Mergi la conţinutul principal

Bătrâni în pericol. Focar Covid-19 la Căminul de persoane vârstnice “Sfinţii Petru şi Pavel”

• 28 de bătrâni, din care 4 sunt deja internaţi în spital, şi 5 angajaţi au fost confirmaţi cu noul coronavirus • alte 100 de probe au fost trimise spre analiză şi ieri, la încheierea ediţiei, se aşteptau rezultatele acestora • DSP Brăila a început de vineri ancheta epidemiologică • nici directoarea centrului şi nici şefa Direcţiei de Asistenţă Socială Brăila nu ştiu de unde ar fi putut izbucni acest focar

 

Focar de Covid-19 la Căminul pentru persoane vârstnice “Sfinţii Petru şi Pavel” din Brăila. Vorbim despre 28 de bătrâni care au fost confirmaţi deja cu noul coronavirus, iar patru seniori se află în spital. La aceştia se adaugă 5 angajaţi care au fost şi ei confirmaţi pozitiv: trei infirmiere, un bucătar şi administratorul căminului. Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Brăila se aşteaptă ca numărul celor infectaţi să crească, în contextul în care centrul are 73 de angajaţi şi 131 de beneficiari. Iar dacă ne amintim că în judeţul vecin, în Galaţi, coronavirusul a făcut victime în rândul beneficiarilor dintr-un cămin de bătrâni, senorii brăileni sunt şi ei în pericol.

Focarul a fost descoperit vineri, 21 august, în timpul unei testării de rutină. Precizăm că, potrivit metodologiilor în vigoare, personalul de specialitate (medici, asistente, infirmiere) trebuie testat de către cei de la DSP Brăila de două ori pe lună. În weekend, patru bătrâni au fost duşi la spital, acolo unde au fost şi confirmaţi cu Covid-19. Luni, 24 august, cei de la DSP s-au întors la centrul de bătrâni, unde au prelevat probe de la 39 de beneficiari, 24 fiind declaraţi ulterior pozitivi. Marţi, 25 august, alte 100 de probe au fost luate din rândul beneficiarilor şi angajaţilor. Precizăm că ieri, până la închiderea ediţiei, rezultatele celor 100 de teste nu sosiseră încă.

Dr. Carmen Andreea Stoica, medic epidemiolog în cadru DSP Brăila şi cea care a ales să vină de la DSP Botoşani pentru a gestiona criza Covid-19 din judeţul nostru, ne-a declarat că unii bătrâni prezentau tuse şi alte simptome respiratorii şi a recomandat ca aceştia să fie duşi la spital pentru că aveau nevoie de îngrijiri medicale adecvate. De asemenea, conform experţilor în sănătate, seniorii, mai ales cei care au şi comorbidităţi, sunt o categorie de risc când vine vorba de coronavirus şi pot face o formă severă a bolii. Reprezentanţii instituţiei au deschis o anchetă epidemiologică, au făcut deja primele recomandări şi se aşteaptă rezultatele celor 100 de teste pentru a dispune noi măsuri.

“Din punctul meu de vedere trebuie carantinat centrul, cele două etaje şi toţi cei pozitivi trebuie internaţi în spital”, ne-a declarat dr. Carmen Andreea Stoica.

Mai trebuie spus că, recent, alte 3 cazuri Covid-19 au fost depistate la căminul de bătrâni din Ianca.

 

Directoarea căminului de bătrâni: “Niciunul dintre salariaţi nu a prezentat simptome”

 

Cum de la începutul pandemiei, accesul vizitatorilor a fost interzis în centrele de bătrâni, putem presupune că focarul a fost declanşat de către un angajat. 

Directoarea Căminului de Bătrâni “Sfinţii Petru şi Pavel”, Manuela Băjenaru, ne-a declarat că niciun angajat nu a prezentat simptome şi că, de la începutul pandemiei şi până în prezent, s-au luat toate măsurile de protecţie. Aceasta ne-a mai spus că nu ştie de unde ar fi putut izbucni acest focar.

“Nu au fost probleme până acum. Nimeni dintre salariaţi nu a prezentat niciun simptom, nici măcar cei care au fost depistaţi pozitiv săptămâna trecută. Şi vom lua toate măsurile. Deocamdată nu putem să ştim de unde a apărut focarul până nu se finalizează testarea şi ancheta epidemiologică. Nu bănuiesc de unde ar fi putut să îl ia vreun angajat, de unde a intrat virusul, pentru că noi suntem izolaţi din luna martie. Noi suntem monitorizaţi şi facem triajul epidemiologic din luna martie de când s-a declanşat epidemia şi sunt monitorizaţi toţi, bătrânii şi salariaţii, la intrarea în program. Testarea personalului de specialitate se face la două săptămâni şi nu a fost nimeni testat pozitiv până săptămâna trecută, pe data de 19 august, când trei infirmiere au ieşit pozitive. Am luat măsuri şi am izolat şi contacţii direcţi, adică colegii de tură, şi constatând acest lucru am solicitat şi testarea tuturor bătrânilor. De aceea, acum aşteptăm şi noi rezultatul anchetei să vedem ce se stabileşte”, ne-a declarat aceasta.

Cum centrul este acum un focar de coronavirus, am întrebat-o pe directoarea căminului ce se întâmplă cu angajaţii, mai exact dacă aceştia rămân acolo izolaţi.

“Deocamdată suntem în ture. Nu ştim pe cine să izolăm. Cei care au fost testaţi pozitiv deja sunt izolaţi acasă, în carantină. Aşteptăm rezultatul probelor de ieri (n.r. - marţi) pentru că nu ştim care sunt pozitivi şi negativi. Nu ştiu pe cine să opresc şi pe cine să las acasă dacă nu am rezultatele testelor, să ştiu dacă e pozitiv sau negativ. Bătrânii trebuie îngrijiţi indiferent de situaţie. Dar nu e nimeni testat pozitiv la serviciu. Avem toate măsurile de siguranţă luate şi în afară de triajul epidemiologic am intensificat şi acţiunile de dezinfecţie, măşti, viziere, mănuşi, fiecare îngrijitoare răspunde doar de sectorul ei, nu se mai fac transferuri de la o cameră la alta, de la un etaj la altul. Măsuri minime ne-am luat până ne vin rezultatele dar dacă nu ştim care este evaluat pozitiv sau negative, nu pot să hotărăsc cine nu vine la serviciu şi cine vine. Încercăm să evităm cât de mult posibil contactul cu ceilalţi, până vin rezultatele. Împreună cu DSP vom hotărî planul de carantinare”, ne-a mai declarat Manuela Băjenaru.

Întrebată dacă unii bătrâni ar trebui duşi mai repede la spital, fiecare zi fiind un risc pentru viaţa lor, directoarea căminului ne-a răspuns că aceasta este o decizie strict medicală şi că va respecta toate măsurile pe care le va decide DSP Brăila.

 

Şefa Direcţiei de Asistenţă Socială Brăila: “E greu să ne dăm seama care e sursa infectării”

 

Contactată de redactorii “Obiectiv”, Nicoleta Oancea, şefa Direcţiei de Asistenţă Socială (DAS) Brăila, ne-a declarat că îi este imposibil să identifice sursa care a dus la infectarea a peste 30 de bătrâni şi angajaţi de la Căminul “Sfinţii Petru şi Pavel”. Şi aceasta ne-a precizat că s-au luat toate măsurile pentru protejarea angajaţilor şi seniorilor.

“De tot ceea ce înseamnă partea de gestionare a focarului de infecţie răspund cei de la DSP şi ne indică ce măsuri trebuiesc să luăm. În momentul de faţă, în urma comunicării de către dumnealor, am luat măsuri urgente. Am interzis vizitarea persoanelor vârstnice, iar masa se va servi numai în camerele lor. Dacă până acum se servea la cantină, acum masa se va servi în camerele seniorilor, bineînţeles cu echipamentul care trebuie purtat şi era purtat de către toată lumea, cu măşti şi ştiu că aveau şi viziere. În mare, acestea sunt măsurile ce au trebuit luate, o să vedem ce se întâmplă şi când vor veni şi celelalte teste. Pacienţii simptomatici cu siguranţă vor fi duşi la spital”, ne-a declarat aceasta.

Întrebată cum totuşi s-a ajuns la un focar de infecţie în contextul în care doar angajaţii au voie să intre şi să iasă din cămin şi s-au luat toate măsurile de protecţie, Nicoleta Oancea a încercat să ne ofere o posibilă explicaţie.

“Nu ştiu dacă s-a extins atât de repede. Bănuiesc că toată lumea poartă echipament, poartă mască, dar sunt momente, de exemplu, când strănuţi, când o dai la o parte o secundă. Sau am tuşit, simt că nu mai am aer şi dau masca jos 10 secunde. E suficient. Cunoscând-o pe doamna director, ştiu cât de corectă este şi că echipamentul se poartă fără discuţii la toate cele trei cămine. Dar se pare că e nevoie doar de 10 secunde, chiar şi mai puţin, şi probabil că de aici. Dar acestea sunt presupuneri pe care nu le pot confirma”, ne-a spus aceasta.

De asemenea, şefa DSP Brăila a ţinut să precizeze că DSP-ul are obligaţia de a testa doar personalul de specialitate din cadrul centrului, cum sunt medicii, asistentele, infirmierele, dar nu şi personalul administrativ, adică contabil, secretara, administrator. Nicoleta Oancea susţine că a făcut mai multe solicitări către DSP Brăila pentru a fi testat şi personalul administrativ însă de fiecare dată răspunsul primit a fost că nu se poate pentru că metodologia nu prevede acest lucru. Aceasta mai afirmă că în alte judeţe, DSP-urile testează tot personalul din căminele de bătrâni.

 

49 de noi cazuri de Covid-19, la Brăila

 

Aceasta este statistica raportată de autorităţi ieri, la ora 11.00, pentru ziua precedentă. Pe lângă cele 49 de noi cazuri de Covid-19, două persoane au decedat. De la începutul pandemiei şi până acum au fost confirmate 1.511 cazuri de coronavirus în judeţul nostru (52 din alte judeţe) şi 58 de decese. Un număr de 352 de persoane se află în carantină la domiciliu şi alte 93 de persoane sunt izolate la domiciliu. Mai trebuie spus că 273 de bolnavi Covid-19 sunt internaţi în spital.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro