Bătaie pe locurile de la grădiniţe | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Bătaie pe locurile de la grădiniţe

Veşnica goană după un loc într-o grădiniţă bună, cu program prelungit, a început la Brăila de mult. Cam cu o lună în urmă, dacă te duceai într-o unitate de preşcolari să încerci să-ţi înscrii copilul, era foarte posibil să ţi se spună că nu mai sunt locuri, deşi înscrierile nici nu începuseră. În fiecare unitate există însă liste de aşteptare, pe care sunt trecuţi copiii ce şi-au manifestat dorinţa de a se înscrie la grădiniţa respectivă. Ca să ajungi pe un loc eligibil într-o asemenea listă trebuie să faci uz de toate pilele, cunoştinţele şi relaţiile pe care le ai, să înduioşezi cadrele didactice să îţi accepte copilul. Bătălia este aprigă şi câştigă cei care întrunesc mai multe condiţii, principalele fiind ca ambii părinţi să muncească - pentru a intra la program prelungit, iar copilul să aibă deprinderi de autoservire - să mănânce singur, să meargă singur la toaletă. Sunt unii părinţi care, din dorinţa de a fi siguri că vor duce copilul la o grădiniţă bună, îl înscriu în mai multe unităţi, astfel că listele de aşteptare pot fi mai stufoase decât în realitate. Nu în toate grădiniţele este atât de mare concurenţa, însă la grădiniţele bine cotate, părinţii se înghesuie pentru ca micuţul familiei să pornească în viaţă cu dreptul. Presiunea asupra grădiniţelor cu program prelungit este imensă şi toate educatoarele aşteaptă cu maxim interes concretizarea promisiunilor actualului primar, că va mări numărul de locuri la grădiniţele cu program prelugit. Deocamdată, în acest sens nu s-a mişcat nimic. La Brăila, grădiniţele sunt pregătite să primească 9.925 de copii, în cazul în care efectivele sunt în conformitate cu numărul aprobat de lege, respectiv 20, dar de cele mai multe ori efectivele sunt chiar peste 25, a explicat inspectorul Ecaterina Palade.
"Pe mine mă îngrijoarează faptul că o să avem iarăşi avalanşă de copii, dar să sperăm că situaţia se va rezolva. Domnul general ne-a asigurat de sprijinul dumnealui, să vedem ce soluţii vom găsi. Grupele sunt puţin mai lejere în grădiniţele cu program normal, dar nu peste tot, spre exemplu în Grădiniţa nr. 41, la program normal, s-a depăşit numărul cu mult, sunt 27 - 28 de copii la grupă. În Grădiniţa 37, la grupa de program normal, de asemenea, s-a depăşit numărul de copii. Grădiniţele cu program prelungit sunt foarte aglomerate. Noi am tot solicitat înfiinţarea de noi grupe, acolo unde spaţiul ne-a permis, dar nu s-au aprobat, vom relua solicitarea. Importante sunt finalizările grădiniţei din Călăraşi IV, de lângă Colegiul "Ana Aslan", care, dacă va fi gata, va rezolva problema copiilor din acea zonă", a spus inspectorul pentru învăţământ preprimar, Ecaterina Palade.

"În fiecare an am lucrat cu grupe mai mari decât normativele"

În aceste zile, grădiniţele au trecut la reînscrierea copiilor care sunt deja în unităţi, urmând ca după 1 iunie să se facă oficial înscrieri. "În Consiliul de Administraţie am hotărât ca la sfârşitul lunii mai să facem reînscrieri, iar după finalizarea acestora vom şti sigur ce locuri rămân libere. La unitatea noastră, anul acesta ne pleacă opt copii şi vin alţi opt. Dacă vor mai veni şi alţii, facem cerere la Inspectorat să putem lucra şi cu 25 în grupă. În anul 2002 s-au născut puţini copii şi pleacă puţini. La anul, vor pleca în schimb 40, pentru că în 2003 s-au născut mai mulţi. După ce vom face oficial înscrieri, vom putea depista şi copiii care sunt înscrişi la mai multe grădiniţe sau pe cei care nu se înscriu şi vom şti exact ce locuri libere avem. Pe acestea le vom afişa", a explicat directorul Lenuţa Lascu, de la Grădiniţa nr. 33. La Grădiniţa cu program prelungit nr. 6 reînscrierile se fac în perioada 20 - 28 mai, iar înscrierile celor noi de la 1 iunie. "Şi noi suntem asaltaţi, au venit foarte mulţi părinţi să se intereseze. Vom vedea ce vom face de la 1 iunie, însă în fiecare an am lucrat cu grupe mai mari decât normativele", a spus directorul Grădiniţei nr. 6, Steliana Radu. Aceeaşi situaţie este şi la Grădiniţa nr. 56, care are pe listă mult mai mulţi copii decât poate şcolariza şi speră să mai poată înfiinţa o grupă.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro