• aşa rezultă din raportul Corpului de Control, care a vizitat Asociaţia “Aura 2010” în luna aprilie • documentul cuprinde o serie de nereguli grave, cum ar fi mâncare alterată, lipsa evidenţei medicaţiei administrate, lipsa sălilor de mese, exploatarea economică a beneficiarilor privind sume de bani şi proprietăţi • ministrul Muncii, Lia Vasilescu, a dispus, prin ordin, retragerea acreditării şi licenţelor serviciilor sociale • Aura Udrea, cea care deţine asociaţia, spune că va contesta decizia, întrucât nu ar fi reale neconformităţile identificate de corpul de control • Primăria Brăila a cerut evacuarea unui spaţiu închiriat către asociaţie pentru amenajarea unui cămin de bătrâni, deoarece Udrea este restantă la plata chiriei
Mâncare stricată, lipsa evidenţei medicaţiei administrate pacienţilor, planul de îngrijire identic pentru toţi beneficiarii de la toate centrele, cămine supraaglomerate, personal insuficient, încălcarea drepturilor fundamentale de a nu fi abuzaţi, neglijaţi, exploataţi economic şi lista continuă. Acestea sunt câteva dintre neregulile grave pe care le-au găsit cei din Corpul de Control al Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale, în urma anchetei efectuate în aprilie anul acesta la Asociaţia “Aura 2010”, deţinută de Aura Udrea. Lia Olguţa Vasilescu, ministrul Muncii, a dispus prin ordin retragerea acreditării şi licenţelor serviciilor sociale. Cu toate aceste nereguli grave puse pe hârtie, Udrea vrea să conteste decizia de la Bucureşti.
Echipa de control de la Ministerul Muncii a identificat o serie de nereguli grave, unele dintre ele făcând subiectul mai multor articole publicate de-a lungul timpului de cotidianul “Obiectiv – Vocea Brăilei”. Calitatea serviciilor sociale oferite de Asociaţia “Aura 2010” a fost atent controlată de corpul de control.
“Unele centre sunt supraaglomerate şi funcţionează fără a deţine avizele şi autorizaţiile legale; găzduirea se face fără respectarea prevederilor standardelor minime de calitate”, aşa începe seria neconformităţilor în raportul întocmit de specialiştii din minister. Bătrânii internaţi la căminele asociaţiei erau obligaţi să mănânce în pat sau pe noptieră pentru că nu există săli de mese amenajate! Personalul de specialitate este insuficient raportat la numărul mare de beneficiari şi problematica cu care aceştia se confruntă. “Mediul fizic nu este accesibil, sigur, funcţional şi intim”, se mai menţionează în raport. O altă neregulă identificată de echipa ministerului dă de înţeles că Aura Udrea nu-şi respecta contractele de furnizare a serviciilor sociale pe care le încheia cu beneficiarii ori cu aparţinătorii acestora: “Beneficiarii nu primesc servicii în conformitate cu contractul de furnizare a serviciilor sociale”.
Documentul continuă cu neconformităţi din ce în ce mai grave. Planurile de intervenţie/îngrijire şi asistenţă erau identice pentru toţi beneficiarii de la toate centrele, căminele nu au spaţii special amenjate sau cabinete specializate pentru serviciile de recuperare sau reabilitare funcţională a beneficiarilor, iar evidenţa medicaţiei administrate nu se regăseşte în documentele sau registrele aflate la sediile centrelor controlate! În unele centre au fost identificate alimente cu perioada de valabilitate expirată, care au fost distruse în timpul controlului! Iar “cireaşa de pe tort” abia acum vine: “Nu sunt desemnaţi responsabili de caz în niciunul dintre centrele controlate”, potrivit raportului.
Exploatare economică! Asta este concluzia ministerului
Echipa de control de la Ministerul Muncii a mai constatat că sunt încălcate multe drepturi ale beneficiarilor: acela de a primi serviciile sociale prevăzute în planul individualizat de asistenţă şi îngrijire şi de a consimţi asupra serviciilor asigurate prin contract. Mai mult, “Sunt încălcate drepturile beneficiarilor de a nu fi exploataţi economic privind banii, proprietăţile sau să le fie pretinse sume băneşti ce depăşesc taxele convenite pentru servicii, de a-şi gestiona aşa cum doresc resursele financiare şi dreptul de a nu fi abuzaţi, neglijaţi”. Lista continuă cu încălcarea următoarelor drepturi: “de a fi informaţi la zi, în mod complet şi accesibil, în format clasic sau adaptat, despre politica şi procedurile centrului şi a-şi putea exprima liber opiniile în legătură cu acestea; de a fi informaţi cu privire la toate activităţile desfăşurate în centru; de a fi consultaţi cu privire la serviciile furnizate, inclusiv dreptul de a refuza unele servicii în anumite circumstanţe stabilite prin contractul de servicii; de a fi trataţi individualizat pentru o valoare maximală a potenţialului personal”.
Retragerea acreditării: închiderea tuturor centrelor Asociaţiei «Aura 2010»
În urma neregulilor menţionate mai sus, unele chiar grave, corpul de control de la Ministerul Muncii a propus retragerea acreditării şi a licenţelor serviciilor sociale, iar Lia Olguţa Vasilescu a dispus, prin ordin, aplicarea acestor recomandări, potrivit răspunsului primit de la minister, în urma solicitării cotidianului. “Decizia de retragere a acreditării, precum şi a licenţelor serviciilor sociale a fost luată ca urmare a faptului că în procesul de acordare a serviciilor, Asociaţia «Aura 2010» Brăila a încălcat prevederi ale unor acte normative, precum Legea nr. 292/2011 – Legea asistenţei sociale, cu modificările şi completările ulterioare, Legea nr. 197/2012 privind asigurarea calităţii în domeniul serviciilor sociale, cu modificările şi completările ulterioare, Ordonanţa Guvernului nr. 68/2003 privind serviciile sociale, cu modificările şi completările ulterioare, Ordinul nr. 67/2015 privind aprobarea Standardelor minime de calitate pentru acreditarea serviciilor sociale destinate persoanelor adulte cu dizabilităţi, Legea nr. 53/2003 – Codul Muncii, republicat, cu modificările şi completările ulterioare şi altele”, se menţionează în document.
Retragerea acestei acreditări înseamnă închiderea tuturor centrelor Asociaţiei “Aura 2010”.
Aura Udrea: «În şapte ani, am fost în regulă. Acum nu mai sunt! De ce? Nu mai suport! Vreau să mă retrag din afacerea asta!»
Reporterii “Obiectiv – Vocea Brăilei” au contactat-o şi pe Aura Udrea pentru a-i afla punctul de vedere. Aceasta a spus răspicat că va contesta retragerea acreditării şi va merge chiar şi la Avocatul Poporului, deoarece consideră că neregulile identificate de către echipa de la Ministerul Muncii nu sunt adevărate în totalitate. “Nu sunt adevărate atâtea nereguli! Adică dacă era aşa, familia care venea să aducă un beneficiar nu observa neregulile? De ce am internaţi 520 de beneficiari? Oare nicio familie nu a observat neregulile depistate de ei? Mie mi-au zis aparţinătorii că nu vor să retragă beneficiarii de la noi, pentru că sunt mulţumiţi de cum sunt îngrijiţi. Nu am personal puţin! Am 520 de beneficiari şi 230 de angajaţi cu carte de muncă. La cămine am avut părinţi ai unor persoane importante: doctori, directori. Oare ei nu observau condiţiile? Cei de la Minister nu au găsit mâncare expirată! Au găsit 2 saci cu pufuleţi care ne-au fost donaţi de către cineva, iar aceia erau expiraţi. Au mai găsit carne cumpărată dintr-un magazin mare şi nu le-a convenit că nu exista etichetă. Păi, ce vină am eu că nu era etichetă pusă de magazin pe carnea respectivă? Beneficiarii mânăncă la pat, pe măsuţă specială, pentru că unii nu se pot deplasa, iar alţii aşa au chef să mănânce în pat, nu vor să se ridice. Avem săli de mese, nu este cum spun ei! Am şi eu o întrebare: de ce din 2010 de când am deschis am fost în regulă, iar acuma nu mai sunt? Am avut 11 controale într-o lună! Cum să-mi mai desfăşor eu activitatea? Cum trecea control, hop, lăsau şi o amendă. Chiar zilele trecute am primit amendă de la ITM (Inspectoratul Teritorial de Muncă -n.r.) de 300 de milioane lei vechi pentru 3 voluntari de la asociaţie pe care i-am mai ajutat cu bani din când în când că aveau nevoie. Ca să plătesc toate amenzile, trebuie să nu mai plătesc niciun leu la utilităţi. Dar de ce nu iau ei la întrebări toţi directorii care mi-au dat avize? Nu observa niciunul că nu sunt în regulă? Ce bani am luat eu de la beneficiari? Poştaşul le aduce pensiile, iar cei care au pe card pensia, o ridică aparţinătorii şi plătesc aici cazarea. Poştaşul a fost audiat la poliţie când au făcut percheziţii aici”, ne-a explicat Aura Udrea.
Udrea susţine că a primit de la Primăria Municipiului Brăila, pe vremea când la cârma oraşului se afla Aurel Simionescu, o clădire situată pe Calea Călăraşilor, unde a funcţionat o grădiniţă cu mult timp înainte. Numai că imobilul se afla într-o stare deplorabilă în momentul preluării, aşa că s-a apucat de renovat şi amenajat. “Aaa, ca să nu mai spun de primărie! Am cerut spaţiu la Primăria Brăila pentru încă un centru. Mi-au dat o dărâmătură de pe Calea Galaţi, unde a fost grădiniţă înainte. Am luat aşa spaţiul, l-am amenajat eu, numai că eu am cerut spaţiu pentru un anumit număr de beneficiari, iar ei mi-au dat pentru jumătate din numărul ăla. De-asta sunt supraaglomerată! Am fost obligată să accept spaţiul! Nu mai pot! Vreau să mă retrag din afacerea asta! Să facă ei cămine pentru bătrâni! La mijloc sunt jocuri politice, iar eu nu fac parte din niciun partid. Nu am pe nimeni în spate”, a adăugat aceasta.
Întrebată şi la ce s-a referit Ministerul Muncii când a afirmat că bătrânii sunt “exploataţi privind sume de bani şi proprietăţi”, aceasta s-a apărat, făcând referire la zvonurile care există în rândul brăilenilor, anume că ia casele beneficiarilor. “S-a tot auzit că iau casele oamenilor. Vreau să spun că nu am nicio casă pe numele meu, nu am nicio maşină pe numele meu. Maşinile sunt ale asociaţiei, cele cu care ne deplasăm. Într-adevăr, în 2010, a fost un om care a fost cazat la noi şi a vrut să ne lase apartamentul, pentru că nu avea copii sau nepoţi. Soţia lui murise. Până la urmă, a vândut apartamentul şi ne-a lăsat banii cu care am renovat pe la asociaţie”, ne-a precizat aceasta.
Primăria vrea clădirea de pe Calea Galaţi înapoi şi-i păstrează destinaţia
Contactat telefonic, primarul Marian Dragomir ne-a declarat că Asociaţia “Aura 2010” nu a plătit chiria pentru clădirea din Calea Galaţi, acolo unde a fost grădiniţă cu mult timp înainte, aşa că s-a cerut evacuarea chiriaşului. “Probabil vom ajunge în instanţă. După ce ne vom recupera clădirea, îi vom păstra destinaţia, aceea de centru pentru persoane vârstnice. Vreau să menţionez că nu am finanţat asociaţia în niciun fel, mai ales că anul acesta nici ei nu au solicitat bani”, ne-a declarat acesta.
L-am întrebat şi dacă este adevărat că Aura Udrea a fost obligată să accepte clădirea, dar şi despre jocurile politice care se fac, aşa cum a afirmat aceasta. “Bineînţeles că putea să refuze clădirea respectivă! Am avut cazuri când am acordat clădiri ori terenuri, iar beneficiarii au refuzat. Este dreptul lor. Dacă dumneaei crede că sunt jocuri politice, vreau să o asigur că noi nu suntem implicaţi în aşa ceva. Nici noi ca Primărie, nici PSD Brăila”, a răspuns Dragomir.
Reamintim că acest control de la Ministerul Muncii la Asociaţia “Aura 2010” a avut loc la sfârşitul lunii aprilie, iar rezultatul anchetei a fost dat publicităţii abia vineri. La începutul lunii mai, căminele Aurei Udrea au fost luate cu asalt de poliţişti şi inspectori de la Inspectoratul Teritorial de Muncă. Dacă cei de la ITM au constatat neregulile identificate în doar o săptămână de la control, dosarul deschis la Inspectoratul de Poliţie Judeţean Brăila se află încă în lucru, aşa cum ni s-a comunicat vineri.
Asociaţia “Aura 2010” a fost amendată în cursul lunii iunie şi de către Direcţia de Sănătate Publică pentru supraaglomerarea din cămine şi pentru faptul că în curtea unui centru a apărut, peste noapte, un corp ataşat clădirii, fără a putea fi justificată prin acte legalitatea construcţiei. Sancţiunea a fost în valoare de 20.000 lei, adică 200 milioane lei vechi.
La câteva zile distanţă, o altă amendă a “lovit” asociaţia. Cei de la Agenţia Judeţeană de Plăţi şi Inspecţie Socială Brăila au mers în control inopinat la două dintre centrele situate pe Bulevardul Independenţei, constatând că ambele funcţionau fără licenţă provizorie şi fără măcar ca documentaţia pentru această licenţă să fie depusă la Ministerul Muncii. Sancţiunea a fost de 20.000 lei.
Luna şi sesizarea
În luna iunie, un brăilean, Ion Vodă, ne-a sesizat pe 12 iunie faptul că tatăl său a ajuns într-o stare deplorabilă, după ce l-a internat la căminul “Sfântul Dumitru al Asociaţiei “Aura 2010”, în luna octombrie 2016. A doua zi, pe 13 iunie, bărbatul a chemat salvarea şi l-a dus pe bătrân la Spitalul Judeţean de Urgenţă Brăila, însă acesta a decedat la doar câteva ore după internare. Medicii i-au găsit mai multe afecţiuni grave, despre care fiul bătrânului nu ştia nimic. Încă de pe atunci, Ion Vodă ne-a spus că personalul este insuficient şi că nu-şi poate imagina cum medicul de familie cu care asociaţia are contract poate să consulte toate sutele de beneficiari din cămine şi să fie şi la program la cabinetul ei. Toatea aceste probleme au fost confirmate prin raportul întocmit de corpul de control al Ministerului Muncii.
În cursul lunii iulie, o altă sesizare ce viza Asociaţia “Aura 2010” a ajuns la redacţia “Obiectiv – Vocea Brăilei”. O gălăţeancă susţine că nu-şi poate recupera banii pe care i-a plătit pentru internarea tatălui său, după ce acesta a stat doar 24 de ore în cămin, iar suma pretinsă de asociaţie era pentru o lună întreagă de cazare. Silvia Mihai şi-a internat tatăl, la jumătatea lunii iunie, la unul din cămine, plătind 1.500 lei pentru o lună întreagă. Numai că bătrânului i s-a făcut rău peste noapte, iar a doua zi a fost dus la Spitalul Judeţean de Urgenţă Brăila pentru îngrijiri de specialitate. Ulterior, vârstnicul nu a mai dorit să se întoarcă la cămin, aşa că familia l-a luat acasă la Galaţi. Acum, fiica acestuia îşi vrea banii înapoi, deoarece tatăl său nu a stat internat o lună întreagă, ci doar 24 de ore.
Aura Udrea susţine, la rândul său, că nu îi poate înapoia suma, folosindu-se de o clauză din contractul încheiat, care spune că furnizorul nu se obligă să restituie banii dacă beneficiarul moare sau este retras. Trebuie menţionat faptul că această clauză este specifică doar căminelor Asociaţiei “Aura 2010”, întrucât la căminele din subordinea Primăriei Municipiului Brăila, banii achitaţi se restituie aparţinătorilor în asemenea cazuri.