Bătrâni «uitaţi» în spitale | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Bătrâni «uitaţi» în spitale

Bolnavi şi uitaţi de familie, aşa ajung să-şi trăiască bătrâneţea din ce în ce mai mulţi brăileni, care sunt abandonaţi prin spitale, ajungând în cele din urmă în căminele pentru vârstnici. De la începutul anului, au fost internate în unităţile sanitare 30 de persoane care reprezentau cazuri sociale, fiindcă nu deţineau documente de identitate, asigurări medicale sau nu li se puteau identifica aparţinătorii. "În prezent, s-a remarcat o creştere semnificativă a numărului de cazuri sociale ce necesită intervenţia autorităţii locale, de la 45 cazuri sesizate în cursul anului 2013, la aproximativ 30 în primele trei luni ale acestui an", a precizat Nicoleta Oancea, directorul Direcţiei de Asistenţă Socială (DAS) din cadrul Primăriei Brăila.
În ceea ce priveşte soarta pacienţilor care reprezintă cazuri sociale, legislaţia nu este tocmai clară. Cetăţenii fără documente de identitate, fără domiciliu, fără aparţinători, ajunşi la spital, cu greu mai pot fi externaţi, pentru că situaţia lor este incertă. Dacă nu se poate identifica familia unei persoane abadonate în spital, iar primăriile din localităţile de domiciliu ale acestora nu găsesc soluţii pentru cazare, asistenţii sociali trebuie să facă demersurile necesare pentru instituţionalizarea acestora. Astfel că pacienţii fără aparţinători ajung să fie abandonaţi în spital până li se stabileşte o destinaţie. Perioadele în care sunt spitalizaţi diferă în funcţie de gravitatea cazului social. "Este o problemă gravă pentru spital, deoarece este vorba despre un om pe care nu-l poţi arunca în stradă, însă internarea presupune şi cheltuieli", a declarat Florentin Crăciun, managerul Spitalului de Psihiatrie. În acest context, unităţile sanitare, dar şi asociaţiile de proprietari sau diverse alte persoane, sesizează Direcţia de Asistenţă Socială cu privire la persoanele fără aparţinători şi fără domiciliu, în vederea rezolvării situaţiei acestora, în conformitate cu prevederile legale în vigoare. "Instituţiile sanitare care sesizează DAS sunt Spitalul Judeţean de Urgenţă, Spitalul de Pneumoftiziologie, respectiv Spitalul de Psihiatrie «Sf. Pantelimon». Categoriile de persoane care ajung frecvent în atenţia instituţiei sunt persoane adulte, fără adăpost, fără susţinători, fără venituri şi acte de identitate, care necesită urgent măsuri de asistenţă socială, precum şi vârstnici fără aparţinători, fără venituri, cu o stare de sănătate precară şi care se află în imposibilitatea de a-şi asigura nevoile socio-medicale, din cauza stării fizice sau psihice", a declarat Nicoleta Oancea. Pentru aceste situaţii, Direcţia de Asistenţă Socială colaborează cu Serviciul Public Comunitar Local de Evidenţă a Persoanelor, în vederea obţinerii unor date de identificare, pentru acele persoane care nu deţin acte de identitate. De asemenea, Poliţia Locală şi Poliţia de Proximitate intervin alături de reprezentanţii Direcţiei de Asistenţă Socială în rezolvarea acestor cazuri.
Ulterior, se efectuează anchete sociale la domiciliul declarat al persoanei, pentru identificarea familiei extinse. "Facem menţiunea că în majoritatea cazurilor, persoanele aflate în aceste situaţii nu au familie sau nu cunosc date care să conducă la identificarea aparţinătorilor legali, făcând dificilă intervenţia autorităţilor. În ciuda colaborării între instituţii, lacunele legislative reprezintă un impediment în intervenţia rapidă în astfel de cazuri. Sunt des întâlnite situaţii ale unor persoane care, pe fondul unor boli psihice nediagnosticate, constituie un adevarat pericol pentru cei din jur, respectiv vecini, rude etc. În aceste cazuri aparţinătorii, deşi există, refuză să se implice, iar persoanele în cauză nu sunt de acord să fie găzduite într-un centru rezidenţial. Ne aflăm astfel în situaţia de a efectua mai multe incursiuni la domiciliu şi de a purta discuţii cu mai mulţi membri ai familiei extinse, în efortul de a rezolva aceste cazuri", a subliniat Nicoleta Oancea. Intervenţia este cu atât mai dificilă cu cât se impun măsuri de tipul punerii sub interdicţie judecătorească, care pot presupune numirea unui curator special, instanţa de tutela hotărând dacă cel pus sub interdicţie va fi îngrijit într-o instituţie sanitară. Persoanele aflate în situaţiile prezentate anterior au probleme grave de sănătate şi necesită asistenţă medicală, îngrijire şi supraveghere permanentă, care se poate acorda în căminele pentru persoane vârstnice. În prezent, însă, centrele rezidenţiale funcţionează la capacitate maximă, numărul de solicitări depăşind deseori locurile vacante. "Astfel, o parte din solicitările unităţilor sanitare rămân în atenţie, urmând să fie soluţionate în limita locurilor disponibile", a declarat Nicoleta Oancea.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro