirmate de ei, inclusiv titlul de proprietate al imobilului vândut anterior pentru a se putea cumpăra locuinţa din Chercea cu banii provenind din respectiva vânzare.
Se pare că au fost unele neînţelegeri între părinţi şi fiica lor, după cum se arată chiar în actele puse la dispoziţie de familia Stoian, însă părinţii spun că nu ar fi fost chiar aşa. Oamenii au explicat, cu lacrimi în ochi, că nu s-au gândit vreodată că vor păţi aşa ceva, astfel că atunci când au cumpărat locuinţa din Chercea au decis să o treacă pe numele fetei. Ei au declarat că fata nu a dat vreun ban, acest aspect fiind trecut chiar într-un act întocmit la notar şi care este semnat şi de fiica de 57 de ani. “Este casa noastră, cumpărată de noi, nu se poate să ne dea afară. Fiind singura noastră fiică am trecut casa pe numele ei, nu am pus vreo clauză. Am avut apartament cu 2 camere, l-am vândut. Fata s-a măritat. Am zis să cumpărăm un apartament pe Şcolilor, am găsit doar la 4 camere la etajul 4. Am fost nevoiţi să îl luăm pe ăsta, pe al nostru îl predasem, nu aveam suficienţi bani...am fost la CEC să mai luăm nişte bani. Era înainte de revoluţia şi ni s-a spus că nu aveam noi dreptul să luăm cu 4 camere, 2 persoane. Am zis ca aveam fata şi să o băgăm pe ea cu soţul ca şi coproprietari. Au făcut actele şi ne-a mai dat 90.000 lei ca să putem lua casa. A trecut timpul, copiii au avut nişte discuţii, nu ne-am băgat pe casa lor, s-au lăsat, aveau 2 copii, fata era la grădiniţă şi băiatul era mic. Ce să facem!? Fostul soţ a avut pretenţii să îi dăm parte din casă, deşi el nu a plătit pensie alimentară, jumătate din jumătatea lui, un leu nu a dat. I-am dat bani, asta este. Nu ştiam ce să facem, copiii erau mici, am zis să ne despărţim de fata noastră, să ne mutăm separat. «Nu ştiu cum faceţi cu casa numai să staţi lângă mine», a spus fata. Ea nu a acceptat treaba asta să ne despărţim. Am decis să plecăm cu ea. Am întrebat-o «dacă noi plecăm cu tine, ai de gând să ne ţii până la adânci bătrâneţi!? S-a aşezat în genunchi şi a început să se închine...mamă alde matale staţi cu mine, avem grijă de voi, muriţi pe mâinile mele». Mi-a fost atât de milă. Am pus casa pe numele ei, dar nu avem nimic, în contract nu este vreo clauză. Acum ne dă afară din casă”, a declarat Stoian Marcela.
Femeia susţine că nepotul ar avea şi el o legătură cu această decizie de evacuare.
Somaţie trimisă acasă de executor
Familia Stoian a primit deja somaţie acasă, în care se arată că în termen de 8 zile trebuie să achite cheltuielile de evacuare, în valoare de peste 2.000 lei, bani pe care oamenii i-au achitat, urmând să se procedeze la evacuarea silită din locuinţă. În octombrie 2018 s-a admis cererea de evacuare de către Judecătoria Brăila, după cum se arată în actele instanţei, decizia fiind atacată cu apel de soţii Stoian, acţiune respinsă de Tribunalul Brăila, în ianuarie 2019. La data de 16 aprilie s-a soluţionat cererea de executare silită şi s-a transmis deja somaţia, aceasta fiind semnată de executorul judecătoresc.
În motivarea instanţei se arată că în septembrie 2018, la Judecătoria Brăila s-a înregistrat dosarul prin care brăileanca de 57 de ani, fiica soţilor Stoian Marcela şi Stoian Gherase, i-a chemat în judecată pe aceştia, solicitând evacuarea din imobilul de pe strada Vasile Sîrbu, nr. 16. Reclamanta a arătat că este proprietara imobilului respectiv, în baza contractului autentificat la biroul notarial în martie 2002, şi începând cu momentul încheierii actului “i-a tolerat pe pârâţi să locuiască în imobil având în vedere relaţia de rudenie, aceştia fiind părinţii săi”. În actul instanţei se mai arată că, până în 2013, lucrurile au decurs normal, însă apoi aceştia ar fi emis pretenţii de proprietate asupra camerelor, ba chiar au cerut să treacă locul de veci pe numele lor. “Pârâţii au depus întâmpinare în cauză şi au cerut respingerea cererii de evacuare. Au arătat că cererea nu este fondată şi că nu locuiesc la adresa respectivă ca toleraţi, ci în temeiul unui drept (nescris) convenit cu relamanta la momentul dobândirii dreptului de proprietate. Au susţinut că au plătit dreptul acestui imobil din banii obţinuţi din vânzarea apartamentului din strada Şcolilor, după ce în prealabil achitaseră suma cuvenită fostului soţ al reclamantei. Au menţionat că la notar au convenit ca actele să fie întocmite pe numele reclamantei, care este unica lor fiică. Astfel, în realitate i-au făcut o donaţie constând din preţul imobilului. Prin sentinţa civilă pronunţată de Judecătoria Brăila s-a admis cererea formulată de reclamantă, în contradictoriu cu pârâţii Stoian Marcela şi Stoian Gherase, având ca obiect evacuare”, se arată în actul emis de Tribunalul Brăila după judecarea apelului împotriva cererii de evacuare.
Se mai arată în motivarea instanţei că reclamanta, adică fiica bătrânilor, i-a notificat pe aceştia să părăsească imobilul, întrucât nu a mai suportat comportamentul acestora, neînţelegerile dintre părinţi şi fiică amplificându-se în timp. Reclamanta a spus chiar că ar fi fost împiedicată să folosească baia şi bucătăria la un moment dat. Stoian Marcela şi Stoian Gherase au solicitat la Tribunalul Brăila respingerea cererii de evacuare, însă instanţa nu le-a admis apelul formulat în cauză.
Am cerut familiei Stoian un număr de telefon al fiicei, pentru ca jurnaliştii să discute şi cu aceasta cu privire la acuzaţiile aduse de părinţi. Numai că ni s-a spus că femeia de 57 de ani ar fi practic dispărută şi nici nu mai vine pe la locuinţa din Chercea, mama acesteia spunând că nu are vreun număr de telefon al acesteia.
Stoian Marcela a mai adăugat că a depus toate actele necesare la instanţă şi speră să obţină câştig de cauză. Pe site-ul Judecătoriei Brăila apare înregistrat un dosar înregistrat la data de 25 aprilie cu obiect “contestaţie la executare - suspendare executare silită”.
“Preţul casei plătit de soţii Stoian, nu de fiica acestora”
Familia Stoian ne-a pus la dispoziţie şi un proces-verbal încheiat în data de 8 decembrie 2014, în faţa unui avocat, în care se vorbea despre împărţirea cheltuielilor de întreţinere a locuinţei. Deşi fiica a spus că aceste cheltuieli ar trebui suportate jumătate-jumătate, soţii Stoian arătau atunci că doresc suportarea în întregime a cheltuielilor de către fiica lor, deoarece “atunci când s-a încheiat contractul de vânzare-cumpărare nr. 610/01.03.2002, prin care aceasta a devenit proprietara imobilului, preţul acestuia a fost plătit de soţii Stoian şi nu de fiica acestora. (...)”. Acest act este semnat şi de fiica soţilor Stoian, mama spunând că astfel ea a recunoscut faptul că acea casă trecută pe numele ei a fost cumpărată de părinţi. Oricum, după cum mai spune mama femeii de 57 de ani, aceasta nu ar fi afirmat vreodată că părinţii nu au dreptul la parte din casă, însă a susţinut că situaţia trebuie rezolvată întrucât există unele neînţelegeri şi nu mai pot locui împreună.
Ar fi interesant de aflat şi punctul de vedere al fiicei familiei Stoian, dar nu am reuşit să aflăm unde am putea s-o găsim. Până una alta, instanţa urmează să descâlcească sau nu iţele acestei urâte afaceri de familie, care ar putea însemna şi aruncarea în stradă a doi bătrâni.